GrzegorzGda Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Witam Czy Ktoś jechał w zeszłym roku maraton Skandia w Krokowej? Proszę o krótki opis trasy. Jak wypada ona na tle Bytowa i Kwidzyna? Pozdrawiam
scooby Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 w zeszłym roku w Krokowej było masakrycznie dużo blota, zawody były po kilkudniowych deszczach, trasa generalnie płaska z jednym dlugim asfaltowym podjazdem. Jednak w tym roku porownując mapki trasa jest conajmniej w 80% zmieniona, jedynie pierwsze i ostatnie kilometry są te same. W 2014 jest też dłuższa bo mini ma 49km i będzie trudniejsza raczej, widac po mapce że zamiast tego jednego asfaltowego podjazu (od jeziora w lewo) są dwa lesne podjazdy. Dużo zalezy od pogody, jak będzie mokro to będzie rzeź.
ssandraa Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Wybiera się może ktoś do Krokowej z okolic śląska; Katowice, Zabrze, Gliwice i ma jeszcze miejsce w samochodzie?
Mateusz30 Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Jak chcesz wiedzieć, jak wygląda maraton, to popatrz na średnie prędkości czołówki. Jeśli przekraczają 30km/h, to znaczy że ten "maraton" jest płaski jak klatka piersiowa ośmiolatki i nie trzeba umieć nic, żeby go przejechać. Siadasz, włączasz film na gpsie i jedziesz...
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 naprawdę jest ktoś kto z Zabrza będzie jechał 600km nad morze żeby jechać w tym maratonie "mtb" ??? W góry macie pięć razy bliżej i imprez pod dostatkiem...
Mod Team Pixon Napisano 30 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2014 @up - Też mnie to dziwi. Byliśmy z dziewczyną na ostatniej Skandii w Bukowinie, oprócz przewyższeń ta trasa nie miała nic w sobie technicznego.
ssandraa Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Jeżeli ktoś jeździ w teamie i jako cel na sezon jest zrobienie klasyfikacji generalnej na Skandii to owszem, osoba z Zabrza jedzie 600km żeby ten maraton przejechać
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 to przykre ten ktoś musi mieć życie ;-) poza Skandią też jest cywilizacja ;-)
Mod Team Pixon Napisano 30 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2014 jako cel na sezon jest Twoim to chyba jest dokopanie Izce na każdym ze startów
ssandraa Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Pixon moim celem jest zrobienie generalki na Skandii tak jak już pisałam, a nie dokopanie komukolwiek więc nie wiem co ten post wnosi w dyskusję i do czego pijesz. Zawody polegają na rywalizacji, dla mnie priorytetem jest ukończenie maratonu. Co ma być to będzie to przykre ten ktoś musi mieć życie ;-) poza Skandią też jest cywilizacja ;-) Nie nazwałabym swojego życia i startów na Skandii przykrymi wręcz przeciwnie.O cywilizacji poza Skandią nie musisz mi przypominać, doskonale zdaję sobie z niej sprawę. Startuję w BikeMaratonie i porównaniu do Skandii wypada on dosyć nędznie. Trasy faktycznie są nieco mniej atrakcyjne, ale cała otoczka i to jak Lang traktuje zawodników sprawia, że chce się na tych zawodach startować. Wystarczy tutaj wymienić chociażby fakt, że zawodnik otrzymuje pakiet startowy nie będący stosem ulotek, a za zajęcie miejsca na podium na poszczególnej edycji nagrody przewyższają wartość tych, które Grabek rozdaje na zakończenie sezonu. No i nie trzeba się martwić tym, czy po posiłku regeneracyjnym nie będzie zatrucia pokarmowego Nie rozumiem osób krytykujących tych, którzy na Skandii startują. Niby są gorsze, bo trasy łatwiejsze? O trudności wyścigu decyduje konkurencja. Startowałam u Golonki, startuję u Grabka, startuję też u Langa. I naprawdę nie jest mi z tego powodu przykro A w góry sobie pojadę treningowo, nie prosiłam o radę gdzie mam jechać
GrzegorzGda Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Napisano 30 Czerwca 2014 A ja tylko prosiłem o kilka uwag na temat trasy ...
Mod Team Pixon Napisano 30 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2014 @@ssandraa, a ja uważam, że niepotrzebnie bierzesz sobie wszystko tak do siebie. Nikt tutaj nie chciał urazić Twojej woli walki czy wyboru edycji maratonów. Jak widzisz każdy ma inne zapatrywania do tej tematyki. Ja wolę cyklokarpaty na które niestety mam z Łodzi daleko, lub świętokrzyską ligę rowerową, gdzie trasy są o wiele ciekawsze. Nie chce się wymądrzać bo na Skandię jeżdżę jako fotograf, ale patrząc na poziom tras (Warszawa....) i cennik startu na takiej wycieczce po centrum Warszawy, to wygląda to bardzo niekorzystnie. Co do samego pakietu startowego na rzeczonej Skandii, nie wiem, nie widziałem nie wypowiem się. A co do nawiązania do Izy, w Bukowinie jak słyszałem Waszą rozmowę, to wynikało z niej że obydwie między sobą ostro rywalizujecie i się pilnujecie na starcie. Nie ma sensu się tak napinać... @@GrzegorzGda, jakiekolwiek opony nie weźmiesz czy rower tak czy inaczej przejedziesz całość bez większych problemów. Ot tyle jeżeli chcesz wiedzieć co nieco o trasie.
ssandraa Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Nie napinam się, tylko daję pewien pogląd na sytuację osobą krytykującym Skandię ze względu na brak gór. W sobotę góry były, a frekwencja zamiast wzrosnąć to spadła
GrzegorzGda Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Napisano 30 Czerwca 2014 To już wszystko wiem. Dziękuję wszystkim i zamykam temat.
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 frekwencja spadła z dwóch powodów - sporo skandowiczów po prostu gór się boi bo jest nieprzygotowana na mtb, poza tym dużo ludzi pojechało do Myślenic do Grabka. Jeśli mogę do doleję oliwy do ognia - skoro lubisz rywalizację to po co Ci do tego rower mtb po centrum Warszawy czy ściganie po plaży, lepiej od razu przejdź na szosę a na zimę kup przełaj :-)
ssandraa Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Na mtb mi się wygodniej siedzi i ładniej na zdjęciach wychodzę niż na szosie, więc dalej poudaję all mountain w centrum. A co!
drosik Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Byłem z kolegą na małym objeździe i udało nam się przejechać prawie całą: http://www.endomondo.com/workouts/361761604/9659647 Nie zwracajcie uwagi na prędkość, był to typowy rekonesans z mapą w garści. Jest kilka miejsc gdzie było duuuużo piachu i jak będzie po deszczu to może być wesoło Generalnie trasa powinna być raczej łatwa techniczna i dość szybka. Podjazdy, które są na ostatnich km sobie musieliśmy odpuścić ze względu na warunki pogodowe Do zobaczenia w Krokowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.