Skocz do zawartości

[kaseta] czy odgłos jest normalny?

deef

Rekomendowane odpowiedzi

Rower jest nowiutki. Kaseta Sram 5.0.

Podniosłem tylne koło i zakręciłem pedałami. Nic nie chrupie, tylko jest w mierę jednolity dość głośny dźwięk - coś jak tarcie.

Zdjąłem koło. Chwyciłem za same piasty i po zakręceniu kołem jest bezgłośnie, nic nie słychać. Natomiast jak zakręcę kołem trzymając za kasetę, jest ten dżwięk.

Trochę się jeszcze nie znam, i nie wiem, czy kaseta powinna wydawać taki dźwięk. I zastanawiam się, czy jechać do serwisu, a może to normalne działanie.

Szukałem długo czegoś na forum w tym temacie i nie znalazłem, mam nadzieję, że nie dubluję jakiegoś tematu, jeśli tak to sorki.

Piasty Novatec. Ale one są praktycznie bezgłośne. Cykanie to wiem, nie chodzi o cykanie tylko o w miarę jednostajne szuranie. To mnie zastanowiło, bo wszystko inne w rowerze cichutkie.

Niestety podczas jazdy nic nie słychać, opony działają jak pudło rezonansowe. Na asfalcie to szum masakra, w terenie pęknięta gałązka to prawie strzał (Schwalbe Racing Ralph) ;)

hehe a zobacz czy nie masz za mocno zacisk dociagniety, ja mam tez piasty Novatec i ostatnio ciagle cos mi ocierało ale w przednim kole, cały czas myslałem ze to v-ki az w koncu je rozłączyłem i sie przysłuchałem i cos w piascie ociera jakby, poluźniłem zacisk i zniknęło ocieranie, nie wiem czemu tak jest ale jest, jak sie dociaga zacisk t nie wiem czy te uszczelnienia sie troche przesuwaja minimalnie czy co, z tyłu mam tez Novatec i SRAM 5.0 i nie ma takich odgłosów, ale moze to byc cos tak jak z przodem, ze zacisk za mocno dociągniety :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...