Skocz do zawartości

[koła] dwa zestawy - jeden rower

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam parę zestawów opon i męczy mnie ich zmiana zwłaszcza że są one zalane mleczkiem.

Stąd zastanawiam się nad dwoma zestawami kół

Jeden typowo na wypady i maratony, drugi na dzień poszwszedni szkoda mi charatać dobrych opon na asfalt i takie tam

Czy ktoś już to przerabiał

Czy przy zmianie trzeba regulować przerzutkę i hamulce (hamulce mam tarczowe)

Ze względu na zastosowanie kasety będa innych klas aczkolwiek dziesiątki tej samej firmy, inne piasty więc nie wiem czy to się zgra

Najprościej było by mieć drugi rower, ale z tym ciężko

Napisano

Tak na zdrowy rozum hamulce i przerzutki powinny działać bez problemu, regulacja jest przecież niezależna od koła. Inna sprawa to (potencjalnie) nierówne zużycie kaset i ich wpływ na łańcuch. I tutaj nie wiem co myśleć...

Napisano

nie powinno być problemów z regulacją , ja jak zamówiłem nowe kółka to pasowały idealnie , na starym kole z starą kasetą korzystaj ze starego łańcucha , do nowej kasety na nowym kole , nowy łańcuch , kiedyś to przerabiałem z 1 kompletem na cienkich oponkach a drugim na grubszych , no i przy tarczowych pewnie musi byc taka sma/podobna piasta , aby tarcze były w tym samym miejscu

• Mod Team
Napisano

Ja bym zastosował w 2 parach kół 2 pary tarcz i 4 pary klocków ( komplety). Jeżeli koła beda na tych samych piastach i tarczach, nie powinno byc problemów, plug&play, ale tego pewny nigdy nie będziesz póki nie spróbujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...