mibas Napisano 26 Marca 2017 Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 mam starego thula na hak i w ubiegłym roku wyrobiłem na niego tablicę, ale nawet nie przyszło mi do głowy sprawdzić, czy coś sie w przepisach technicznych nie zmieniło.. Krótko mówiąc typowy polski b..l zez stanowieniem prawa. Moim zdaniem powinno być dopuszczenie użytkowania tak jak jest ( nie działanie prawa wstecz- BTW mam przyczepę, i nie tylko ja, o DMC >750kg, która co roku przechodzi przegląd i nikt się nie czepia o światło cofania lub przeciwmgielne tylne, których tam nie ma i nigdy nie było.. Ze złączem 7 stykowym oczywiście..). Natomiast w nowych mogliby wymagać więcej, za wyjątkiem światła cofania, bo jest to nie do zrealizowania w przypadku złącza 7 stykowego. Pytanie tylko, czy to światło coś istotnie zmienia w kwesti bezpieczeństwa? Śmiem wątpić.. W moim wiekowym już bolidzie (1995) mam złącze 13 stykowe, dokupiłem więc LED-ową tylną lampę kombinowaną (p-mgielne+cofania, polska Waś 750), wtyczkę 13 stykową (bo jeździłem do tej pory z przejściówką) i w jakiś wieczór to poskładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artz2 Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 O czym Wy piszecie? Wcześniej bagażnik na haku był nielegalny tak jak pisał wyżej kolega, więc Ustawodwaca nie zastanawiał się jakie światła ma posiadać bagażnik który nie powinien się pojawić na samochodzie. Teraz gdy mamy trzecią tabilcę, obowiązują nas przepisy mówiące o zakazie zasłaniania świateł. Czy nawet wcześniej gdy jeździło się z takturową tablicą rejestracyjną można było używać mniejszej liczby lamp ? Od początku miałem przy haku wtyczkę 7pin, za kilkadziesiąt złotych kupiłem wtyczkę 13pin, w 15 minut dospawałem kabelek od świateł cofania i dzięki temu w moim Thule G6 929 świecą wszystkie lampy które są wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawatin Napisano 26 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) . Edytowane 26 Lipca 2017 przez Sawatin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Pytanko w myśl obowiązujących przepisów przy haku wystarcza to czym steruje wtyczka 7 pin, czy trzeba przerabiać instalacje na 13 pin i takich bagażników szukać? Druga sprawa, mam na oku taki bagażnik (z wtyczką 7 pin, więc obstawiam że te są wystarczające skoro takie coś sprzedają obecnie ). https://www.strefakierowcy.pl/19061,inter-pack-quattro.html może ktoś bardziej zorientowany jest w stanie powiedzieć czy to jest sensowne, czy lepiej dopłacić do czegoś droższego. EDIT: Dobra dowiedziałem się że przy tym, który wrzuciłem jak opadnie auto na amortyzatorach to może być problem z uchylaniem, może czasem brakować, albo być "na styk". Więc pogrzebałem za czymś co ma 4 rower mocowany na belce z rejestracją, żeby całość byłą krótsza. Znalazłem coś takiego: https://www.taurus.info.pl/katalog/uchwyty-i-bagazniki/bagazniki-i-uchwyty-rowerowe/bagazniki-rowerowe-montowane-na-haku-holowniczym/taurus/alfa-wjenzek/#prettyPhoto Co sądzicie? Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Jak widzę taką konstrukcję , to sądzę że będziesz się doktoryzował z puzzli 3D, żeby przełożyć te łapy przez ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobollo Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Nie wiem jak w proponowanych przez Kolegę konstrukcjach, jednak w przypadku platformy Thule (piszę na przykładzie swojej), łapy są wypinanie więc montaż jest naprawdę dziecinnie prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 19 Września 2017 Udostępnij Napisano 19 Września 2017 A jak to się ma do zasady że prawo nie działa wstecz. Powiedz to ludziom ktorzy dlatego ze pracowali w MO przez kilka miesiecy teraz maja w zwiazku z ustawa deubekizacyjna o wiele mniejsze emerytury. W Polsce prawo dziala nie tylko wstecz ale i w lewo, do gory i na dol. A tak ogolnie, to zmiana wtyczki i dorobienie kilku swiatelek to nie jest ani taki koszt ani taki problem. Jak sam nie umiesz to zrobi to elektryk w godzine. Wcale nie trzeba kupowac nowego bagaznika. Swiatel mozesz poszukac od starych przyczep albo ze szrotu albo uzywanych lub nowych. To nie bedzie drogie a mysle, ze wystarczajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1964 Napisano 19 Września 2017 Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Kupiłem dwa bagażniki