Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Formula zablokowane pod wpływem temperatury

papkin41

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć chłopaki, takie pytanie-zagadkę mam :icon_wink: .

Na początek krótkie wprowadzenie. W ostatnim czasie mieliśmy dość ciekawe warunki pogodowe, a z związku z tym ja miałem nietypową sytuację. Ponieważ wróciłem autem z górskiej wycieczki rowerowej dość późno, to darowałem sobie wyciąganie roweru z bagażnika, bo zazwyczaj jeżdzę nim na codzień do pracy. Na drugi dzień wychodzę ok. godziny 10, a były już spory upał, i próbuje wydostać rower (leżał tam sobie w całości), który kołami ani drgnie. 

Auto stało w słońcu, więc wewnątrz mogło być, powiedzmy 60 stopni, ale z tego co wiem, DOT4 gotuje się przy temp. >200. Jakim więc cudem hamulce były zblokowane (zresztą wcale nie takie byle jakie - Formula RX), a na klamkach była wyczuwalna tylko minimalna praca? Wraz z upływem czasu efekt zamierał, jednak samo zdarzenie było dość niespotykane. Czy ktoś doświadczył podobnych sytuacji, bo przypadek wydaje mi się dość osobliwy :icon_wink: ? Prawdopodobnie płyn hamulcowy ma dość ubogie właściwości, ale mój styl jazdy na pewno nie jest tego przyczyną.

• Mod Team

Prawdopodobnie sa lekko zapowietrzone, lub były przelane i po podniesieniu temp całego układu pewnie 2x lub nawet 3x, spowodowały delikatny wzrost ciśnienia. Moje avidy robiły podobnie w gorące dni.

Obie opcje naraz także sa możliwe. Kiedy w hamulcu był zmieniany płyn ?

U mnie płyn ma jakieś dwa lata. Właściwie od ich pierwsze go montażu nic z nimi nie robiłem, poza pielęgnacją z zewnątrz. Jednak wszystkie poprzednie serwisy (innych hamulców) pozostawiały wiele do życzenia, więc mozliwe, że przy Formuli też zostało coś niedopilnowane.   

• Mod Team

Membrany nowe założone w poprzednim roku jak i zmieniony płyn

Może nie siedzą idealnie, albo sa średniej maści ? Bo nie ma za bardzo innej opcji by przez membranę ciekło jak ona jest ok. Jeżeli nie ma wycieków z innych miejsc uszczelki hamulca sa póki co ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...