Loniu Napisano 13 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Od kilku lat wożę 4 rowery w bagażniku na hak, z funkcją odchylania. Genialna sprawa polecam szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WeronikaX Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Rowniez zastanawiam sie na kupnem uchwytu rowerowego na dach .. mam na oku dwie pozycje Homar 2 i Homar 3 http://www.feuvert.pl/e-sklep/uchwyty-rowerowe.html . Korzystal z nich moze ktorys z Forumowiczow?? A moze wybrac cos innego? Jeszcze z innej beczki, taki uchwyt mam rozumiec bedzie w pelni bezpieczny .. bo nie chcialabym przezyc jakiejs przygody ze spadajacym rowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 taki uchwyt mam rozumiec bedzie w pelni bezpieczny Jeżeli będziesz pamiętać że samochód zrobił się wyższy to będzie ok. Może jednak trochę więcej wydać i zainteresować się Thule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WeronikaX Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wystarczy dołozyc do najtańszego modelu, czy masz na myśli jakis z droższych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 532 wystarczy chociaż 591 bardziej komfortowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 a widział ktoś takie wynalazki ta opcja mnie bardzo kusi, mając garaż podziemny, nie mając haka, mocowanie rowerów od tyłu byłoby super bo nie zasłania świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Mam nadzieję że cena uchwytów nie idzie w parze z ceną samochodów na których są prezentowane. Ale w sumie ciekawy pomysł. Tylko jak patrzę na uginający się dach przy myciu mojego samochodu to się zastanawiam czy ta puszka po piwie to wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 mocowanie rowerów od tyłu byłoby super bo nie zasłania świateł. Najpierw musiałbyś mieć odpowiednio wysoką klapę bagażnika, żeby zamontować rower tak, jak na drugim zdjęciu.Poza tym wygląda dość ryzykownie - nie widzę na tym zdjęciu, żeby siodło było w jakikolwiek sposób przytwierdzone do zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dlaczego wysoka klapa bagażnika? Mam kombi i rower za kierownicę jest łapany do szyby. W moim wypadku to odpada bo wożę również szosę. Ogólnie to raczej ciekawostka bo kosztuje to prawie 2 kzł. A te przyssawki nie są takie prostacke, pompuje się je pompką i robi podciśnienie, które zgodnie z teorią ma trzymać kilka dni. W momencie spadku ciśnienia wyskakuje bolec i mozna podpompować. Smiesznie to brzmi, muszę napompowac bagażnik ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 23 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Dlaczego wysoka klapa bagażnika? Bo jak będzie za niska, to będziesz miał 5-te koło u wozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 to raczej niemozliwe zeby jakikolwiek popularny samochod mial tylna szybe (w wersji kombi czy hatchback) tak nisko ;-) mozemy sobie dywagować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Niezłe Edytowane 23 Stycznia 2015 przez arek_wro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Fotka niezła tylko zastanawiam się jak to się ma do karoserii klasy wydmuszka jak to się teraz robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BorucGT Napisano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Ja mam 2 bagażniki dachowy na Fiata Ciqnquecento i na hak do Fiata Seicento. Z tego drugiego jestem bardzo zadowolony samoróbka światła od przyczepy ale działa. Przy tak lekkim aucie to są zalety tego rozwiązania i wady. Na hak bagażnik waży więcej co poprawia także trakcje pojazdu bo może przybranie na wadze ma swoje wady ale akurat przy tak lekkim aucie ładnie dociąża tył i zwiększa zdolności jezdne pojazdu. Spalanie na obu bagażnikach jest podobne Dach=większy opór powietrza Hak=Większa waga. Bagażnika na hak pod żadnym pozorem nie zamieniłbym na dachowy. Gdyby nie problemy z kompatybilnością (inne metody mocowania kuli) dachowego bagaznika bym nawet nie kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 akurat przy tak lekkim aucie ładnie dociąża tył i zwiększa zdolności jezdne pojazdu. Czyżby napęd na tył? Jak dla mnie obciążenie tyłu pogarsza sterowność samochodu, szczególnie przy tak lekkim świerszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BorucGT Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 FWD ale z przodu jest silnik więc dociązenie tyłu trochę pomaga. Tak z innej beczki kumpel ma Seicento 1.6 16v 120hp. I sam mi mówił że żeby się to drogi trzymało trzeba mieć bagażnik cegieł (bardziej chodzi o przenośnie) ale dociążenie tyłu według mnie pomaga Zawieszenie przednie wysokość >153,7-153,7 Zawieszenie tylne >185-185 Więc lekkie dociążenie tyłu pomaga trochę w lepszej sterowności (samochód tak nie pływa) natomiast bagażnik dachowy podnosi wysokość środka ciężkości co przekłada się na gorszą sterowność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koli Napisano 1 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 ja posiadam bagażnik firmy SARIS BONES RS na trzy rowery i jest rewelacyjny szybki w montażu i demontażu ok 1min 30 sec . pasuje praktycznie na każdy rodzaj samochodu sedan combi bus ml x5 itp itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 1 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 a widział ktoś takie wynalazki ta opcja mnie bardzo kusi, mając garaż podziemny, nie mając haka, mocowanie rowerów od tyłu byłoby super bo nie zasłania świateł. Też mi się spodobał ten pomysł. Ceny trochę nieatrakcyjne (ok. 700zł za zestaw na 1 rower) ale prostota, estetyka oraz uniwersalność zastosowania rewelacyjne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthas Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 http://tourysta.com/bagazniki-rowerowe-ktory-wybrac/ Może to troche rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Tematu ciąg dalszy: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-jak-zalatwic-problem-trzeciej-tablicy-rejestracyjnej,nId,1670120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lopek77 Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 a widział ktoś takie wynalazki Sporo samochodów typu Mazda Miata czy Porsche Carrera używa tego typu mocowan. Widziałem to nawet na Lamborghini z kilka lat temu. Te przyssawki są bardzo mocne. Rower z całą pewnością nie spadnie podczas normalnej jazdy. Ale nie sądzę aby wytrzymały obciążenie w czasie jakiejś większej stluczki, szczególnie przy cięższym rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 mocowanie rowerów od tyłu byłoby super bo nie zasłania świateł. Tylko trzeba czerwoną chorągiewkę zawiesić, bo wystaję ponad pół metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 te przyssawki są o tyle ciekawe, że pompuje się je normalną pompką, wysysając powietrze. Podcisnienie wg producenta ma trzymac kilka dni, a gdy spada to wysuwa się czerwony bolec alarmując właściciela. Ciekawie to brzmi - idę napompowac bagażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aneczka123 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Ja preferuję te na hak. Miałam na dach i trzeba bardzo uważać. Wolniej jechać, opór wiatru jest dość duży więc wszytsko z roweru musi być zdjęte (bidony, jakieś lampki, tasiemki itp). No i jesczze jeden prozaiczny powód. Jestem niezbyt silną kobietką więc wrzucenie ich na dach jest bardzo ciężkie, szczególnie jak rower jest większy... Witam Planuję zakup bagażnika i zastanawiam się nad wersją. Na dach czy na hak ? Wstępnie wybrałem na dach, ponieważ bazowy i moduły na 2-3 rowery to koszt ok. 1500 pln a na hak cena podobna , tylko problemem jest to iż nie mam haka , więc dochodzi dodatkowy koszt ok. 500 pln + montaż. Który Waszym zdaniem jest lepszy ? Nigdy nie miałem bagażnika i przy wstępnie wybranym na dach , zastanawia mnie jedna sprawa ... czy da się jechać jakąś trasą szybkiego ruchu ok. 120-130 km/h , mam na myśli opór powietrza ? Ten montowany na hak stawia na pewno mniejszy opór to jego zaleta , podobnie jak montaż na niższej wysokości , wadą pewnie jest to iż żeby się dostać do bagażnika trzeba zdemontować cały zestaw. Zaletą dachowego jest to iż nie muszę kupować haka , wadą montaż mniej komfortowy niż na haku, bo wysoko i większy opór. Proszę o opinie i doświadczenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Dalszy ciąg tematu rzeka: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-bagazniki-na-rowery-policjanci-nie-wiedza-jak-sie-zachowac,nId,1701980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi