xtomashx Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Dzisiaj pożyczyłem od znajomego (z opcją późniejszego kupna) Krossa Hexagon v6 kupionego jakieś 4 lata temu. Przez ostatnie 3 stał nie używany. Tutaj mam pytanie odnośnie sprawdzenia czy wszystko gra oraz konserwacji. Na co zwrócić uwagę?
Kiciok Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Rdze, gdzie jest jakiś nalot, a gdzie wżery ewentualnie. Zużycie napędu, luzy, stukania itd. Sprawdź stan obręczy, czy nie zużyte/krzywe/wgniecione. Co do konserwacji, to pewnie na dzień dobry sprawdzić amorka, piasty przód tył, napęd, suport, stery.
xtomashx Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Napisano 20 Czerwca 2014 Na przednich zębatkach jest delikatny nalot. Ogólnie to cały napęd jest strasznie zapiaszczony. Można to jakoś skutecznie wyczyścić bez rozkręcania ? Jakaś myjka ciśnieniowa na stacji ? Zauważyłem dziwne chrobotanie w okolicach korby. Może to być przez zastanie i minie po paru km ? Czy może trzeba rozebrać i nasmarować.
Kiciok Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Bez rozbierania ciężko. O ile łańcuch się jeszcze do czegoś nadaje, powinieneś go wyczyścić czymś odtłuszczającym np. benzyna, WD40... Uważaj tylko, żeby nie weszło to w piasty, suport itd. tam gdzie powinien być smar, bo go wypłuka. Jeśli po czyszczeniu napędu chrobotanie nie ustąpi, to serwis suportu pozostaje. Niestety w taki rower, który długo stał, trzeba trochę pracy i $ włożyć. To co stoi, bardziej się psuje od tego, co jeździ
xtomashx Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Napisano 20 Czerwca 2014 Niestety nie chcę w niego dużo inwestować ponieważ nie wiadomo czy go kupię Na pewno spróbuje go wyczyścić. Może po prostu ten cały piach chrobocze. Jaka jest najlepsza szczoteczka do czyszczenia napędu ? Te wymyślne ze sklepu czy zwykła z drogerii wystarczy ?
Shootee Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Rozkuć i spiąć spinką potem, najłatwiej i najtaniej.
Kiciok Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Jaka jest najlepsza szczoteczka do czyszczenia napędu ? Te wymyślne ze sklepu czy zwykła z drogerii wystarczy ? Obojętnie jaka. Najlepiej by było go rozkuć i potem założyć spinkę, ale jeśli nie możesz, to poproś kogoś niech Ci napnie przerzutkę, będziesz miał na dole luźny łańcuch, możesz go nawet zamoczyć i szczoteczką wymyć.
xtomashx Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Napisano 21 Czerwca 2014 kupiłem najtańszy rozkuwacz . Trochę żałowałem że aż taki bubel kupiłem ale udało się. Łańcuch był w takim stanie że nie chciał wejść do butelki na szejka. Nie miałem wczoraj czasu na testy jednak dalej coś chrobocze w okolicach korby. Czy to możliwe że stało się coś suportowi podczas tak długiego czasu postoju? W razie czego da się nie dużym kosztem go wymienić?
Kiciok Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Tam jest suport tradycyjny na wianki? Czy pakietowy na łożyskach maszynowych?
xtomashx Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 a da się to rozpoznać bez rozkręcania? wg specyfikacji jest tam Thungoal
Kiciok Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Ciężko powiedzieć, bo już widziałem taki z miskami jak pakietowy, a w środku normalnie wianki były. http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/42/66/59/35/4266593592 Jeśli tego typu miski masz, to pewnie jest pakietowy. W każdym bądź razie, pakietowy raczej by się nie posypał, no chyba, że wody gdzieś dostał. Czy masz taki, czy taki, na 99% zamontujesz zwykły BSA 68mm za 30zł max.
no1 Napisano 23 Czerwca 2014 Napisano 23 Czerwca 2014 Potwierdzam. Jeśli masz model z 2011 i fabryczną korbę, to będzie 68x 127,5 mm BSA o ile pamiętam.
xtomashx Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Napisano 23 Czerwca 2014 rower kupiony jakieś 4 lata temu więc pewnie model 2009.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.