Dubler Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Witam,po lekkim wypadku na kamienistej drodze przy około 15 km/h zdarzyło się tak że rower przewrócił się na bok i przejechał kawałek na klamce i gripie po kamieniach. O ile żadnych śladów na gripie nie ma, o tyle klama lata teraz bezwładnie. blokowała się wcześniej między 230 a 270 stopni, a teraz na luzie lata aż do 360 a zacisk na tarczy nijak na te ruchy nie reaguje. Czy jest szansa jakoś to naprawić, czy raczej muszę jechać z tym do serwisu? Ile naprawa czegoś takiego może mnie kosztować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Klamka Ci się kręci dokoła? O 360*? Opisz to zrozumiale jakoś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 W każdej normalnej masz możliwość ruszania między zieloną a czerwoną kreską, aktualnie rusza mi się między zieloną a niebieską na całkowitym luzie + zacisk na tarczy nie reaguje na to kompletnie. Hamulce: SHIMANO ACERA M446 (HYDRAULICZNE)Dźwignie hamulca: SHIMANO ACERA M505 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadek07 Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 ale masz hydrauliczne czy na linke hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 tak jak wyżej napisałem:Hamulce: SHIMANO ACERA M446 (HYDRAULICZNE)Dźwignie hamulca: SHIMANO ACERA M505 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 No to raczej bez serwisu się nie obędzie i obawiam się że również bez wymiany klamki (a w tym wypadku nie wiem czy nie opłaca się bardziej całego hamulca wymieniać). Koszt nowego hamulca to min 150zł + 10-30zł wymiana (w zależności od serwisu). Nowa klamka to pewnie blisko 100zl + ok 50zł przelanie więc.... Ale tak naprawdę trzeba by to zobaczyć żeby określić co trzeba zrobić, idż do serwisu, za ocene sytuacji i wycenę się nie płaci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Prawdopodobnie wypadł/ złamał się popychacz tłoczka w klamce. Zobacz jak to wygląda u Ciebie. Daj zdjęcie.Jeśli wypadł to klamka do odratowania , jeśli złamany to nowa klamka.Takiego elementu nie dokupisz raczej. Tak powinien wyglądać ten element : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c0dab39b454f37f.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Złamał ... prędzej wyskoczył z panewki , choć nie jestem na 100% pewny czy ta klamka ma panewkę ale raczej ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 mam coś takiego, poza tym że jest umazane czymś tłustym, chyba smarem i sterczy na bok to chyba się trzyma w całości. Kiedy wciskam to do środka manetki to hamulec działa idealnie jak wcześniej, niestety klamka nadal porusza się aż do "niebieskiej linii" przez co ten element znowu wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 a ten element ( na zdjęciu leży na stole) masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Mam. Jest wsadzone na tym "bolcu" .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 No to połowa sukcesu - to jest pierścień segera .Po włożeniu popychacza na swoje miejsce musisz całość zamknąć segerem.Należy go ścisnąć i umiejscowić w szczelinie nad podkładką , w korpusie , wtedy klamka nie będzie latała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Problem w tym że on już jest ponad podkładką, a kiedy wkładam w takim stanie bolec w panewke to hamulec chodzi między niebieską a troszeczkę za czerwoną kreską, z pewnością nie do zielonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 daj jakoweś zdjęcia , bo zgłupiałem już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 http://imgur.com/mef317J,07x5Bhp,EyluKgA,AuKKpMW - te 4 zdjęcia przedstawiają jak to mniej więcej wygląda, udało mi się tak dostosować ten bolec żeby mniej więcej działało tylko nie wiem jak przymocować ten "pierścień" żeby się trzymało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Prawdopodobnie trzeba będzie klamkę zdjąć.Składasz do kupy , lekko naciskasz klamkę , coby podkładka wlazła głębiej i odsłoniła szczelinę na segera. Zaciskasz segera szczypcami i wpychasz w szczelinę - gotowe. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80f402f79bff07c9.html Szczypce dokładnie takie : http://allegro.pl/szczypce-segera-wewnetrzne-proste-coval-150mm-i4367886618.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 niestety nie potrafię tego zrobić. Próbowałem rozkręcić to rozlałem kilkanaście ml płynu hamulcowego a klamki rady zdjąć nie dałem. Ile może kosztować serwis tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mam nadzieję, że nie rozbierałeś klamki na czynniki pierwsze. Zdejmij tylko z kierownicy cały hampel , i wtedy wstaw zegera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dubler Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 pojechałem do serwisu i w 20 minut wszystko mi naprawiono za cenę 20zł. Dziękuje w każdym razie za pomoc, problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.