Thule, ostatni w zeszłym roku i nie było możliwości zakupu ze światłami cofania i przeciwmgielnymi. Auta były dostosowane do 13 pinów, pozostawało wymienić światła albo zastosować adapter na wtyczkę. Wtyczki 13 pinowe weszły do aut przynajmniej od 2010. Mam teraz niepotrzebne światła 7 pinowe :-) co najmniej od 2000 wiem bo miałem w vw 13 pinowe obsługiwały przyczepe campingową 7 obsługują przyczepki do 750 DMC a poza tym istnieją przelotki w obie strony są różne gniazda w samochodach i po to one są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel33mc Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Przerobiony bagażnik Thule na nowe przepisy. Wymieniona wtyczka na 13pinów(w aucie tez mam 13) ,dodane światło cofania i przeciwmgielne ,koszt materiałów ok.140zł0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek88 Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Witam Przestudiowałem trochę temat i chciałbym coś dopytać. Myślałem nad bagaznikiem na hak takim małym, na którym wiszą rowery ale mam taki rower: Z tego co wiem, trzeba by do niego jeszcze adapter, czyli kawałek rurki oryginalny lub mógłbym sobie sam wyspawać żeby służył za górną sztangę, na której w zasadzie przy tych bagaznikach na hak wiszących mocuje się rower, to jest damka więc trzeba wlasnie takie cos.. Z racji że wolał bym coś stabilnego, nie dokupować też adapterów bo to koszta, poważnie myślę nad bagażnikiem platformą, znalazłem w zasadzie 2 opcje, takie jak te: http://allegro.pl/bagaznik-na-hak-siena-2-rowery-uchylny-gratisy-i6996275682.html lub to http://allegro.pl/platforma-rowerowa-na-hak-2-rowery-tytan-2-13pin-i7251424331.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=Y2UwOTRjM2QtMDZiZC00OTliLThkZjUtMGYxYzc4MDlkMzQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7bc74278-14ab-4886-945b-c72de22d8c3c#thumb/1 Nie rozkładałem ich na czynniki pierwsze, nie wiem który bym ostatecznie kupił, ale widze, ze te dwa spelniają wszystkie najnowsze normy, czyli podswietlanie tablicy, swiatlo cofania (przeciwmgielne chyba juz nie wymagane?). Stówe taniej są te bagażniki ale nie mają jeszcze tych światel cofania między innymi. Proszę Was o radę: - czy na taki typ bagażnika bez problemu zamontuje taki rower jak na zdjęciu powyżej? chce dwie damki wozic, ta wyzej i moze druga ale taka starego typu co nie ma takiej grubej ramy. tak jak pisałem, wole dac wiecej niż kupic ten najzwyklejszy na hak, dokupować do niego adaptery, a tu mi sie wydaje ze montaż najlatwiejszy, rowery stabilniejsze. Wolal bym dac 200zl, ale kupuje to na lata, na cale zycie bym rzekł i mysle ze taka opcja by byla dobra? dodam, ze jest to w zasadzie moja gorna granica cenowa, te 600-700. do tego jeszcze mnie hak wyniesie do 400zł bo nie mam akutalnie przy samochodzie - jak tak na nie patrzycie to spelniaja wszystkie obecne normy? pewnie ze i te 100zl tansze by wg mnie byly, ale majac te powyzsze policja jakby co, czy w razie kolizji nie maja sie juz chyba absolutnie do niczego prawnie przyczepic? - jezeli przy haku bedzie wtyczka 7 pin, to musze cos przelutowywac czy tzw. adapter z 7 na 13scie zalatwia sprawe i przy bagazniku rowerowym wszystkie swiatla mi beda swiecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel33mc Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 5 minut temu, Krzysiek88 napisał: jezeli przy haku bedzie wtyczka 7 pin, to musze cos przelutowywac czy tzw. adapter z 7 na 13scie zalatwia sprawe i przy bagazniku rowerowym wszystkie swiatla mi beda swiecic? Muszisz miec w aucie wtyczkę 13 pinów, zeby działały ci wszystkie swiatła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek88 Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 A jezeli mój hak jest do kupienia z wtyczką 7 pin to po prostu muszę gdzieś indziej skombinować kawałek kabla i wtyczkę 13 pin i tak to podpiąć żeby we wtyczce były wyjścia dla tych innych świateł? Bardzo prosze o sugestie w kwestii pozostałych pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Hej! Znalazłem fajne używki w okolicy Thule FreeRide 530. Czy warto szukać czegoś innego skoro 2 uchwyty mogę wyrwać po 100-150zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika1996 Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Najlepiej mieć rower schowany w samochodzie. Najbezpieczniej nie trzeba go aż