Filkry22 Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Witajcie. Ostatnio stworzyłem podobny temat. Poczytałem, poszukałem i doszedłem do wniosku, że już nic nie wiem. Mam do wydania ok 200 zł na komplet kół na kasete. Wymieniam koła bo tył miał bicie góra-dół ( nie nadają się do centrowania ), a przód jest bez kilku ( a może nawet bez kilkunastu ) szprych. Są to koła od zakupu roweru. Używałem na nich v-brake i po niecałych 3 latach użytkowania rowek jest prawie na równi z resztą. Koła są to zwykłe srebrne kółka no-name ( takie jak na allegro za 30 zł ) Poszukałem, poczytałem i doszedłem do wniosku, żeby zakupić koła kross na tarcze i na początku 1 hamulec mechaniczny avida bb5 na przód/ tył a na drugie koło dać stary tarczowy hamulec ( kiedyś hamował bardzo dobrze ) i jak przybędzie gotówki to zakupić drugi hamulec bb5. Też wpadła mi myśl aby zakupić komplet używanych BB5. Lekko wyszedłbym za ceną 1 nowego hamulca. Co sądzicie o tym wszystkim ? Hydrauliki nie wchodzą w grę bo musiałbym wymieniać też klamkomanetki. Dlaczego pomyślałem o bb5 ? Naczytałem się i z własnego doświadczenia zobaczyłem, że obręcz się dość szybko zużywa dlatego chcę zakupić bb5
Kiciok Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Powiem Ci tak. Obczaj sobie zwykłe klocki, jakie są w tanich rowerach, czy kompletach hamulców te po 5zł za parę, a potem zobacz sobie np. takie klocki http://allegro.pl/klocki-mtb-author-abs-3cc-do-v-brake-i4325185210.html W tych tanich, to cholera wie co dają. Twarde to jak skała... się nie dziw, że obręcze się zużywają.
Filkry22 Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Miałem tylko przez rok te oryginalne a potem wymieniłem na takie klocki od meridy.
matkell Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 BB5: uważam, że są to dobre hamulce, osobiście wolałbym je od hydraulików Shimano serii 3xx i używane powinny być w porządku, musisz tylko sprawdzić klocki w egzemplarzu który uda Ci się wyrwać bo jeżeli ostro liczysz kasę to może być ciężko zmieścić się w budżecie. Z drugiej strony jednak Kiciok dobrze napisał, zdzieranie się obręczy to wina okładzin i jakości obręczy, więc może lepiej kasę z hamulców tarczowych zainwestować w dobre okładziny? Skoro szukasz kompletu kół do 200zł zakładam, że nie jeździsz "mocno" czy na maratonach i tarcze mogą być Ci zwyczajnie niepotrzebne Moja opinia jest taka: daj sobie spokój z tarczami i dodatkową kasę zainwestuj mimo wszystko w koła i okładziny v-brake.
Filkry22 Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Napisano 20 Czerwca 2014 @upWielkie dzięki . Jednak zostaję przy v-brake. Nie jeżdżę dużo po górach. Kupię koła pod v-brake za 200 zł a potem jak uzbieram to zakupię nowe v-brake z porządnymi klockami. Teraz mam jakiś tani zacisk + Merida GREEN CONTROL. Jeżeli macie jakieś propozycję kół pod v-brake do 200 zł to możecie się nią podzielić tutaj
matkell Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Tak na szybko przejrzałem Allegro i celowałbym w takie coś: http://allegro.pl/kola-xc-mtb-novatec-lozyska-maszynowe-okazja-i4341972663.html Biorąc pod uwagę piasty i fakt, że w tej cenie obręczy renomowanych producentów się nie dostanie myślę, że warto na nie zwrócić uwagę.
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 @@Filkry22, Tu masz komplet Tektro Novela w dobrej cenie: http://allegro.pl/hamulce-tektro-novela-alu-komplet-tarczowe-ha09-i4347449096.html Budżetowe niezłe zaciski. Lepiej od razu wymienić komplet, niż robić mieszanki. Różnica w charakterystyce pracy może być wyraźna. Generalnie koło z biciem góra-dół da się ogarnąć, tylko musi ono trafić do dobrego serwisu - ale nie ukrywajmy - trudna sprawa. Budżetowe klocki V są często z przypadkowego materiału. Niektóre znikają w oczach, do niektórych chyba piasku dosypują (i te występują częściej)... Polecam klocki Clarks, z czarną mieszanką. Wystarczająco miękka by oszczędzać obręcze.
Filkry22 Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Napisano 21 Czerwca 2014 Zostaję raczej przy v-brake. Co sądzicie jeszcze o tych ( tył+przód ) kołach ?
Kiciok Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Git. A jeśli chcesz na maszynach, to ciut drozej http://allegro.pl/kola-26-na-lozyskach-rodi-airline-oczko-novatec-i4334249976.html
Filkry22 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 Kolega wyżej podał koła na maszynach za 209 zł. Warto pchać się w maszyny ? Nigdy nie miałem kół na tych łożyskach. Zawsze kulki.
mklos1 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Tylna piasta w połowie na łożyskach maszynowych. Maszynowe są tylko te na osi. Bębenek jest klasyczny, na kulkach. Zaleta - łożyska maszynowe można wymienić jak tylko pojawiają się problemy. Są standardowe 6000-2RS i 6200-2RS.
Filkry22 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 Czyli brać tańsze krossy na kulkach czy droższe mach1 na maszynach ?
Kiciok Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Ja bym wziął mach1 Widzę, że to te same piasty co mam u siebie. Jak dotąd nie miałem z nimi problemów. Toczą się elegancko, bez oporów.
Filkry22 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 Ok. Jeszcze jakie polecacie klocki v-brake ? Tak do 50 zł za komplet na koło.
Fenthin Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 W zasadzie już zostały wymienione. Trójskładnikowe Authory lub Meridy. W opcji bez szufladek (Merida Green Brake, Author ABS-3CC) z 50zł jeszcze trochę zostanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.