Skocz do zawartości

[Rower] 29" dla dużej osoby

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ponoć jak człowiek siądzie na fulla to już nie wraca do sztywniaka. Ponoć... Niestety uraz kregosłupa zweryfikował moje zapędy i na jakiś czas, byc może zawsze muszę sie pożegnać z górami w sensie jazdy po nich, chociaż w nich mieszkam - to tyle wstępu. 

Trochę poczytałem tematów, jednak wiedza i tak jest ograniczona a doświadczenie zerowe. problem jest taki, że nie mam problemów z wyborem wyższych grup osprzętu, natomiast o niższych mam mierne doświadczenie....głównie chodzi o widelce.

Czego potrzebuję?

Wpierw miał byc trekking, ponieważ wbrew lekarzom, mam zamiar kręcić chocby z dziećmi "koło domu", do sklepu, z czasem jakas leśna droga, asfalt, cokolwiek -takie założenie. Po namyśle stwierdziłem, że niner ma wręcz te same koła, opony szersze, więc i komfort większy. No full ma jeszcze większy komfort, ale że mieszkam pomiedzy Jałowcem a Mędralową to byłaby to zbyt duża pokusa, żeby jednak spróbować - zdyskwalifikowałem to na początku.

Jakie "human wymiary" ?

Wzrost 190cm, w dowolnym obuwiu, nie będę pisał, ze 188.5cm, bo boso nie jeżdzę, dł. rąk - 75-76cm /do końca palca wyprostowanej dłoni -/ nawet nie wiem, jak się to liczy.../, dł. nogi -90cm. Z obserwacji wynika mi, że idealna byłaby "L"ka o podsiodłówce 51.5- 52cm i dł. górnej rury około 62-63cm, dla porównania full był 19" I cały czas miałem odczucie, iż jest zbyt nerwowo, Rewerb i tak był wysunięty okolo 6-7cm nad rurę od sztycy.

Finanse.

Heh.. Wpierw było 3000, potem 3500, potem 4000, a teraz 4500, choć zastanawiam się czy to nie przegięcie na jazdę koło domu.

Chciałbym mieć geo raczej uniwersalne niż sportowe. Chciałbym mieć sztywne ośki, ponieważ ważę 100+ /jeszcze../ , czy rzeczywiście wideł w dużym kole na 9 vs 15/20mm to istotna różnica? Czy jest sens 12mm z tyłu? Fajna Merida na Alledrogo jest na full XT, nawiasem pisząc. Wideł - nie mam pojęcia jak pracują, jaki jest zakres tłumienia, etc we wszystkich RS 30TK, myślałem nad Rebą - produkt doskonale znany z użytkowania i serwisu.

Oczywiście, że wolałbym kupić jak najtaniej, jednak kupno ze sklapów zagranicznych jest problematyczne - zerowe doświadczenia, więc jeśli ktoś poda linki, a będzie to oferta intrygująca, to będę prosił o pomoc w zakupie. No i czas oczekiwania jest istotny -nie jak w Canyonie- połowa sierpnia.

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc i rzeczową krytykę.

Edytowane przez Gość

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...