soulafein Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 Witam. Chciałbym naprawić rower mojego synka, bo korba chodziła tragicznie - wianek z kulkami został zmasakrowany przez poprzedniego właściciela. Rower to Kross Racer 16. Zdemontowałem cały suport używając kluczy, młotka i płaskiego śrubokrętu. Kupiłem nowy taki sam suport allegro.pl/ShowItem2.php?item=4321510830[\url]. Teraz mam problem z poprawnym zmontowaniem całości. Na zakrętkach na obwodzie są wcięcia - na jednej 2, na drugiej 3 - jak ma obrazkach z allegro. Jakiego narzędzia użyć. Nie chciałbym nowych rzeczy traktować młotkiem i śrubokrętem...
Rocky98 Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 Potrzebny jest Ci klucz hakowy http://e-rower.pl/popup_add_image.php?pID=1574&products_id=1574 . Lepszym rozwiązaniem było by kupienie suportu pakietowego na kwadrat, o długości poprzedniej osi koszt ok 20zł. Nie trzeba by było co jakiś czas redukować luzów jak w klasycznym supporcie z wiankami.
soulafein Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Napisano 19 Czerwca 2014 Dzięki za pomoc z kluczem Nie wiem czy znajdę taki suport pakietowy ponieważ rama nie jest gwintowana. A korba tutaj jest w jednym kawałku - w kształcie litery Z. Także raczej odpada...
kinder85 Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 suport pakietowy nie będzie pasował do tego rowerku. Kupiłeś miski a nie suport więc samą ośke bedziesz używał starą (oby była w dobrym stanie) ogólnie te elementy o których piszesz dokręca się z małą siłą więc poradzisz sobie bez specjalnych kluczy (wystarczy płaski śrubokręt lekko puknięty młoteczkiem). Mocniej dokręca sie kontrę (tą szesciokątną) a to zrobisz zwykłym płaskim kluczem (24 lub 27, nie pamietam dokładnie).
rzezniol Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 ke bedziesz używał starą (oby była w dobrym stanie) W tym systemie "oś" się nie zużywa ... na oś nakręca się bieżnie a miski wbija w ramę. Tak to wygląda : Taka swoista "oś zintegrowana" Mam taki typ suportu w doczepce rowerowej ... serwisowałem go bez specjalistycznych narzędzi tylko śrubokręt i klucz do nakrętki kontrującej. Pozdrawiam
soulafein Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Napisano 19 Czerwca 2014 Zdałem sobie sprawę ze mam taki klucz. Stare klucze mojego ojca pamiętające czasy komunistyczne mają hakowy element. Nowe miski wciśnięte (długa śruba + 2 kawałki drewna). Korba (dokładnie taka jak na obrazku we wcześniejszym poscie) zamontowana. Nowy łańcuch założony. Dzieciak wniebowziety ze ma rower Dzięki wszystkim...
kinder85 Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 W tym systemie "oś" się nie zużywa ... na oś nakręca się bieżnie a miski wbija w ramę. Fakt, pogibało mi się Nie zmienia to faktu iż specjalnych narzędzi do tego nie trzeba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.