Gość Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ponoć jak człowiek siądzie na fulla to już nie wraca do sztywniaka. Ponoć... Niestety uraz kregosłupa zweryfikował moje zapędy i na jakiś czas, byc może zawsze muszę sie pożegnać z górami w sensie jazdy po nich, chociaż w nich mieszkam - to tyle wstępu. Trochę poczytałem tematów, jednak wiedza i tak jest ograniczona a doświadczenie zerowe. problem jest taki, że nie mam problemów z wyborem wyższych grup osprzętu, natomiast o niższych mam mierne doświadczenie....głównie chodzi o widelce. Czego potrzebuję? Wpierw miał byc trekking, ponieważ wbrew lekarzom, mam zamiar kręcić chocby z dziećmi "koło domu", do sklepu, z czasem jakas leśna droga, asfalt, cokolwiek -takie założenie. Po namyśle stwierdziłem, że niner ma wręcz te same koła, opony szersze, więc i komfort większy. No full ma jeszcze większy komfort, ale że mieszkam pomiedzy Jałowcem a Mędralową to byłaby to zbyt duża pokusa, żeby jednak spróbować - zdyskwalifikowałem to na początku. Jakie "human wymiary" ? Wzrost 190cm, w dowolnym obuwiu, nie będę pisał, ze 188.5cm, bo boso nie jeżdzę, dł. rąk - 75-76cm /do końca palca wyprostowanej dłoni -/ nawet nie wiem, jak się to liczy.../, dł. nogi -90cm. Z obserwacji wynika mi, że idealna byłaby "L"ka o podsiodłówce 51.5- 52cm i dł. górnej rury około 62-63cm, dla porównania full był 19" I cały czas miałem odczucie, iż jest zbyt nerwowo, Rewerb i tak był wysunięty okolo 6-7cm nad rurę od sztycy. Finanse. Heh.. Wpierw było 3000, potem 3500, potem 4000, a teraz 4500, choć zastanawiam się czy to nie przegięcie na jazdę koło domu. Chciałbym mieć geo raczej uniwersalne niż sportowe. Chciałbym mieć sztywne ośki, ponieważ ważę 100+ /jeszcze../ , czy rzeczywiście wideł w dużym kole na 9 vs 15/20mm to istotna różnica? Czy jest sens 12mm z tyłu? Fajna Merida na Alledrogo jest na full XT, nawiasem pisząc. Wideł - nie mam pojęcia jak pracują, jaki jest zakres tłumienia, etc we wszystkich RS 30TK, myślałem nad Rebą - produkt doskonale znany z użytkowania i serwisu. Oczywiście, że wolałbym kupić jak najtaniej, jednak kupno ze sklapów zagranicznych jest problematyczne - zerowe doświadczenia, więc jeśli ktoś poda linki, a będzie to oferta intrygująca, to będę prosił o pomoc w zakupie. No i czas oczekiwania jest istotny -nie jak w Canyonie- połowa sierpnia. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc i rzeczową krytykę. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Zobacz sobie na kupkolo.cz focusa super bud 29". Masz kilka wersji w ruznej cenie. Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Napisalem, ze full mnie nie interesuje. Zreszta w tym sklepie nie ma nic interesujacego w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi