Skocz do zawartości

[suport] Wymiana suportu - narzędzia

soulafein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym naprawić rower mojego synka, bo korba chodziła tragicznie - wianek z kulkami został zmasakrowany przez poprzedniego właściciela. Rower to Kross Racer 16. Zdemontowałem cały suport używając kluczy, młotka i płaskiego śrubokrętu. Kupiłem nowy taki sam suport

allegro.pl/ShowItem2.php?item=4321510830[\url]. Teraz mam problem z poprawnym zmontowaniem całości. Na zakrętkach na obwodzie są wcięcia - na jednej 2, na drugiej 3 - jak ma obrazkach z allegro. Jakiego narzędzia użyć. Nie chciałbym nowych rzeczy traktować młotkiem i śrubokrętem...

Napisano

Dzięki za pomoc z kluczem :)

Nie wiem czy znajdę taki suport pakietowy ponieważ rama nie jest gwintowana. A korba tutaj jest w jednym kawałku - w kształcie litery Z. Także raczej odpada...

Napisano

suport pakietowy nie będzie pasował do tego rowerku. Kupiłeś miski a nie suport więc samą ośke bedziesz używał starą (oby była w dobrym stanie) ogólnie te elementy o których piszesz dokręca się z małą siłą więc poradzisz sobie bez specjalnych kluczy (wystarczy płaski śrubokręt lekko puknięty młoteczkiem). Mocniej dokręca sie kontrę (tą szesciokątną) a to zrobisz zwykłym płaskim kluczem (24 lub 27, nie pamietam dokładnie).

Napisano
ke bedziesz używał starą (oby była w dobrym stanie)

W tym systemie "oś" się nie zużywa ... na oś nakręca się bieżnie a miski wbija w ramę. 

Tak to wygląda :

pol_il_Korba-Gieta-BMX-S-902-165-mm-na-r

Taka swoista "oś zintegrowana" :)

Mam taki typ suportu w doczepce rowerowej ... serwisowałem go bez specjalistycznych narzędzi tylko śrubokręt i klucz do nakrętki kontrującej.

Pozdrawiam

Napisano

Zdałem sobie sprawę ze mam taki klucz. Stare klucze mojego ojca pamiętające czasy komunistyczne mają hakowy element. Nowe miski wciśnięte (długa śruba + 2 kawałki drewna). Korba (dokładnie taka jak na obrazku we wcześniejszym poscie) zamontowana. Nowy łańcuch założony. Dzieciak wniebowziety ze ma rower :) Dzięki wszystkim...

Napisano

W tym systemie "oś" się nie zużywa ... na oś nakręca się bieżnie a miski wbija w ramę. 

Fakt, pogibało mi się ;) Nie zmienia to faktu iż specjalnych narzędzi do tego nie trzeba ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...