Skocz do zawartości

[dętka] MTB 29 cali

Awangarda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką roweru Romet Jolene 29 2013. Wczorajszego popołudnia stała się tragedia - pękła dętka w tylnym kole - tzn wbił się w nią prostopadle taki wkręcany gwóźdź praktycznie pod kątem prostym, i teraz mam zagawostkę mianowicie z racji że jutro chciałabym na nim pośmigać chce się udać z tym problemem do serwisu - ale no własnie serwis jest w pasie nadmorskim pracuje w niedziele ale mogą nie mieć dętki do jeszcze dość rzadko spotykanego roweru MTB 29 cali - i tu pytanie jeśli chciałabym sama kupić dziś taką dętkę to jakich wymiarów mam szukać? Jaka szerokość? A może nie warto wymieniać dętki tylko ją zwulkanizować? Czy taka duża dziura nadaje się do tego?  
Uprzedzam pytanie - dziś nie dam rady zawieźć roweru do serwis bo mam do dyspozycji tylko moją Fiacinę Brava i fizycznie ten rower się tam nie zmieści. 

Napisano

Zawsze możesz zawieźć samo koło - na pewno jest mocowane na szybkozamykacz.

Najważniejsze, żeby rodzaj zaworu się zgadzał. Dętka może być nawet pod 26', bo się rozciągnie (przecież jest z gumy), ale możesz mieć problem z włożeniem jej w oponę. Szersze pod 28' też będą bez problemu pasować.

W serwisie wystarczy powiedzieć jaki zawór (najprawdopodobniej PRESTA, ale może i taki jak w samochodzie) i rozmiar opony (napisany na boku opony) i dobiorą.

Można też załatać i może nawet zakład wulkanizacyjny od samochodów to zrobić jak będą mieć dobrą wolę - mój znajomy prowadzi taki interes i robi takie cuda jak się poprosi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...