Młody_56 Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Witam Przymierzam sie do zakupu hamulcow tarczowych I tu pojawia sie problem, mechaniczne czy hydrauliczne ? Nie wiem czy lepiej kupic dobre mechaniczne czy srednie hydrauliczne np. hayesy ninie czy sole Nie mam zamiaru startowac w maratonach, przynajmniej na razie bo nie ma formy :wink: Styl jaki uprawiam to XC i troche szalenstw w lesie :030: PS To maja byc hamulce nie hamulec czyli komplet na dwa koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 hydra hydra hydra :] Hayesy sole bym sobie odpuścił. Jezeli masz okazje kupienia gdzies hayesów 9 po 500zl za komplet (okazje bo z tego co pamietam kosztowaly troche wiecej :>) to brac mysle ze sie nie zawiedziesz. Pomysl nad Deore 535. W kazdym razie bierta hydraulike P.s. pamietaj ze trzeba miec do tego mocowanie w ramie i widelcu jak i piasty pod tarcze A nie wiem jak jest w Krosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 25 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Moj A4 ma macowania na tarcze Tez myslalem o 535 ale troche przekraczja moj budzet A tak wogole to proponujecie hayesy, avidy czy shimanowskie hamulce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Ja polecam Hayesy albo Shimano. Bo Avidowskie hydraulki nie przemawiają do mnie jakoś szczeglunie... a pozatym jak cos sie spieprzy to ciezgo o gwarancje. Ja osobiscie polecam Deore 535, sam mam i nie spodziewałem sie tak dobrgo ofektu za taką cene. Zastanow sie jescze nad Magurą Jule, bo miałem przyjemność na niej jezdzić i naprawde nic nie mam do zazucenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Ja zdecydowanie polecam Shimanowskie. Jedyna rzecz jaką od nich lubie. Mam Xt z przodu ale w sumie to samo co 535 i no bomba :] widzialem gdzies komplety za 550zł sprzedaj cos czy co i 50zl doloz i masz. naprawde warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 ja jestem za Hayesami HFX-9, jesli uda ci sie dostac tej w cenie to warto brac nawet w ciemno pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Uzywam HFX-9 od okolo tygodnia. Jak juz ustawisz to chodza calkiem ok A! Sprawdz czy starczy CI przewodu bo nowy dobry kosztuje 170zl ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 jo_jacek znow masz racje Też polecam Shimanowskie patenty! Ale jak znajdziesz magure tanio to sie zastnow nad nią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 IMO niż shimano XT bardziej mi odpowiadały Hayesy 9 Nie wiem na czym to polegało ale jakoś lepiej mi leżały, Bo siła i modulacja podobna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Ja polecam Hayesy albo Shimano. Bo Avidowskie hydraulki nie przemawiają do mnie jakoś szczeglunie... A cos wiecej o tym nie przemawianiu avidow ? Bo ja na ten przyklad jezdzilem na topowych avidach , hayesach , magurach i np do mnie najbardziej przemawiaja wlasnie avidy. Moim skromnym zdaniem tylko marta ma start do juicy7 bo takie elcamino juz wymieka troszeczke silowo i to czuc. Wiec takie pisanie o nie przemawianiu mnie smieszy no ale ... Ty Czaja juz weteran jestes i na pewno z sensem juz piszesz - w przeciwienstwie do tego co pisales jak zaczales forum odwiedzac :lol: To bylo w ramach Ot :twisted: A w temacie - hfx9 jest ok ale zeby to byla rewelka... faktycznie wolal bym opcje z shimano 5x5 ( moje osobiste odczucia ) - do przodu - bo z tylem spokojnie sobie da rade mniej problematyczna ( i tansza ) mechanika - i tu jak zdarta plyta sie powtorze - np bb5 - z nie przemawiajacej do czesci osob firmy avid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Nie mowie że Avid robi badziewne chample. Mialem okazje przejechać sie kilkanaset metrow na Avidzie 5 i nie widze jakos specialnej róznicy do 535. Mają ciut wiekszą siłe hamowania i modulacje na dobrym poziomie. Z tym ze Avid kosztuje ok 400zl a 535 ok 250zl... wiec nie wiem czy opłaca sie dopłacać 150zł do lepszej modulacji i znaczka "Avid". Ja wole za te 150zl kupic sobie cos innego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Takie kilkuset metrowe testowania to sobie mozna w d*** wsadzic - zeby poznac porzadnie hamulec trzeba sie nim pobawic minimum jeden dlugi dzien w urozmaiconym terenie zeby mozna bylo powiedziec cos sensownego o danym hamulcu. Takim tokiem myslenia moge z siebie zrobic guru hamulcowego bo jezdzilem praktycznie na wszystkim co jest obecnie na rynku - maly szczegol tylko ze na wiekszosci tylko kilkaset metrow pod sklepem :lol: :lol: W temacie jak juz pisalem - tanio i solidnie - kupic 5x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody_56 Napisano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Ok Dzieki wam za odpowiedzi. Jeszcze troche pomysle nad tymi tarczami, tak aby to 500zł było wydane mądrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Dołącze się do tematu.... Avid Juicy 7 czy Magura Marta?? Który hampel i dlaczego... Nie jeździłem na ani jednym z nich, więc proszę o Wasze opinie. Marta ygrywa wagą, ale co z resztą... Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 W szybkim skrocie - sam mam juicy7 i jestem z nich bardzo zadowolony ale ... co do sily hamowania postawil bym miedzy nimi znak rownosci jednak w marcie sl ( na takim hamplu jezdzilem ) powiedzial bym ze lepiej dozuje sie ta sile - i na tym polu marty wygrywaja. W moim przypadku przy kupowaniu najwiekszy wplyw miala cena - chcialem cos solidnego i przystepnego cenowo - dlatego kupilem juicy - marty byly okolo 50$ drozsze na zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 1 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 OK.Dzięki....Wybór padł na Marte SL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Kup shimano xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fridrich Napisano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam i nie polecam Magure Clara ponieważ jestem ich właścicielem i szybko sie nagrzewaja a pozatym kto wie jak wystaic posta bo ja nie moge chyba pozdrawiam fridrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.