Skocz do zawartości

[czas] Pytanie o czas i średnią prędkość

mort3n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam pytanie.. czy 15,5km w 43 minuty ze średnią prędkością 21,4km/h na mtb to jakaś tragedia czy ogólnie znośnie? Nie mam zamiaru być mistrzem czasówek, po prostu czysta ciekawość.

Napisano

Zawodowcem nie jestem ale dla mnie to dobry czas bo ja do pracy kilka razy z rzędu ostatnio 9.7km średnia prędkość ok 20,5km/h robię w około 30minut, ale wiem że mogę lepiej. Miałem sytuacje że burza siedziała mi na tylnym kole i dojechałem w 23 minuty... nie wiem z jaką średnią bo licznik nie wyzerowany miałem.

Napisano

Zadane pytanie nie ma sensu, bo przedstawiłeś za mało danych. Na MTB jeździ się najczęściej w terenie, a teren terenowi nierówny - możesz jechać po szutrze albo po dużych kamolach, możesz podjeżdżać techniczną ścieżką albo taką zjeżdżać, a możesz też jechać po płaskim... Chyba rozumiesz, że nie da się tak od razu powiedzieć czy ta Twoja średnia to mało czy dużo...

Napisano

W sumie to wybaczcie bo bez podania nawierzchni to słabo skomentować.. A więc tak, nawierzchnia to kawałek ścieżki rowerowej, a reszta to droga z płyt betonowych ale nie jest gładka, płyty są co kawałek popękane lub pozapadane więc jeśli chodzi o komfort jazdy porównałbym to z korzeniami, a kawałek to szuter. 

Napisano

Moim zdaniem jest ok. Chociaż nie ma co tu za bardzo oceniać, bo zmiennych jest zbyt wiele... każdy człowiek jest inny, ma inny organizm. Do tego dochodzi rower - napęd, kapcie, geometria... warunki pogodowe i oczywiście teren.

Napisano

Nie chciałem się dowiedzieć że jestem mistrzem, chciałem po prostu takiej średniej obiektywnej oceny jak to wygląda.. a Wy jakie macie czasy na dystansie 15km i w jakich warunkach.

Napisano

Takie porównania kompletnie nie mają sensu. Głównym czynnikiem w terenie, jeszcze ważniejszym niż nawierzchnia są przewyższenia. Chcesz się w prosty sposób porównać do innych, zainstaluj sobie Stravę na komórce i sprawdź na tzw. segmentach jakie są twoje wyniki w porównaniu z innymi.

Napisano

Nie chcę porównywać.. Chcę tylko z ciekawości dowiedzieć jakie czasy mają inni, na jakim dystansie i na jakiej nawierzchni.. Zero porównań

Napisano

... i przy jakim poziomie wysiłku. Ta sama osoba pokona ten sam odcinek raz w 10 minut a raz w 20, bo raz pojedzie na maksa, a raz w tempie wycieczkowym. Wartość informacji o które prosisz jest znikoma.

Napisano

Nie chciałem się dowiedzieć że jestem mistrzem, chciałem po prostu takiej średniej obiektywnej oceny jak to wygląda.. a Wy jakie macie czasy na dystansie 15km i w jakich warunkach.

43km średnia 28.4km/h , na 15km jestem w stanie wykręcić ok 29-30km/h . Full 130/120mm skoku , niezbyt strome podjazdy po płytach betonowych plus asfalt oraz ścieżki w lesie http://www.endomondo.com/workouts/358701577/5953461

Wysiłek oceniam na jakieś 70-80% możliwości .

Napisano

Ja z kolei jeżdżę głównie po centrum Warszawy, po ulicach, trochę po DDRach jak już nie mam innego wyjścia, jednorazowo odległości do ~5 km.

Rower to cross na dosyć cienkich, szosowych oponach, ale z bagażnikiem i torbą z książkami ;)

Przeważnie średnia wychodzi mi w okolicach 18-20 km/h, maksymalna najczęściej 27-29 km/h, czasem 33-35 jak trafię na zieloną falę.

Jak to w centrum miasta - co chwila światła, przejścia dla pieszych, skrzyżowania, dosyć krótkie odcinki które da się przejechać bez zwalniania - bez takich atrakcji pewnie dałbym radę wyciągnąć wyższą średnią ;)

Napisano

Jak jeżdżę po mieście to nie potrafię wyciągnąć średniej większej niż 20 km/h. Z prostej przyczyny - jeżdżę dość ostrożnie, hamuję z wyprzedzeniem jak widzę dziecko, człowieka z psem itd.

Natomiast na pozamiejskiej trasie asfaltowej ok 40 km miewam zwykle 23-24 km/h, jak noga dobrze podaje docisnę do 25 km/h (ale potem umieram). Jestem bardzo zadowolona z tych średnich i nie przejmuję się wynikami "wymiataczy" ;)

Po utwardzonych leśnych ścieżkach utrzymuję dość swobodnie ponad 20 km/h.

Rower crossowy.

Napisano

Jak patrze na swoje wyniki z zeszłego roku jeszcze... 56km średnia 18km/h czy 30km średnia 20,4

Wczoraj bez ani jednego postoju 30km średnia bliska 28km/h, na 50km 25km/h mogę zrobić.

Napisano

ja jeżdżę na trekkingu w większości rekreacyjnie asfaltem przy średniej prędkości 23km/h, przy jeździe z górki albo gdy wiatr w plecy prędkość dochodzi do 28-30km/h, na podjazdach 18km/h

Napisano

Ja wczoraj zrobilem 85km ze srednia 28km.

60km jest raczej rowno z delikatnymi podjazdami, a 25km to spory podjazd i zjad i tak w kolko.

Rower na kolach 26 i oponkach RK 2.2 :)

Mysle ze to calkiem przyzwoity wynik, choc jeszcze ciut moglbym lepiej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

To ja i napiszę:

dziś 36km ze średnią 28,5km/h w czasie 1,5h, po szosie 2 podjazdy na wysokość mostu nad autostradą A4 :P

Dobrze, kiepsko, czy może być?

Choć taki podjazd to nic, zasuwam na nim 25-27km/h.

Jazda praktycznie bez wiatru.

Na dystansie 107km średnia 25,9 :)

W terenie jeżdżę z AVS 23.

W górach nie byłem, żadnych zjazdów dość stromych nie miałem, 51,8km/h to max prędkość z wysokości ok. 15m o dł. 300m.

Napisano

Wycieczki teren zróżnicowany z przewagą płaskiego, głównie asfalt:

~100 km średnia ok. 25 km/h

~50 - 70 km średnia ok. 27 - 29 km/h

~30 średnia 30 km/h + (rekord 32,4 km/h)

Teren to inna bajka bo tutaj sporo innych czynników ma wpływ na średnią.

Kands Energ 1100

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...