Skocz do zawartości

[bagażnik samochodowy/przepisy] na dach czy na hak ?

Rekomendowane odpowiedzi

W dwóch autach miałem hak na śruby - dobre ja się używa ciągle, albo raz w roku. W trzech miałem wypinany na kluczyk i gałkę - dobre, jak się regularnie demontuje - takiego haka nie widać jak zdjęty, jeśli serwis dobrze zainstalował gniazdo (na obrotowym mocowaniu, by też się chowało). 

W starym samochodzie mam na kluczyk. Ostatecznie skonczylo sie tak ze jest caly czas zapiety (i nie wiem gdzie jest kluczyk :D ). W nowym mam chowany w podwozie. Otwierany/chowany za pomoca dzwigni. Bardzo wygodne i szybkie. Ale to rozwiazanie chyba tylko w nowych autach

• 2 miesiące temu...

Szwagier teraz tak wpadł, że kupił nowe auto (Skoda) z opcją (płatną) dostosowania do montażu haka - właśnie pod rowery i okazało się, że nie istnieje hak do tego modelu. Fabie produkowane od któregoś tygodnia tego roku mają zmienioną elektronikę i nie ma do nich modułów, choć niby jest przystosowana. Skoda rozkłada ręce i twierdzi, że haki będą pod koniec lipca - czyli dla nich po wakacjach. To znaczy fizycznie hak można przykręcić, ale nie da się podpiąć wiązki.

• 4 miesiące temu...
Cytat

Skoda rozkłada ręce 

Simply clever ;) 

Ja mam znowu nawrót choroby pt. stary, zmęczony ale jeszcze nie zajechany Doblo/Kangoo/Berlingo z uchwytami na rowery w przestrzeni ładunkowej. Nawet są takie z warsztatowymi zabudowami, jeśli auto służyło w jakimś serwisie ale może niekoniecznie taka zabudowa będzie optymalna do przewozu rowerów. Niemniej jakąś przestrzeń na narzędzia czy do drobnych napraw fajnie byłoby mieć. 

Wreszcie - można tam przechowywać rowery. Widziałem taki patent w tym roku w czasie urlopu - w agroturystyce fizycznie brakowało miejsc pod dachem do przechowywania rowerów (rowery dla gości + rowery gości) natomiast jeden z gości miał takie auto, tyle że w wersji osobowej, opróżnionej z tylnych foteli i przewoził/przechowywał tam rowery.

Nawet nie trzeba dostawczaka, wystarczy MPV sam używam c4, do której wejdą 3 rowery do tego, jest miejsce dla 2 osób z przodu i jednej z tyłu (fotele są regulowane i składane niezależnie od siebie) wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie, po jeździe można na spokojnie zostawić auto na parkingu z rowerami w środku nie przejmując się o nie i jeśli są jeszcze chęci przejść się pieszo w jakieś ciekawe miejsce w okolicy (sam często tak robię). Minus to zabrudzenia, bo jednak mocno zabłocony rower w środku może pozostawić ślady natomiast zabezpieczam je starym prześcieradłem i jest ok.

Ale chyba nie bez zdejmowania kół - to przy hamulcach tarczowych jest trochę kłopotliwe (zabezpieczenie tłoczków przed wysunięciem). Poza tym rowery urosły - przez lata woziłem górale 26" w środku, ba, nawet 2 sztuki w bagażniku sedana (Wartburg 353) ale już fulle 29" są strasznie wielkie. Mój ranking wożenia rowerów (od najlepszego) to:

1. Wnętrze dostosowanego vana

2. Wnętrze dużego MPV (OK było w Galaxy z wymontowanymi fotelami)

3. Jedna sztuka w kombi (gdy rower wchodzi na leżąco)

3. Dobry bagażnik na hak

4. Pickup na klapie (American way)

5. Wnętrze kombi lub inne auto w którym trzeba zdejmować 1 koło i zabezpieczać rowery dodatkowo

6. Bagażnik na dach w osobówce (ja nie jestem w stanie zaakceptować jazdy z pustym bagażnikiem na trasie, co zwiększa pracochłonność)

7. Bagażnik na dach w SUV/VAN - co się nie da sięgnąć z ziemi (a i brak możliwości przejazdu pod wiaduktem mi się już zdarzył)

8. Bagażnik na klapę (nie jest źle jak jeden rower i do tego lekki).

9. Wnętrze małego auta (zdejmowanie obu kół, kierownica wbijająca się w kark - sprawdzone 2xMTB w PF 126p).

10. Trzymany ręką przez okno 😀 (nie testowałem)

• +1 pomógł 1

W fullu 29, ściągam koło ale tak jak pisałem zostaje na tyle miejsca, że jeszcze jedna osoba jest w stanie tam normalnie usiąść(oczywiście zakładając, że koła również mam w środku), przewożąc szosę bez zdejmowania kół zostaje jeszcze masa miejsca, byłem w tym roku na takim wyjeździe, w środku szosa, pełno bagaży i zero problemów z transportem. Odnośnie zabezpieczania tłoczków hamulca, robiłem to kilka razy (co też nie jest wielki problemem, starczy ze sklepu rowerowego dostać zaślepki do zacisków) potem zrezygnowałem z tego i nigdy nie zdarzyło się aby przypadkiem się wysunęły. A odnośnie małego samochodu do golfa hatchbacka po przekątnej mieści się full na kołach 27,5 w rozmiarze S w całości bez ściągania kół, teoretycznie mój full też był w stanie wejść bez ściągania kół do focusa natomiast podczas jazdy koło niebezpiecznie zahaczało o przedni fotel.

3 godziny temu, TheJW napisał:

Taka Kinder Niespodzianka dla złodzieja

Właśnie dlatego chcę starego dostawczaka 😉

Nie mam na myśli zostawiania auta gdzie bądź, raczej teren ogrodzony.

U siebie też mógłbym trzymać w zagrodzie przez zimę - mamy 7 rowerów, latem są rozlokowane w piwnicy i garażu ale zimą auto na dojazdy do roboty ma priorytet.

Edytowane przez spidelli