Skocz do zawartości

[rama] Full Suspension 26" + damper do 3500zł

Quink

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuje dla siebie ramy z pełnym zawieszeniem mając do wydania na ten cel ok. 3500zł (rama + damper). Mam 187cm wzrostu, a swoja wagę - 95kg sukcesywnie zmniejszałem do momentu w którym górna rura accenta postanowiła popękać do połowy. Wydaje mi się że jestem trochę nieproporcjonalnej budowy ;): dosyć długie nogi (przekrok(?) 89cm) i raczej krótki tułów, a według kalkulatora competitive cyclist virtual top tube powinno dla mnie wynosić 60,5cm - 61,5cm (mierząc na szybko 19"tke accenta, "wirtualna" górna rura ma 58,5cm, a sztyca 350mm przy 48,3cm rury podsiodłowej była dotychczas wyciągnięta do ogranicznika). Więcej moich wymiarów. Rower planuje przeznaczyć do cięższej jazdy xc lub lekkiego enduro, czyli porostu życzyłbym sobie czegoś w okolicach 130 - 150mm skoku. Do ramy planuje wsadzić koła 26" oraz dopasować posiadanego przez siebie Foxa Floata 32 RLC o skoku 140mm (obecnie skróconego) jak i oczywiście przenieść co się tylko da ze starego roweru.

Do tej pory udało mi się znaleźć dwie dosyć ciekawe jak dla mnie ramy:
- używany Titus FTM Carbon za 2300zł, który również jest dostępny jako nówka za 3500zł
- nowy TREK Fuel Ex 6 (w sumie nie mam pojęcia za ile pójdzie)
W obu przypadkach mam pewne wątpliwości co do jakości i efektywności damperów firmy Rockshox, no i co najważniejsze czy bezproblemowo da rade zastąpić je czymś innym, mając na myśli Foxa (nie mam w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia). Podejrzenia w Treku budzi we mnie mocowanie piasty ponieważ chciałbym włożyć tam mojego novateca 9x135mm (QR), a nie jestem pewien czy będzie to możliwe. Oprócz tego większych obaw raczej nie mam, ale już w przypadku Titusa wątpliwości są. Rama zbudowana jest z węgla, a nigdy nie miałem żadnego doświadczenia z tym materiałem, plus... boje się że może być po jakimś uderzeniu, a na zdjęciach i bez rozkrajania uszkodzeń nie będzie widać, nie wspominając już o ewentualności, gdzie pod moim ciężarem zacznie się łamać, choć drugiej strony rama sprzedawana jest przez xplanet bikes (tak naprawdę nie wiem czy to o czymś świadczy). Na pierwszym zdjęciu Tytusa rzuca się w oczy ciemny ślad na tylnym trójkącie, zakładam ze jest to otarcie od opony ale wygląda to jakby powstało ono na kawałku pomarańczowej taśmy(?) czy czegokolwiek innego, którą ktoś przykleił żeby zasłonić wcześniejsze otarcia albo wzmocnić ten element, nie wiem. Stan w jakim znajduje się damper też chyba ciężko określić.

Proszę o opinie o wymienionych modelach oraz ewentualne polecenie jakichś inny konstrukcji za którymi powinienem się rozglądać. Czy oprócz allegro/ebay powinienem gdzieś jeszcze koncentrować uwagę?
Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...