swistakk Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Witam.Posiadam rower kross hexagon v5 jakieś 5 lat może mniej i nigdy nie robiłem nic z amortyzatorami w związku z tym działają bardzo słabo i tu moje pytanie,w jaki sposób i czym konserwować amoryzatory,wlewa się tam jakiś płyn,czy czymś smaruje?Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać dlatego piszę.Z góry dziękuje za pomoc.
seraph Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Pod spodem amortyzatora są śruby imbusowe. Wykręcasz je i "amortyzator" się rozpada na dolne i górne golenie. Jeśli nie będą chciały to wkręć śruby zostawiając milimetr luzu i uderz gumowym młotkiem, albo zwykłym przez drewno. Jeśli nie masz blokady to w środku nie masz nic oprócz 2 sprężyn i elastomerów (takie gumowe pałki). To wszystko pewnie będzie zasyfione to czyścisz (np. w rozpuszczalniku) i kładziesz nowy smar - może być łożyskowy, albo wazelina techniczna. Składasz w odwrotnej kolejności i tyle. Jeśli nadal jest za twardy to możesz wyjąć 1 elastomer, albo je skrócić delikatnie, ale uważaj przy tym. Może się też okazać, że rdza poszalała na tyle, że nie bardzo będzie co składać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.