Skocz do zawartości

Jaka opona ?

Arni220

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zacznę może od tego, iż szukam opony do ścigania w maratonach ale...

- sam ważę 100kg

- opona na piachy lub uniwersalna

- koła 26'

Teoretycznie im szersza tym lepsza na piachu + niższe ciśnienie i drobny klocek. Obecnie ścigam się na RoRo 2.1 i zauważyłem, iż strasznie kopię się we wszelkich piachach. Wystarczy, że zrobi się bardziej sypko to ja ze swoją wagą od razu staję w miejscu, nie mogę utrzymać kierownicy w linii prostej, rower zaczyna wariować, a ja muszę zwolnić. Inni (lżejsi) zawodnicy jadą obok mnie jakby wogóle piachu nie było, a ja całą wypracowaną przewagę na płaskim i ubitym tracę w mgnieniu oka, dosłownie tracę chyba ze 20 pozycji.

Zauważyłem też, że koła 27,7/29' także lepiej zachowują się na piachach czy w błocie, nie wspomnę o wertepach, korzeniach itd. No ale roweru nie wymienię, mogę jedynie opony.

Wobec powyższego wpadłem na pewien pomysł, a jak bym wstawił opony 2.35 czy 2.4'? Szersze, więc na piachu powinno być lepiej, taki rozmiar ma też większy obwód, a co za tym idzie także większą średnicę. Różnica obwodów opon 2,1 vs 2,35 to całe 6cm! Różnica obwodu 26' vs 29' przy tym samym rozmiarze opony (2.1) to 19cm. Dzięki temu zabiegowi zyskał bym na obwodzie 6cm czym zbliżył bym się pewnie do średnicy kół 27,5' z oponą 2.1 czyli taką jak mam obecnie.

Niestety to rozwiązanie ma jeden minus, waga opony. Niby koła 27,5 czy 29 są cięższe ale nie po to mam koła 26' by teraz tę przewagę zmarnować nie mając i tak w pełni korzyści kół 27,5 czy 29'.

Co sądzicie o takim podejściu? Myślałem o Continental X-King 2.4 na przodzie i tyle. Niestety Race Kong nie występuje w rozmiarze 2.4 by dać ją na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...