sebeq76 Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Witajcie, Jakiś czas temu dawałem koło do złożenia z części wraz z oponą i dętką. dzisiaj po raz pierwszy zmieniałem dętkę, ponieważ złapałem kapcia.Zauważyłem że opona jest z jednej strony przyklejona / przytwierdzona do obręczy.Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Z jednej strony trudniej się wyjmuje starą dętkę, ale potem łatwiej pompuje, bo opona od razu dobrze się układa.Czy jeżeli bym chciał zmienić oponę na inną, to po prostu mam ją mocniejpociągnąć i oderwać?Czy jeszcze jakoś inaczej to się robi? Pozdrawiam, Sebeq
Mod Team michuuu Napisano 14 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2014 to po prostu mam ją mocniej pociągnąć i oderwać? Tak. Nikt nie klei opony do felgi, bywa że guma zwulkanizuje się z obręczą. Trochę więcej siły.
BajkowiecxD Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Ja mam tak za kazdym razem,po prostu musisz mocniej pociągnąc, ot co cała filozofia
sebeq76 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 Tak. Nikt nie klei opony do felgi, bywa że guma zwulkanizuje się z obręczą. Trochę więcej siły. nie jestem przekonany. z jednej strony opona się wyraźnie mocno trzyma na całej krawędzi obręczy. Z 2 strony zeszło bez problemu. NIe pierwszy raz też zmieniam oponę, więc wiem jak to jest.
Poleczek Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Jak wiesz, to nie pytaj na forum...Powyżej dobrze mówią, a Ty swoje. Typowo.
sebeq76 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 Jak wiesz, to nie pytaj na forum... Powyżej dobrze mówią, a Ty swoje. Typowo. mógłbyś nie zaśmiecać nic nie wnoszącymi postami? czytałeś ze zrozumieniem? Napisałem wyraźnie "nie jestem przekonany", więc gdzie tu jest napisane, że wiem swoje??? po prostu zmieniałem tę oponę wcześniej kilkanaście razy i wiem, jaka jest różnica pomiedzy zapieczeniem się a przyklejeniem. Tym bardziej, ze sytuacja jest tylko z jednej strony i na całej długości.
Poleczek Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 "NIe pierwszy raz też zmieniam oponę, więc wiem jak to jest." Wiesz kto to napisał? Raz się mocno trzyma rantu, a raz słabo, zamiast panikować i rozwodzić się nad problemem który nie istnieje, lepiej byś ją po prostu ściągnął...
BajkowiecxD Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 my też nie zmieniamy 1 raz, ale jak wiesz lepiej to rob co chcesz zresztą przeglądając twoj profil widze że po prostu lubisz sobie stwarzać problemy ktorych nie ma(np. jak przechowywać lancuch)
sebeq76 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 my też nie zmieniamy 1 raz, ale jak wiesz lepiej to rob co chcesz napisałem juz wczesniej - chodziło mi o to, ze nigdy wczesniej przy zmianie opony nie miałem czegoś takiego. nie chodziło mi o to, ze wiem lepiej zresztą przeglądając twoj profil widze że po prostu lubisz sobie stwarzać problemy ktorych nie ma(np. jak przechowywać lancuch) jeżeli moje pytania są zbyt banalne dla Ciebie, to po prostu nie odpisuj. nie każdy jest takim znawcą.
Kiciok Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Kto Ci to montował? Może po prostu nie radzili sobie z osadzeniem opony czy coś, to użyli kleju. Różni są "mechanicy".
sebeq76 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 Kto Ci to montował? Może po prostu nie radzili sobie z osadzeniem opony czy coś, to użyli kleju. Różni są "mechanicy". wysłełm już im zapytanie, zobaczymy co odpiszą. Wyglądali na kumatych, składali mi cały napęd na XT, więc założenie opony przy tym wydaje się banałem.
BikerLight Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Tym bardziej, ze sytuacja jest tylko z jednej strony i na całej długości. Być może stawiałeś rower tak że często słońce świeciło z jednej strony roweru. Nie sądzę żeby ktokolwiek o zdrowych zmysłach kleił oponę do felgi Superglutem Łychy w dłoń i odklej oponę, aż takiego oporu nie powinna stawiać.
Mod Team michuuu Napisano 15 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2014 Wyglądali na kumatych, składali mi cały napęd na XT, Złożenie napędu Xt nie jest wyzwaniem dla ogarniętego gimnazjalisty który w garażu ojca widział do czego służą klucze imbusowe więc to nie jest wyznacznik jakości serwisu/serwisantów. A co do opony to chyba piętrzysz sam sobie problemy w życiu.
djmolo Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Co do klejenia opon do obreczy to u mnie byl to jedyny działający sposób aby uniknąć wyrwanych wentyli. Mam w kilku miejscach ciapnięte klejem typu butapren czy uchu. Jeżdżę juz bezstresowo ze wyrwę wentyl. Wszystkie inne metody zawodzily. Ale pewnie w serwisie takich rzeczy nie robia.
sebeq76 Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Złożenie napędu Xt nie jest wyzwaniem dla ogarniętego gimnazjalisty który w garażu ojca widział do czego służą klucze imbusowe więc to nie jest wyznacznik jakości serwisu/serwisantów. A co do opony to chyba piętrzysz sam sobie problemy w życiu. niestety nie kończyłem gimnazjum i mimo oglądania kluczy imbusowych dla mnie to by było wyzwanie :-) Dobra, dzięki za odpowiedzi, skoro mówicie, ze się zassało / zapiekło to następnym razem po prostu bez stresu to oderwę. Wcześniej się obawiałem, ze mogę coś uszkodzić.
Poleczek Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 to jesli konczyles technikum, nie dziwie sie juz ze firmy narzekaja ze nie ma pracownikow ktorzy cos potrafia... masakra, nie stwarzaj sobie problemow w zyciu.
Terrqge Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Poleczek, nie mierz innych swoją miarą. Wbrew pozorom do złożenia całego napędu nie wystarczą tylko imbusy, no chyba że potrafisz założyć suport, korbe i kasetę używając samych imbusow to podziwiam.
Poleczek Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Co nie znaczy że jest to operacja która wymaga super wiedzy i umiejętności...Nie chciałbyś żebym mierzył Ciebie swoją miarą
sebeq76 Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Poleczek, nie mierz innych swoją miarą. Wbrew pozorom do złożenia całego napędu nie wystarczą tylko imbusy, no chyba że potrafisz założyć suport, korbe i kasetę używając samych imbusow to podziwiam. no coś Ty, poleczek potrafi to zrobić gołymi rękami, a imbusami to każdy głupi potrafi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.