Skocz do zawartości

[Rower] Przeróbka MTB na szosę

levisik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kup widelec 28" cro mo pod vki i tarcze, 28" kola,  tyl na przerób na tarcze, ktos wystawail tanio bb5 na forum(nie musisz zmieniac dual controli) i juz masz rower na kolach szosowych 28, roznica w jezdzie bedzie ogromna bo opony 26x1,0 sa duzo nizsze niz 26x2,0 czy 28x1,0

Napisano

nie ma co pchać kasy w tą rame- tarcze.... niech spróbuje na tym co ma po drobnych przeróbkach, a jak się wkręci to kupi szosę.... 

Poniekąd kiedyś koła triatlonowe maiły 26".... 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak z ciekawości podam, że przednie koło z dętką i oponą waży 1202 gramy - nie jestem specjalistą, ale wydaje się to być dość niska waga :-)

Napisano

Kup sobie tribana 300 w Decathlonie i do tego lemondkę za kilkadziesiąt zeta. wyjdzie 1600 zeta, ale będzie potrenujesz i wystartujesz w tym roku. Na początek wystarczy. Pedały MTB na początek też wystarczą. 

powodzenia

adam

PS z ciekawości zapytam: szybko biegasz, że myślisz o tri? Biegałeś dłuższe dystanse? Jaki tempo?

I najważniejsze - przed treningami i startami: zrób sobie podstawowe badania - lekarz ogólny, badania krwi, kardiolog. Uchroni Cię to przed ewentualnym przeszarżowaniem.

PS2 Twoje przednie koło to oczywiście kowadło na szosę. Kupisz szosę, będziesz kombinować. Przystosowywanie obecnego roweru mija się z celem. Nie będziesz miał ani satysfakcji, ani wyników. Stracisz tylko kasę. 

Napisano

co do biegania - przebiegłem kilka półmaratonów - ostatni w czasie 2:01. Co do pływania - głównie w basenie bez pianki.

Ze zdrowiem nie mam problemu - regularnie oddaję krew, więc przy okazji kontroluję też stan zdrowia.

Co do roweru - niestety nie mam miejsca na trzymanie 3 różnych rowerów - muszę mieć jeden do wszystkiego.

Jeżeli mam już wybierać, to wolę sobie kupić jakąś ramę MTB 23-23.5 i przełożyć graty.

Napisano

Temat ładnie zatoczył koło - kupię sobie to samo tylko nowsze.

Naród ma przemożny sentyment do górali, co najbardziej widać na DDRach ;)

A autor dalej będzie się zżymał "czemu to ja nie przyspieszam i jakoś tak tępo to wszystko idzie..?"

Owszem, rower terenowy jest szybką maszynką, ale jak się go używa do zjazdu ;)

Napisano

nie bądźmy tacy krytyczni... po założeniu slicków lekkim odchudzeniu naprawdę da radę przejechać. Ważne aby się przygotować odpowiednio. Może to będzie zabawa, chęć sprawdzenia... może przerodzi się w pasję... wtedy będzie parcie na wynik... a tam już zacznie się wyścig zbrojeń z inwestycją w sprzęt.

Napisano

Wspomniałem, że nie mogę sobie pozwolić na posiadanie kilku rowerów. Potrzebuję jeden uniwersalny - dlatego jest to MTB. Nie wyobrażam sobie jazdy do pracy czy po leśnych drogach na szosówce, chociaż niektórzy jeżdżą

Napisano

Wiesz, niektórzy tłumaczą konieczność posiadania górala stanem polskich dróg, tylko jeśli maja tez samochód to dziwnym trafem na te same drogi nie jest to terenówka ;) A i ten góral najczęściej co najwyżej do jazdy po parku, oczywiście musi być amortyzator bo inaczej "trzepie po łapach", a że nie działa to już nawet nie zauważają, bo przecież się ugina jak się naciśnie ;)

Drogi autorze tematu, nie ma rowerów uniwersalnych tak jak nie ma uniwersalnych samochodów itp.

Napisano

Ale w półmaratonie nie startowałeś w gumiakach, tylko w butach do biegania.

bosz... ale buty do biegania w szafie mi się zmieszczą, a drugi rower już nie - to takie trudne do zrozumienia ?

Tak jak pisałem, nie mam zamiaru walczyć o jakieś tam wysokie miejsca - bardziej chodzi o to, żeby zminimalizować opór na moim aktualnym rowerze...

Wracając do tematu,

Przenie koło:

było 2225g jest 1202g

Tylne koło:

było 2750g jest 1875g

był amortyzator przedni 2300g

jest sztywny widelec - 1050g

Czyli razem zysk wagi to około 3150g - w tym prawie 2kg masy rotującej.

Nie miałem jeszcze okazji się przejechać, bo pogoda paskudna, ale jestem dobrej myśli :-)

Napisano

bosz... ale buty do biegania w szafie mi się zmieszczą, a drugi rower już nie - to takie trudne do zrozumienia ?

Tak jak pisałem, nie mam zamiaru walczyć o jakieś tam wysokie miejsca - bardziej chodzi o to, żeby zminimalizować opór na moim aktualnym rowerze...

Wracając do tematu,

Przenie koło:

było 2225g jest 1202g

Tylne koło:

było 2750g jest 1875g

był amortyzator przedni 2300g

jest sztywny widelec - 1050g

Czyli razem zysk wagi to około 3150g - w tym prawie 2kg masy rotującej.

Nie miałem jeszcze okazji się przejechać, bo pogoda paskudna, ale jestem dobrej myśli :-)

A jak koła schudły o kilogram sztuka?

Napisano

A jak koła schudły o kilogram sztuka?

Z przodu miałem jakąś słabą obręcz jeszcze na 36 szprych. Na obu kołach miałem grube opony CST i dętki. dzięki zmianie przedniej felgi, opon i dętek zeszło nieco :-)

Napisano

no i fajnie... jeszcze może jakaś tania lemondka ??

tutaj może być problem, bo ta rama faktycznie jest za mała. Niestety nie udało mi się wylicytować fajnej ramy na allegro w rozmiarze 23.5.

Będę polował dalej :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...