Skocz do zawartości

[Amortyzator, Lekki Downhill] AMortyzator do ok 500-600zł

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jaki byście polecili amortyzator do lekkiego downhillu do kwoty ok 500-600zł. Amortyzator musi być nowy, na oś 9mm. Rura sterowa 1 1/8. Skok- myślę ze powyżej 130. Rama Duncon Pitbull ( tak wiem ze 130mm do pitbull`a to troszkę mało :)  )

Jazda nie będzie hardkorowa ( Ci co mieszkają w Szczecinie, dokładnie na bukowym, to wiedzą ze tam nie ma zabójczych tras :P ), jakieś hopy, dropy ( myśle ze do góra ~2m ).

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Czyli ęduro :D w tych pieniądzach ... w tych pieniądzach nowe to plakaty możesz sobie kupić :D Możesz także nabyć duro, używanego epicona, jego można ustawić na 140mm. Podobnie z raidonem bo tam taka sama sprężyna jest. Nic więcej ciekawego nie znajdziesz.

ewentualnie http://allegro.pl/nowy-spinner-cargo-340-178-mm-rlc-czarny-dj-fr-i4327081055.html ale ma oś 20mm :D niestety.

• Mod Team
Napisano

Epicony na 140mm są wiotkie, nie polecam. W tych pieniądzach szukać używek: RS Pike, Marzocchi Drop off/ Z1 czy nawet Allmountain, Manitou Nixon/Sherman. No i warto się przesiąść na ośkę 20mm, jak skjaatel pisze.

Napisano

No właśnie taka mala zmiana kryteria. Może być os qr20 :) Myślałem nad RST Storm Super :)

Napisano

I za krótka jest :)

@Kozek to się dołoży ;) Na centrum rowerowym jest za 699 wersja sprężynowe z bodajże tylko tlumieniem powrotu.

Napisano

Ale r7 to 100, a tego ci mi wiadomo, to go można tylko obniżyć na 80mm. :)

@Puklus nawet fajny ten spinner :)

• Mod Team
Napisano

a co masz alergię na używane?
Przede wszystkim to musisz mieć wideł ze sztywną osią, a to za sobą ciągnie wymianę piasty w kole(no chyba że takową masz)
Za 600 złociszy upolujesz 66 z podstawowym tłumikiem. Tam nie ma co się psuć, pod warunkiem że nie jest to rocznik 2008 i 2009. Wcześniejsze i późniejsze możesz śmiało brać.

Napisano

Tak, mam alergię, Ostatnio kupiłem duro, a się okazało ze ma spawaną rurę sterowa...

• Mod Team
Napisano

Kupowałeś przez allegro? Zgłoś to i zwróć!
Zawsze trzeba być czujnym przy zakupach w sieci. Ja np zawsze dogaduję się ze sprzedającym co do gwarancji rozruchowej - 2 - 3 dni od chwili dostarczenia mi sprzętu, no chyba, że jest okazja kupić coś od znanego mi człowieka z forum - wtedy biorę w ciemno.

Wracając do tematu - 600 złotych na nowy, dobrze działający widelec to zdecydowanie za mało. Do ewentualnych lotów musisz mieć sztywną oś - reszta - vide mój wcześniejszy post.

Napisano

Na razie napisałem maila, jeszcze Pan nie odpisał, zobaczymy jutro, jak nie to allegro zglosze

• Mod Team
Napisano

Możesz zmieć alergie na allegro i inne używki ... ale za 600zł nie kupisz nic nowego co będzie godne miana chociażby enduro ... o czymś więcej nie wspomnę. Wspominane pike'i, nixony i marcoki sa ok, ale to tylko używki ... Jak masz naprawdę uprzedzenie do używanych ... budżet minimum 2x tyle ... wtedy kupisz nowy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze jedno pytanie, juz poza wątkiem. Jak sądzicie, jaki największy drop by wytrzymał pitbull ( patrząc tylko na ramę ) ? Wolę wiedzieć jakiej bariery nie przekroczyć :)

Napisano

Raczej tak średnio, bardziej w stronę płynnie, bez niedolotów. I nie jak worek kartofli :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...