Skocz do zawartości

[gps] garmin edge 810 - problem z navi

tomi85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od niedawna mam w/w nawigację i jest problem z poprawnym kierowaniem mnie z punktu A do punktu B ;/

Tzn. Nawigacja tak wylicza drogę, że nadrabiam z około 15 % - 25 % drogi czasem ;/ albo jak dziś chciałem ustawić kurs przez las kabacki do powsina ( Warszawa ) to kierowała mnie na około lasu ;/ Taka sytuacja dzieje się kiedy próbuje adres wbić bezpośrednio w GPS'ie...

Jeśli natomiast przesyłam trasę z telefonu bądź kompa to jest wszystko ok....

Tak czy inaczej dziwna sprawa, tym bardziej, że to urządzenie nie kosztuje mało ;/

Napisano

A jak masz ustawione profile wyboru trasy?

Ustaw rower górski, najkrótszy dystans i powinno być lepiej.

Pozostaje jeszcze kwestia mapy, np. Edge Touring średnio współpracuje z PL Topo, bo w mapie nie są zapisane dane o rodzaju drogi i profile nie działają prawidłowo.

Napisano

Gdzie to sie ustawia ? Ponieważ znaleźć nie moge :/

znalazłem typ aktywności dla jazdy - czynnosc do obliczenia trasy:

wyzn. trasy bezpośredniej

rower

kolarstwo rekreacyjne

jazda górska

jazda samochodem :D

jazda motocyklem :D

pieszy

wędrówka

Alpinizm

jazda terenowa

Zastanawiam się nad jazdą górską czy może terenową.

Wie ktoś może czym one się tak naprawdę różnią dla w/w gps'a przy wyznaczaniu trasy ?

Napisano

Czy któryś z Was może napisać o wrażeniach z użytkowania tego sprzętu? Zastanawiam się nad zakupem Garmina EDGE 800 lub MIO Cyclo 305.

ale ja mam edge 810 a nie 800

Napisano

w takim razie powiem tak...

sądziłem, że za taką kase nawigacja w nim będzie chodzić znacznie lepiej ( być może jest to spowodowane moją niewiedzą i coś w ustawieniach źle ustawiłem ) tak czy inaczej jeśli chodzi o samą nawigację to jestem odrobinę rozczarowany....

po za nawigacją to mamy tam szereg naprawdę interesujących funkcji jak np. rytm, z tym że większość tych funkcji (według mnie) jest przeznaczona dla bardziej zaawansowanych riderów.

Także jeśli jesteś amatorem który od czasu do czasu wsiada na rower to lepiej kupić coś tańszego  ;) ponieważ większości tych funkcji które oferuje edge 810 po prostu nie wykorzystasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...