Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Jaka tarczowka do XC?

Młody_56

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam sie do zakupu hamulcow tarczowych :) I tu pojawia sie problem, mechaniczne czy hydrauliczne ? Nie wiem czy lepiej kupic dobre mechaniczne czy srednie hydrauliczne np. hayesy ninie czy sole :) Nie mam zamiaru startowac w maratonach, przynajmniej na razie bo nie ma formy :wink:

Styl jaki uprawiam to XC i troche szalenstw w lesie :030:

PS

To maja byc hamulce nie hamulec czyli komplet na dwa koła B)

hydra hydra hydra :]

Hayesy sole bym sobie odpuścił. Jezeli masz okazje kupienia gdzies hayesów 9 po 500zl za komplet (okazje bo z tego co pamietam kosztowaly troche wiecej :>) to brac mysle ze sie nie zawiedziesz. Pomysl nad Deore 535. W kazdym razie bierta hydraulike

P.s. pamietaj ze trzeba miec do tego mocowanie w ramie i widelcu jak i piasty pod tarcze :) A nie wiem jak jest w Krosie

Ja polecam Hayesy albo Shimano. Bo Avidowskie hydraulki nie przemawiają do mnie jakoś szczeglunie... a pozatym jak cos sie spieprzy to ciezgo o gwarancje. Ja osobiscie polecam Deore 535, sam mam i nie spodziewałem sie tak dobrgo ofektu za taką cene. Zastanow sie jescze nad Magurą Jule, bo miałem przyjemność na niej jezdzić i naprawde nic nie mam do zazucenia

Ja polecam Hayesy albo Shimano. Bo Avidowskie hydraulki nie przemawiają do mnie jakoś szczeglunie...

A cos wiecej o tym nie przemawianiu avidow ? Bo ja na ten przyklad jezdzilem na topowych avidach , hayesach , magurach i np do mnie najbardziej przemawiaja wlasnie avidy. Moim skromnym zdaniem tylko marta ma start do juicy7 bo takie elcamino juz wymieka troszeczke silowo i to czuc. Wiec takie pisanie o nie przemawianiu mnie smieszy no ale ... Ty Czaja juz weteran jestes i na pewno z sensem juz piszesz - w przeciwienstwie do tego co pisales jak zaczales forum odwiedzac :lol:

To bylo w ramach Ot :twisted:

A w temacie - hfx9 jest ok ale zeby to byla rewelka... faktycznie wolal bym opcje z shimano 5x5 ( moje osobiste odczucia ) - do przodu - bo z tylem spokojnie sobie da rade mniej problematyczna ( i tansza ) mechanika - i tu jak zdarta plyta sie powtorze - np bb5 - z nie przemawiajacej do czesci osob firmy avid :blush:

Nie mowie że Avid robi badziewne chample. Mialem okazje przejechać sie kilkanaset metrow na Avidzie 5 i nie widze jakos specialnej róznicy do 535. Mają ciut wiekszą siłe hamowania i modulacje na dobrym poziomie. Z tym ze Avid kosztuje ok 400zl a 535 ok 250zl... wiec nie wiem czy opłaca sie dopłacać 150zł do lepszej modulacji i znaczka "Avid". Ja wole za te 150zl kupic sobie cos innego....

Takie kilkuset metrowe testowania to sobie mozna w d*** wsadzic :) - zeby poznac porzadnie hamulec trzeba sie nim pobawic minimum jeden dlugi dzien w urozmaiconym terenie zeby mozna bylo powiedziec cos sensownego o danym hamulcu. Takim tokiem myslenia moge z siebie zrobic guru hamulcowego bo jezdzilem praktycznie na wszystkim co jest obecnie na rynku - maly szczegol tylko ze na wiekszosci tylko kilkaset metrow pod sklepem :lol: :lol:

W temacie jak juz pisalem - tanio i solidnie - kupic 5x5

W szybkim skrocie - sam mam juicy7 i jestem z nich bardzo zadowolony ale ... co do sily hamowania postawil bym miedzy nimi znak rownosci jednak w marcie sl ( na takim hamplu jezdzilem ) powiedzial bym ze lepiej dozuje sie ta sile - i na tym polu marty wygrywaja.

W moim przypadku przy kupowaniu najwiekszy wplyw miala cena - chcialem cos solidnego i przystepnego cenowo - dlatego kupilem juicy - marty byly okolo 50$ drozsze na zacisku.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...