Skocz do zawartości

[opony] 29er - szybkie opony asfalt/teren - 50-100 zł szt.

Gien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

W związku z tym, że budowa 29er zaczyna powoli zmierzać ku końcowi, zacząłem się poważnie zastanawiać nad wyborem opon (szerokość 2.1-2.2), które sprawdzą się w następujących warunkach:

60% miejska dżungla / 40% płaskie tereny Mazowsza + ew. jakiś maraton.

Zależy mi na niskich oporach toczenia, pozwalających utrzymać sensowną prędkość na asfalcie oraz na przyzwoitym zachowaniu w suchym terenie. Waga - 6xx g lub mniej.Opony docelowo planuję zalać mlekiem. Do wydania nie więcej niż 100 zł za szt. ale wiadomo - im mniej tym lepiej.

Wstępnie wyselekcjonowałem:

Hutchinson Python

Ritchey Shield Comp

Maxxis CrossMark

WTB Nano Raptor Comp

Schwalbe Racing Ralph

Geax Saguaro

Continental Race King

Pierwsze cztery z ww. modeli można dostać już za około 50 zł w wersji drutowanej.

Co wybrać?

Napisano

Osobiście mogę polecić Crossmarki. Trzeba jednak pamiętać żeby utrzymywać dosyć wysokie ciśnienie by korzystać z centralnie umieszczonych klocków, faktycznie wtedy opory toczenia są bardzo niskie. :thumbsup:

Napisano

Crossmarki to był mój pierwszy typ ale po przeczytaniu kilku opinii zacząłem szukać (lepszej?) alternatywy. Maxxisy podobno dają radę asfalcie ale w terenie jest już bardzo przeciętnie. Prawda?

WTB Nano w założonej kwocie tylko drut, co oznacza ~ 700 g masy. Trochę mnie to przeraża chociaż tyle samo ważą zwijane Saguaro, o których widać w większości pozytywne opinie.

A co myślicie o Michelin Wild Race ? Dadzą radę w ww. zastosowaniu? Są do kupienia w dobrej cenie:

http://www.kupkolo.cz/29-quot-plast-mtb-michelin-wild-race-039-r-29x2-1-kevlar-tubeless-ready_z93115/

Napisano

Maxxisy podobno dają radę asfalcie ale w terenie jest już bardzo przeciętnie. Prawda?

Szczerze mówiąc poprzednio jeździłem po lasach na semi-slickach (tj. Kenda Kobra - korzenie + piach = ciężka sprawa), a po przesiadce na Crossmarki poczułem się jak w niebie. Nie mam jednak porównania z resztą propozycji. :)

Napisano

Ja też oddaje głos na Maxxis'y jako bardzo dobre opony ''dojazdowo-leśne'' - w 29er'ach sprawdzają się wyśmienicie i naprawdę dają rade w lesie, po przesiadce z Geax Aka same plusy.

Napisano

Szczerze mówiąc poprzednio jeździłem po lasach na semi-slickach (tj. Kenda Kobra - korzenie + piach = ciężka sprawa), a po przesiadce na Crossmarki poczułem się jak w niebie. Nie mam jednak porównania z resztą propozycji. :)

Do tej pory jeździłem na slickach 1.75 więc również w moim przypadku, niezależnie od tego co wybiorę, różnica będzie ogromna. W tej sytuacji być może przeproszę się z Maxxisami.

Co było nie tak z Geax AKA ? Maja mówi, ze są ok ;)

Napisano

Jakoś nie dogadałem się z nimi , pewnie przez moją sporą wagę w zakrętach miałem wrażenie , że przód na tych miękkich wypustkach bieżnika nie jest ''pewny'' i lubi wyjechać na zewnątrz. Opory też nie małe wbrew wyglądowi. Maja....ona pewnie lepiej się z nimi dogaduje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...