ZonX Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Witam Mam piaste novateca na lozyskach maszynowych - modelu nie pamietam w kazdym badz razie kosztowala ok 45zł. Problem polega na tym ze przy mocniejszym skreceniu zasicku piasta ciezej chodzi. Mam wrazenie iz os jest zbyt gietka i wygina sie przez co ociera o cos w srodku, byc moze wtedy zle pracuja łozyska?. po zdjeciu koła z widelca obroty sa płynne i niesłyszalne, tak samo jest gdy zacisk skrecony jest "umiarkowanie" mocno. Pogarsza sie przez to sztywnosc amortyzatora... Dla przykładu dobrych kilka lat temu byłem w posiadaniu piasty schminao xt ze wzmacnianą oska i nawet przy bardzo mocnym skreceniu nie było takich objawów. Da sie cos z tym fantem zrobic czy tylko pozostaje wymiana pioasty na jakas "mocniejsza" ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 łożyska maszynowe mają dwie bieżnie, jeśli przesuniesz którąs z nich względem drugiej troszkę bardziej, działają na zasadzie stożka i blokują swobodne toczenie kulek. Spróbuj wpierw poluźnić mocowanie łożysk (chyba, że są wklejone, ale to raczej żadkość), potem zakontruj dobrze i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZonX Napisano 25 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Wykreciłem koło z widelca, po obydwu bokach odkreciłem uszczelniacze i co? Łozyska maszynowe sa... i na tym sie skonczyla moja przygoda bo ni w zab sie do niech dobrac... Mozesz mi wyjasnic co i jak dalej z tym fantem zdobic? Btw. zaczalem sie zastanawiac czy to przypadkiem te alumioniowe uszczelniacze nie ocieraja przy mocniejszym skreceniu zacisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 25 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Apropo tego ściskania. Shimano zaleca zeby koło miało lekki luz i gdy wsadzamy je w widelki to ściskaczem sciska sie tak mocno ze luz sie kasuje (tyle ze oni maja kulki). Czyli nie ma sie tym co martwic. Maszyn nie mialem ale mysle ze nie trzeba az tak mocno tego sciskac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZonX Napisano 26 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Wiesz ja sie po prostu obawiam o to ze przy ostrzejszej jezdzie wyskoczy mi kolo, szkoda stracic zeby na korzeniach... nie mowiac ju8z o innych urazach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 ja miałem ten sam problem z przodem, Novatec przy mocniejszym zacisnieciu zacisku (powiedzmy ze przy bardzo mocnym u mnie) ociera jakby, mi sie wydaje ze to uszczelnienia sie zaciskaja troche i gdzies tam troche ocieraja, ale nie tak zeby ciężej chodziła piasta, tylko słychac takie ocieranie lekkie, troche poluźniłem zacisk i jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Lepiej zobacz czy nie ociera ci obrecz o hamulec przy skręcaniu?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 mi ? mi nie ociera v-ka, własnie najpierw myslałem ze to o obrecz ociera hamulec, ale rozłączyłem hamulec i dalej ocierało, no to potem juz wiedziałem ze to piasta, i wydaje mi sie ze u ZonX bedzie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZonX Napisano 26 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 doladnie to piasta nie hamulec, dzisiaj z tym powalcze bo nie daje mi to spokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.