tak pilnować. Na bagażnikach niby są rowery zamknięte ale te lepsze rowery mają dużo części na szybkozłączki i złodziej może coś sobie odkręcić jak spuścimy rowery z oczu Edytowane 28 Lipca 2018 przez Monika1996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Najlepiej to nie mieć roweru, wtedy złodziej go nie ukradnie. Jak ktoś ma rodzinę z dziećmi to gdzie w aucie znajdziesz miejsce na rowery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 29 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Do tego trzeba pamiętać że na dachu są rowery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo81 Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Czy ktoś używa bagażnika Aguri Giza i może się wypowiedzieć jak się spisuje? Rozważam pomiędzy Giza, a advans 3. Przy advansie jest więcej zabawy z wpinaniem rowerów ale wydaje się, że mniejsze szanse są na zasłonięcie świateł i tablicy i chyba rowery są lepiej zastabilizowane. O advansie znalazłem kilka wpisów użytkowników, o Gizie nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante79 Napisano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam chcę kupić bagażnik dachowy do samochodu Opel Vectra C kombi (relingi zintegrowane) muszę kupić tylko belki kompletne żeby je zamontować (uchwyty będą Barracuda Mont Blanc) może mi ktoś doradzić na co się zdecydować co będzie dobrym wyborem? moje typy poniżej tylko czy te poniżej Aguri są warte polecenia czy jednak to tani chiński produkt ??? https://www.strefakierowcy.pl/53230.html https://www.bagazniki.pl/pl/p/MONT-BLANC-3702-126-cm/123 Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Dante79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jeżeli chodzi o belki uniwersalne to niech się wypowie @Sansei6 Jego kolega miał takie i nie sprawdziły się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Cóż sprawdź dokładnie czy mocowanie pasuje. Masz tam otwór na śrubę nad drzwiami? Jeśli tak to musi być pasujące tak by wkręcić, nie ryzykuj montowania tylko na dociskanych łapach.. widziałem co się dzieje jak to puści (a raczej 20 km/h nie będziesz jezdził, wieć duze szansa, zę puści, wystraczy jak bawet będziesz jechać z przepisami ale trafi się poryw wiatru) i nie życzę... Ja juz do takich spraw nigdy nie wezmę żadnej podróby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante79 Napisano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 12 godzin temu, Sansei6 napisał: Cóż sprawdź dokładnie czy mocowanie pasuje. Masz tam otwór na śrubę nad drzwiami? Jeśli tak to musi być pasujące tak by wkręcić, nie ryzykuj montowania tylko na dociskanych łapach.. widziałem co się dzieje jak to puści (a raczej 20 km/h nie będziesz jezdził, wieć duze szansa, zę puści, wystraczy jak bawet będziesz jechać z przepisami ale trafi się poryw wiatru) i nie życzę... Ja juz do takich spraw nigdy nie wezmę żadnej podróby. Vectra C kombi ma relingi zintegrowane więc nie ma tam na pewno żadnych otworów na śrubę po za tym Aguri na filmach zapowiada się dość ciekawie ewentualnie jeszcze taki - http://www.interpack.eu/product-pol-7149-Bagaznik-dachowy-aluminiowy-Mont-Blanc-AMC-5411-A49-na-relingi-zintegrowane.html czy zrezygnować i kupić Thule?????????????proszę o rady wyjazdy tylko od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Spójrz jeszcze na belki Cruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante79 Napisano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 3 godziny temu, FigoiFago napisał: Spójrz jeszcze na belki Cruz. jasne oglądałem tylko jedno i to samo czy Cruz czy Aguri wytrzymają na dachu czy warto kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć, Chciałbym kupić bagażnik, powinien pomieścić 3 rowery, do tego różne typy rowerów: full 26" i szosa 28" oba z QR, oraz 28" cross ze sztywną osią. Samochód to focus MK2 kombi bez relingów i bez haka. Myślałem o bagażniku na dach z rowerami mocowanymi za oś. Czy takie bagażniku działają ze sztywną osią, czy tylko QR? Wolałbym bagażnik na hak, ale haka nie ma i nie wiem czy warto montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Zerknąłem sobie na przykładową stronę producenta i są adaptery: https://www.interpack.eu/product-pol-7318-Thule-OutRide-Thru-axle-Adapter-5613-do-osi-12x100mm.html Tylko niedostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi