Jurcyk Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Witam, od pół roku obserwowałem ruchy cen małej i zgrabnej lampki Busch& Muller Ixon Core ale jest ona w Polsce mało popularna i mało dostępna, stąd jej cena ok. 220 zł stoi jak zaklęta.Jej zalety to oprócz wymiarów: spełnia standardy STVZO , wyciąga 50 Luxów i ma wbudowany akumulator, który ładuje się przez micro USB. Niedawno pojawiła się jej konkurentka Mactronic Tripper , lampka równie zgrabna z wbudowanym akumulatorem wyciągająca 500 lm. Jej cena na razie jest wyższa od Ixona ale już powoli spada i jesienią będzie zapewne bardzo zbliżona.Generalnie każda z nich ma trzy cechy najbardziej przeze mnie pożądane: duża moc i dobry rozkład światła nie oślepiajacego innych użytkowników dróg oraz wbudowany akumulator z funkcją ładowania i którą tu wybrać...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Core można dostać za 200zł w rowerystylowe, na razie taniej nie widziałem. Jak masz jakiś znajomy sklep, to może uda się kupić taniej (np. ja dałem 5xx zamiast 6xx za luxosa). Zdjęcia Trippera gdzieś się na forum pojawiły i wrażenia na mnie nie zrobiły. http://wrower.pl/sprzet/test-lampa-przednia-mactronic-tripper-bpm-600l,6062.html O Core trochę poczytasz tutaj: http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp Ja bym brał Ixona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedź , nie czytałem tych testów. Wczoraj kupiłem tylną lampkę Walle II Mactronika i zrobiła na mnie dobre wrażenie, szczególnie jeśli chodzi o jej moc, ale jednak w przypadku Trippera nie jest już tak różowo a poza tym Ixona mogę odebrać osobiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Mam Ixon Core od 4 miesięcy. Jeżeli masz pytania pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Witam, od pół roku obserwowałem ruchy cen małej i zgrabnej lampki Busch& Muller Ixon Core ale jest ona w Polsce mało popularna i mało dostępna, stąd jej cena ok. 220 zł stoi jak zaklęta... Wcale nie... €39,90 lub ok. €48 z przesyłką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Ja kupiłem za 188 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 No proszę - to pochwal się gdzie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 W Bike24.de. Mój kolega ma rodzinę w Niemczech. Co jakiś czas jadą tam jego rodzice. Kupiłem lampkę w Bikde24 i została wysłana do rodziny kolegi. Jak jego rodzice tam pojechali to mi ją przywieźli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Tym sposobem, to jeszcze taniej jest w RoseBikes - €39,90 co daje po średnim kursie ok. 166zł. Ale chłopaki tutaj opiniują polski rynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Musiałem zapłacić za przesyłkę ze sklepu do rodziny kolegi. Ale i tak wyszło taniej niż w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 FigoiFago czytałem twoją recenzję Ixon Core , co jeszcze możesz dodać o tej lampce ? Czy trzyma deklarowany przez producenta zakres mocy 50 i 15 luxów ? Jak jest z uchwytem, czy nie obluzowuje się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Wg mnie lampka warta swojej ceny i jeżeli większości poruszasz się po drogach publicznych to w zupełności wystarczy no i najważniejsze, że nie świeci innym użytkownikom drogi po oczach. Mocowanie jest ok, ale jeżeli masz zakrzywioną kierownicę, tak jak ja to może być problem z montażem. Do lampki producent dokłada dwa kawałki dwustronnej taśmy klejącej, coś jak w licznikach Sigma. Jeżeli chodzi o moc świecenia to nie mam jak tego sprawdzić, ale myślę, że świeci zgodnie z tym co podaje producent. Poniżej zdjęcia jak lampka świeci. 15 LUX 50 LUX Do butelki było około 10 metrów. Zdjęcia nie są zbyt profesjonalne. Poniżej zdjęcia jak lampka wygląda na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dzięki, o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 To ja jeszcze dopytam, czy lampka ma jakieś świecące wskaźniki? Nie przeszkadzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Pod włącznikiem są dwie diody. Czerwona oznaczająca tryb pracy 12 LUX i niebieska oznaczająca 50 LUX. Do tego migają oznaczając poziom naładowania akumulatora. Diody w żaden sposób nie przeszkadzają i nie rozpraszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A sprawdzałeś, może jak długo lampka pociągnie w trybie 50 luxów ? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie sprawdzałem, ale mogę jakoś to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Producent deklaruje: - ok. 3 godz. dla 50LUX, - ok. 15 godz. dla 12LUX (nie 15LUX) Ale sam jestem ciekawy, jak to zweryfikuje rzeczywistość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Lampka właśnie się ładuje. Po tym zacznę test w mocniejszym trybie świecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 A sprawdzałeś, może jak długo lampka pociągnie w trybie 50 luxów ? Pzdr. Producent deklaruje: - ok. 3 godz. dla 50LUX, - ok. 15 godz. dla 12LUX (nie 15LUX) Ale sam jestem ciekawy, jak to zweryfikuje rzeczywistość Wracam z informacją na temat czasu świecenia. Wczoraj nie mogłem przeprowadzić testu ponieważ podczas ładowania lampki miałem przerwę w dostawie energii elektrycznej Test zacząłem dzisiaj rano o 8:01. Lampka przełączyła się w niższy tryb 12 LUX około 11:25. Wychodzi na to, że świeci dłużej niż 3 godziny o czym jest wzmianka w instrukcji. Instrukcja dostępna jest pod tym adresem http://www.bumm.de/fileadmin/user_upload/180/180_core.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Dzięki, Twoje informacje są b.przydatne. W trybie 50 Luxów można spokojnie wjechać gdzieś w las ! Taka mała, uniwersalna lampka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Z tym wjechaniem w las to bym uważał. Jeżeli masz zamiar jeździć po leśnych, wąskich ścieżkach to trzeba zachować ostrożność. Ta lampka oświetla drogę, a nie to co jest ponad nią. Może się tak zdarzyć, że nie zauważysz wiszącej gałęzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Masz rację , mam silną 3W czołówkę wspomagającą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.