Skocz do zawartości

[rama] Jak ocenić ramę MTB

marsin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Postanowiłem założyć ten temat, gdyż nie znalazłem za wiele informacji na temat jak wybrać / ocenić ramę MTB. Może znajdzie się jakiś znawca tematu i podpowie w takich kwestiach:

- jak porównywać ramy różnych rowerów,

- co jest najważniejsze,

- od czego zależy cena i za co się przede wszystkim płaci?

Napisano

1. Porównanie ram rowerów - ramy powinny być do tego samego zastosowania - w tym momencie pozostaje Ci uwierzyć sprzedawcy że podaje zastosowanie danego produktu prawidłowo.

2. Najważniejszymi parametrami jest dopasowanie rozmiaru do Twoich gabarytów oraz sposobu jazdy. Ważna jest również cena - ale nie ta bezwzględna danej ramy tylko ta kwota jaką jesteś w stanie wydać na ten cel. Oczywiście dobranie rodzaju ramy do tego co będziesz na danym rowerze robił. Istotne jest też żeby rama posiadała detale potrzebne Tobie, np mocowanie do bagażnika, błotników, hamulca obręczowego albo tarczowego itd. 

3. Cena zależy od bardzo wielu czynników: renomy producenta, rodzaju użytego materiału, sposobu wykorzystania tego materiału do stworzenia ramy (czyli jak bardzo technologicznie zaawansowana jest konstrukcja), zastosowania danej ramy (z reguły ramy szosowe i mtb, szczególnie amortyzowane, są najdroższymi produktami na rynku), miejsca powstania ramy (Azja, kraj macierzysty producenta czyli np dla firm amerykańskich sworzenie ramy w USA).

Napisano

dzięki za odpowiedź, ale może odniosę się do konkretnych przykładów, bo tak ciężko mi się w tym wszystkim połapać. Poniżej przedstawię kilka rowerów którymi jestem zainteresowany, czy ktoś mógłby porównać ich ramy - chodzi mi tylko o kwestie techniczne i jakościowe, pomijając rozmiary.

http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt

http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-acid-29-greynwhite-2014-p-6654.html

http://www.sklep.romet.pl/produkt/rambler-29er-r-line-4-0,12241.html

http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/493/Cannondale.Trail.SL.3/

Napisano

Cannondale ma koła w rozmiarze 26 cali, Northtec 27,5 a pozostałe dwa 29 cali. Dopasowanie do Ciebie zależy od Twojego wzrostu i od tego czy rower ten będzie przez Ciebie modyfikowany czy nie.

Rozmiar 26 jest obecnie "na wylocie", czyli ilość rowerów systematycznie spada a producenci zmniejszają ofertę części kompatybilnych z tym rozmiarem.

29 cali to bardzo popularny obecnie rozmiar kół/opon w rowerach mtb.

27.5 cala to rozmiar który rozpowszechnia się od mniej więcej dwóch lat, jako zamiennik rozmiaru 26 cali. Wprowadzony z powodu zarzutów wobec koła 29 cali i rowerów na nim zbudowanych odnośnie zachowania roweru i dopasowania do mniejszych wzrostowo użytkowników.

To tak bardzo w skrócie bo temat jest niesamowicie obszerny.

Napisano

ok co do rozmiarów się zgadzam, a jakbyś miał porównać która z ram jest najlepsza jakościowo, albo czy któraś z tych ram to totalne dno? bez wchodzenia w szczegóły.

Napisano

Żadna z tych ram nie jest ani dnem ani mistrzostwem świata - jest ramą typową dla rowerów w tej cenie. Większe znaczenie będzie miała geometria pasująca do potrzeb danego użytkownika  i jego stylu jazdy oraz opinia nabywców pod kątem jakości/gwarancji.

Wszystkie są wyprodukowane w Azji, różnią się renomą producenta (Cannondale będzie z tych wybranych najbardziej renomowany).

Romet to polska marka z tradycjami, po latach słabości wróciła na rynek z wieloma udanymi produktami które są polecane również tu, na forum, za bardzo dobry stosunek cena - jakość.

Napisano

Każda z tych ram jest dobra. Ale też każda w pewnych warunkach może się "poddać" i pęknąć. Tym nie ma sobie co zawracać głowy. Zwróć uwagę na poszerzoną główkę (taper) to tak w kierunku mniejszych problemów przy ewentualnym zakupie nowego amorka. Przykładowo rama Rometa jest o tyle bardo dobra, że nie jest zbyt lekka, jest mocna bo "tylko" podwójnie cieniowana.

Napisano

wielkie dzięki za odpowiedź - właśnie o takie coś mi chodziło!

jakby ktoś jeszcze miał coś do dodania to bardzo proszę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...