Skocz do zawartości

[Nowe lampki przednie] porównanie B&M vs Mactronic

Jurcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

od pół roku obserwowałem ruchy cen małej i zgrabnej lampki Busch& Muller Ixon Core ale jest ona w Polsce mało popularna i mało dostępna, stąd jej cena ok. 220 zł stoi jak zaklęta.Jej zalety to oprócz wymiarów: spełnia standardy STVZO , wyciąga 50 Luxów i ma wbudowany akumulator, który ładuje się przez micro USB. Niedawno pojawiła się jej konkurentka Mactronic Tripper , lampka równie zgrabna z wbudowanym akumulatorem wyciągająca 500 lm. Jej cena na razie jest wyższa od  Ixona ale już powoli spada i jesienią  będzie zapewne bardzo zbliżona.Generalnie każda z nich ma trzy cechy najbardziej przeze mnie pożądane: duża moc i dobry rozkład światła nie oślepiajacego innych użytkowników dróg oraz wbudowany akumulator z funkcją ładowania i którą tu wybrać...?

Core można dostać za 200zł w rowerystylowe, na razie taniej nie widziałem. Jak masz jakiś znajomy sklep, to może uda się kupić taniej (np. ja dałem 5xx zamiast 6xx za luxosa).

Zdjęcia Trippera gdzieś się na forum pojawiły i wrażenia na mnie nie zrobiły.

http://wrower.pl/sprzet/test-lampa-przednia-mactronic-tripper-bpm-600l,6062.html

O Core trochę poczytasz tutaj: http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp

Ja bym brał Ixona.

Dzięki za odpowiedź , nie czytałem tych testów. Wczoraj kupiłem tylną lampkę Walle II Mactronika i zrobiła na mnie dobre wrażenie, szczególnie jeśli chodzi o jej moc, ale jednak w przypadku Trippera nie jest już tak różowo a poza tym Ixona mogę odebrać osobiście.

Wg mnie lampka warta swojej ceny i jeżeli większości poruszasz się po drogach publicznych to w zupełności wystarczy no i najważniejsze, że nie świeci innym użytkownikom drogi po oczach. Mocowanie jest ok, ale jeżeli masz zakrzywioną kierownicę, tak jak ja to może być problem z montażem. Do lampki producent dokłada dwa kawałki dwustronnej taśmy klejącej, coś jak w licznikach Sigma. Jeżeli chodzi o moc świecenia to nie mam jak tego sprawdzić, ale myślę, że świeci zgodnie z tym co podaje producent. Poniżej zdjęcia jak lampka świeci.

15 LUX

cl4lcrq32w4g_t.jpg

50 LUX

smuihl59t4jg_t.jpg

Do butelki było około 10 metrów. Zdjęcia nie są zbyt profesjonalne. Poniżej zdjęcia jak lampka wygląda na rowerze.

px7s0m2etyet_t.jpg

vsefozkbvxri_t.jpg

A sprawdzałeś, może jak długo lampka pociągnie w trybie 50 luxów ?

Pzdr.

Producent deklaruje:

- ok. 3 godz. dla 50LUX,

- ok. 15 godz. dla 12LUX (nie 15LUX)

Ale sam jestem ciekawy, jak to zweryfikuje rzeczywistość gwizdze.gif

Wracam z informacją na temat czasu świecenia. Wczoraj nie mogłem przeprowadzić testu ponieważ podczas ładowania lampki miałem przerwę w dostawie energii elektrycznej :) Test zacząłem dzisiaj rano o 8:01. Lampka przełączyła się w niższy tryb 12 LUX około 11:25. Wychodzi na to, że świeci dłużej niż 3 godziny o czym jest wzmianka w instrukcji. Instrukcja dostępna jest pod tym adresem http://www.bumm.de/fileadmin/user_upload/180/180_core.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...