Arkady70 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Niezłe te średnie wykręcacie, ja na starym góralu koła 26 cali na szosie miałem średnią lekko ponad 18km/h, przesiadłem się na rower trekkingowy i średnia mi wzrosła jedynie o 2km/h . Fakt jest taki, że jeżdżę dopiero od 1 września i ważę ponad 110 kg. Ciekawe po jakim czasie dojdę do średniej 25km/h?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio12 Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 A może ktoś tu napisze jaką miał średnia prędkość na jakimś maratonie którego trasa w większości była po płaskim . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Tu trudno odpowiedzieć czy pojechałeś dobrze, b.dobrze czy powinienieć porpacować jeszcze nad mocą i wydajnością.Owszem czas przelotu na dystansie jaki podałeś do kiepskich nie należy ale tu jeszcze jest wiele czynników- wzniesienie terenu (podjazdy, zjazdy oraz czy są strome czy nie)- prozaiczna sprawa ale sprzęt na jakim jeździsz czy masz koła 29" czy opony cienkie, grube, bieżnik, osprzęt, waga- warunki w jakich jechałeś tzn. wiart w ryło czy w dup...- czy na trasie byli zamulacze, których musiałeś wyminąć - czy masz SPD - co zjadłeś i milion innych te czynnki, przynajminiej z mojego punktu widzenia mogą mieć wpływ na całość. Choć najważniejszy w tym wypadku ZAWSZE jest kolarz. Ja też sobie porobiłem przeloty z pracy do domu jakieś 24 km ze średnią 25,5km/h i byłaby może ona nawet większa gdyby nie światła i spory podjazd do mojego domu ale kij z tym. Jechałem na MTB na walcach.Cóż z tego? A no nic. Mogę potem przejechać znowu kilka razy i zobaczyć czy polepszyło się u mnie czy jest na takim samym poziomie.Jeśli chcesz sprawdzić swoje możliwości i w jakim miejscu jesteś względem innych (tzn. czy jesteś średniakiem, cieniasem albo masz ogień w łydce) polecam koniecznie wziąć udział w zawodach typu MTB XC. I nie w wyścigu typu 15 km na płaskim tylko przynajmmniej w okolicy 40 km to dość średni dystans - jak na amatorkę i w zróżnocowanym terenie. Takie zawody zdecydowanie weryfikują Twoje umiejętności (techniczne, przygotowawcze etc), moc i inne czynnki na jakie ty masz wpływ.Ja kiedyś myślałem sobie, że popylam. I pojechałem na swoje pierwsze zawody.Popełniłem wszytskie błędy jakie można było popełnić, w dodatku byłem totalnie nieprzygotowany (a myślałem, że byłem).Tak na jeździe rowerem w du... jeszcze nie dostałem. Zawodów nie ukończyłem - dla swojego bezpieczeństwa poddąłem się.To była doskonała szkoła dla mnie. Na następne zawody (te same ale w rok później) przygotowłem się głównie strategicznie, mentalnie, fizycznie ciutek mniej. I....? zrobiłem lepszy czas na okrążęniu jak rok temu, ukończyłem zawody i jak na mnie na dość dobrym miejscu. To była doskonała szkoła aby wziąć udział na nastęnych zawodach. Teraz kiedy startuję już nie zakładam sobie aby tylko do mety! Teraz to już jak jechać. Udaje mi się kończyć zawody w okolicy 2/3 stawki czasam nawet prawie w 1/2 stawki. Uważam, że na to jak trenuję, mój wiek etc to dość dobry wynik. W zawodach biegowych na 10 km też idzie mi jeszcze lepiej.Tak więc stary- trenuj - uwierz w siebie - jedz dobrze - weź udział w zawodach !11.X jest MTB Gdynia i tam jest trasa już wymagająca, i doskonale weryfikuąca zawodników. Jak na północne warunki spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halftajm Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 19 kilometrowa pętelka po Warszawie, 3 wiadukty, średnia ~26.2km/h, trochę ponad 43 minuty. 16-kilowa, 20-letnia damka małżonki (koła 26"), z reguły lekko rozpadająca się w trakcie jazdy (damka, nie małżonka ). Zacząłem jeździć 6 tygodni temu. Pierwsza pętelka zajęła 75 minut. Jest więc progres! Niemniej więcej z tej maszyny raczej nie wycisnę ^^. Poza tym coraz częściej wiaterek daje znać o sobie. Przy średniej 26 na tym 'potworze' nogi lekko pieką, oddech luz, ale tętno daje popalić (po zapaleniu serca pikawka już nigdy nie doszła do siebie, i różne nieadekwatne do sytuacji skowyty nieraz z siebie wydaje - ale rowerować jest miło). PS. Dopiero co oglądałem się za jakimś krosem, ale ta zima.. dla anginowca zostaje trenażer lub schody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 17 Października 2014 Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jak kupować to właśnie jesienią i zimą: wyprzedaże, niższe ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jak bedziesz na szosie rowerem mtb utrzymywal srednia 34 km/h a w terenie 29 km/h w ciagu 2godzin jazdy to tak jezdza najlepsi amatorzy w wyscigach mtb. Czas lub dystans latwo sobie przeliczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 kolego rozszyfruj sobie skrót MTB i pomyśl o tej średniej 29km/h "w terenie' bo to nie jest wówczas MTB tylko przełaj po lesie/łąkach. Średnie zwycięzców w MTB rzadko kiedy przekraczają 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 A może kolega pisząc o tej średniej MTB w terenie miał na myśli trasę typu Skandia w Krokowej gdzie się jedzie po płaskim a jedyną przeszkodą jest kilkudziesięciometrowy odcinek piasku i jeden podjazd? Wówczas najlepsi taką