Skocz do zawartości

[obręcze, koła] Ścieranie obręczy przez koła i wybór kół vbrake/tarcze

Filkry22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Ostatnio stworzyłem podobny temat. Poczytałem, poszukałem i doszedłem do wniosku, że już nic nie wiem. :D Mam do wydania ok 200 zł na komplet kół na kasete. Wymieniam koła bo tył miał bicie góra-dół ( nie nadają się do centrowania ), a przód jest bez kilku ( a może nawet bez kilkunastu ) szprych. Są to koła od zakupu roweru. Używałem na nich v-brake i po niecałych 3 latach użytkowania rowek jest prawie na równi z resztą. Koła są to zwykłe srebrne kółka no-name ( takie jak na allegro za 30 zł ) Poszukałem, poczytałem i doszedłem do wniosku, żeby zakupić koła kross na tarcze i  na początku 1 hamulec mechaniczny avida bb5 na przód/ tył a na drugie koło dać stary tarczowy hamulec ( kiedyś hamował bardzo dobrze ) i jak przybędzie gotówki to zakupić drugi hamulec bb5. Też wpadła mi myśl aby zakupić komplet używanych BB5. Lekko wyszedłbym za ceną 1 nowego hamulca. Co sądzicie o tym wszystkim ? Hydrauliki nie wchodzą w grę bo musiałbym wymieniać też klamkomanetki. Dlaczego pomyślałem o bb5 ? Naczytałem się i z własnego doświadczenia zobaczyłem, że obręcz się dość szybko zużywa dlatego chcę zakupić bb5 :)

Napisano

BB5: uważam, że są to dobre hamulce, osobiście wolałbym je od hydraulików Shimano serii 3xx i używane powinny być w porządku, musisz tylko sprawdzić klocki w egzemplarzu który uda Ci się wyrwać bo jeżeli ostro liczysz kasę to może być ciężko zmieścić się w budżecie. Z drugiej strony jednak Kiciok dobrze napisał, zdzieranie się obręczy to wina okładzin i jakości obręczy, więc może lepiej kasę z hamulców tarczowych zainwestować w dobre okładziny? Skoro szukasz kompletu kół do 200zł zakładam, że nie jeździsz "mocno" czy na maratonach i tarcze mogą być Ci zwyczajnie niepotrzebne :)

Moja opinia jest taka: daj sobie spokój z tarczami i dodatkową kasę zainwestuj mimo wszystko w koła i okładziny v-brake.

Napisano

@upWielkie dzięki :D .

Jednak zostaję przy v-brake. Nie jeżdżę dużo po górach. Kupię koła pod v-brake za 200 zł a potem jak uzbieram to zakupię nowe v-brake z porządnymi klockami. Teraz mam jakiś tani zacisk +  Merida GREEN CONTROL. Jeżeli macie jakieś propozycję kół pod v-brake do 200 zł to możecie się nią podzielić tutaj :D

Napisano

@@Filkry22, Tu masz komplet Tektro Novela w dobrej cenie: http://allegro.pl/hamulce-tektro-novela-alu-komplet-tarczowe-ha09-i4347449096.html Budżetowe niezłe zaciski. Lepiej od razu wymienić komplet, niż robić mieszanki. Różnica w charakterystyce pracy może być wyraźna.

Generalnie koło z biciem góra-dół da się ogarnąć, tylko musi ono trafić do dobrego serwisu - ale nie ukrywajmy - trudna sprawa. Budżetowe klocki V są często z przypadkowego materiału. Niektóre znikają w oczach, do niektórych chyba piasku dosypują (i te występują częściej)... Polecam klocki Clarks, z czarną mieszanką. Wystarczająco miękka by oszczędzać obręcze.

Napisano

Tylna piasta w połowie na łożyskach maszynowych. Maszynowe są tylko te na osi. Bębenek jest klasyczny, na kulkach. Zaleta - łożyska maszynowe można wymienić jak tylko pojawiają się problemy. Są standardowe 6000-2RS i 6200-2RS.

Napisano

W zasadzie już zostały wymienione. Trójskładnikowe Authory lub Meridy. W opcji bez szufladek (Merida Green Brake, Author ABS-3CC) z 50zł jeszcze trochę zostanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...