Skocz do zawartości

[smar] Rohloff różnice w jakości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po nieciekawych doświadczeniach z serią FL chcę zakupić w/w Rohloffa. Na allegro są różne oferty. Niektórzy sprzedawcy deklarują smar w nie oryginalnych pojemnikach -> czy aby na pewno nie jesteśmy oszukiwani w jakimś %? Zawsze można czegoś dolać, zmodyfikować zawartość. Drugą sprawą są różne nakrętki -> czarne i zielone. Czy one się czymś różnią?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Sprawa dyskusyjna ... zakupiłem coś takiego podobno rozlewane z 5l pojemnika. Gęstość oleju zupełnie inna jak i sam zapach więc raczej do mało ma wspólnego z oryginałem. Podczas używania też to już nie to co gęsty Rohloff o wiele szybciej znika z łańcucha i praca samego łańcucha już nie jest taka jak na oryginalnym. Sprzedający tłumaczył się tym, że rzadszy jest temu żeby łatwiej było go przelewać do mniejszych butelek :002:   

Napisano

Kupiłem właśnie w takim opakowania, jestem zadowolony, starcza na bardzo długo. Raczej oryginalny, bardzo dobrze spełnia swoją rolę.

• Mod Team
Napisano

Ja jakoś na tego rohloffa narzekam, może nie sprawdza sie do mojego stylu jazdy, może nie jest to rholoof, a może ja jetem tępy, ale napęd ciągle mam zasyfiony.

Napisano

Swego czasu miałem dostęp do hurtowni z DE i znam cenę hurtową. Mogę powiedzieć, że rozlanie 5l na małe 50ml opakowania i sprzedaż tego po 13-14zł jest całkowicie nie opłacalny, a do tego dochodzi koszt nieoryginalnego opakowania.

Poza tym, smar z opakowania 5 litrowego jak i 50ml jest dokładnie taki sam. Tłumaczeie, że smar jest rzadszy, dlatego, żeby się go łatwiej rozlewało jest idiotyczne, to zmienia właściwości smaru (to tak jakby CocaCola produkowała 20 litrowe baniaki z napojem, ale bez gazu, żeby się łatwiej rozlewało na małe 1l butelki). Producent nie po to produkuje duże 5l opakowanie, żebym inni sprzedawali go lepszej cenie, tylko taka pojemność jest przeznaczona do warsztatów, serwisów rowerowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...