średnią mogą wyciągnąć. Ja na tym "wyścigu" zrobiłem średnią jakoś ciut ponad 26km/h ale to ma się nijak do faktycznych MTB XC gdzie średnia mocna spada.Jeszcze powracając do wspomnianej Skandii, można spokojnie wykręcić jeszcze lepszą średnią zmieniając rower na przełajowy - spokojnie można nim tam jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 8 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ani jedno ani drugie. Zdaje sobie sprawe ze to szokujace ale polecam strony Polandbike i Mazovia MM jest plan drogi przewyzszenia opis terenu mozecie wtedy sie do nich odniesc. Ulatwiajac srednie zawodnikow wynosza 34km szosa ubita droga 30 szuter 29 ląki 26 piach bloto 27 single lesne 31 dukty lesne. Tras 1-2 nie ma wiecej niz 5% wiec jest to imponujace nawet przy przewyzszeniach 600m na 55 km A gdyby ktos chcial zobaczyc Maje W. Prezentuje trasy okolic Jelenia Gora na endomondo a Marek K piekne okolice Bielska na Garminie czasem Strava. Ale to juz klasa PRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Listopada 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Średnie zwycięzców w MTB rzadko kiedy przekraczają 20. Eee, chyba trochę lepiej. W tegorocznych Michałkach na giga - 100km , Kaiser miał czas 3,30 z małym ogonkiem, jak by nie było maraton mtb. A jak mówimy wyłącznie o górkach to faktycznie średnia kręci się koło 20km/h, BM Szklarska 77km - 3,39 czas zwycięscy. W tych akurat próbowałem ale "trochę" zabrakło do powyższych czasów. Ale mtb to nie tylko górki więc nie ma co się buldoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskal Napisano 12 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ani jedno ani drugie. Zdaje sobie sprawe ze to szokujace ale polecam strony Polandbike i Mazovia MM jest plan drogi przewyzszenia opis terenu mozecie wtedy sie do nich odniesc. Ulatwiajac srednie zawodnikow wynosza 34km szosa ubita droga 30 szuter 29 ląki 26 piach bloto 27 single lesne 31 dukty lesne. Tras 1-2 nie ma wiecej niz 5% wiec jest to imponujace nawet przy przewyzszeniach 600m na 55 km A gdyby ktos chcial zobaczyc Maje W. Prezentuje trasy okolic Jelenia Gora na endomondo a Marek K piekne okolice Bielska na Garminie czasem Strava. Ale to juz klasa PRO Na północyu jest taki "rajdzik" MTB na 20 km 400 m przewyższenia. Zawodnicu mają do wyboru 1, 2 lub 3 pętle. Jak sądzicie to już przyzwoite (chodzi mi o przewyższenie na dystansie). Sama trasa do łatwych nie należy, czasem zdarzy się asfalt ale głównie to szutry, trakty leśne i korzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrKorus Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Na północy, południu czy w kosmosie. Nie ma to znaczenia w obiektywnych warunkach wyżej opisanych gdy utrzymać średnia jesteś na poziomie zwycięzców MTb. Wystarczy zrobić test na płaskim bez wiatru utrzymać tempo 34km/h przez 60 km. I tak identycznie dla kolejnych warunków. Koniec filozofii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 z większości zeznań wynika że ich właściciele są cyborgami , ciekawi mnie pomiar tych średnich prędkości , czy one wynikają z odczytu licznika po zakończonej jeździe czy 'średnio tyle widziałem najczęściej na liczniku' ..serio pytam, i jestem mocno zaniepokojony moimi wynikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 26 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 ja za rafałem takie 50-70km po płaskim to mam 27-29 km/h w górach 20-23km/h a czasem spada do 19km/h i to na przełajce. Na MTB strach pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Na dystansie około 60km, po płaskim i bez wiatru, jadąc w tlenie robie średnią 32km/h. Podkreślam - w tlenie. Rafał, nie jestem cyborgiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Cyborgiem jeszcze nie, ale w M2 to kto wie co będzie z Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 27 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 A, ile razy to już słyszałem, że czołówka Kresowych na dopingu jeździ haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Szosę łatwiej porównać. Zwykle na MTB mam 28-32km/h w każdym dystansie. Zależy od dyspozycji dnia i oczywiście tej konkretnej trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emi00 Napisano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Pedziwiatr to ile masz na szosie średnią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Może nie precyzyjnie się wyraziłem. Jadąc po szosie rowerem MTB mam zwykle średnią między 28 a 32km/h. Szosówką 31-37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 ładne wyniki, prawie jak Mastersi pochwalisz się jaka to szosa i na jakiej trasie/odcinku takie średnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celar Napisano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 no fakt przede wszystkim dystans, suma przewyższeń i strefy tętna by się przydało podawać bo inaczej to jest totalnie bezsensu takie gadanie. Jak np powiem że jade ze średnią 45 km/h to wszyscy się w czoło popukają, ale jak dodam że zjeżdzając z salmopolu to chyba odbiór trochę się zmieni:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.