Arni_King Napisano 24 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Mam może dosyć niecodzienne pytanie- czy ktoś z Was jeździ na korbie z tarczą powyżej 48T (oczywiście piszę tylko do forumowiczów z maszynami MTB ). Chcę zrobić mały tuning mojego Shadow'a by go przyspieszyć na zjazdach (oczywiście asfaltowych) i zastanawiam się nad zastosowaniem tarczy w granicach 50T- a dylemat powstaje w zastosowaniu przerzutki. Czy ktoś z Was jeżdzi z przerzutką np: do 48T i czy to jako tako działa? W rozmowie z serwisantem importera niestety nie potrafił udzielić mi zniechęcającej lub zachęcającej odpowiedzi dlatego zastanawiam się nad tym experymentem, czy czasem łańcuch nie zajedzie mi prowadnicy przerzutki. Pozdrówko BIKERSI :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habibek Napisano 24 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 ...łąńcuch skrzywi Ci wtedy sprężynę w przerzutce. mam to doświadczenie za sobą, nie polecam. co prawda POWER był, ale co z tego, jak kosztowało mnie to nowego XTka na tył. Kup sobie lepiej trekinga jakiegoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Habibek Jakieś niestworzone historie piszesz Zobacz jaka masz pojemność tylnej przerzutki (dla bezpieczeństwa zastosuj długi wózek) i nie będzie żadnych problemów Habibek bzdury pisał Mam na ramie od przełajówki zbudowanego mieszczucha (kąty i wymiary takie same jak w rowerze do xc jedynie pivoty pryspawane pod kółka 28" i nie ma najmniejszych problemów Oecnie duży blat ma u mnie 52 T i nie mam najmniejszych problemów z tylną ani z przednią przerzutką ptzednia c050 jest na 48 T i chodzi z wększym blatem bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 4 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Habibek Jakieś niestworzone historie piszesz Zobacz jaka masz pojemność tylnej przerzutki (dla bespieczeństwa zastosuj długi wózek) i nie będzie żadnych problemów Habibek bzdury pisał Mam na ramie od przełajówki zbudowanego mieszczucha (kąty i wymiary takie same jak w rowerze do xc jedynie pivoty pryspawane pod kółka 28" i nie ma najmniejszych problemów Oecnie duży blat ma u mnie 52 T i nie mam najmniejszych problemów z tylną ani z przednią przerzutką ptzednia c050 jest na 48 T i chodzi z wększym blatem bez problemów Amoniak THX Właśnie chodziło mi o to, czy przerzutka przednia na 48T z blatem 50-52 będzie kompatybilna- czy nie zajedzie łańcuchem (zbyt duży kąt zejścia łańcucha z tarczy) końcówki wózka przerzutki- skoro śmigasz na czymś podobnym do tego co chcę zrobić, to dla mnie jasny obraz, że się da :wink: Jeszcze raz THX- najprawdopodobniej czeka mnie zmiana korby na szosową :wink: Pozdrówko ALL BIKERZY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 4 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Moze lepiej kupic kasete z innym rozstawem koronek nawet 11-23 np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 4 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Moze lepiej kupic kasete z innym rozstawem koronek nawet 11-23 np. Wookie a czy to coś zmieni, skoro najmniejszą mam 11T Pozdrówko FORUMOWICZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outsider78 Napisano 5 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Dokładnie. Zastosowanie małej kasety nic nie zmieni. Ja robię wręcz odwrotnie. Tarcze z przodu daję 26-36-48 i żeby na podjazdach chociaż troche zrekompensować taki duży blat, na tył wrzucam 11-34 zamiast 11-32. Długi wózek w przerzutce tylnej, przednia dostosowana do dużej tarczy, odpowiednio dłuższy łańcuch aby to wszystko pomieścić i w zasadzie gotowe. W jednym z konkretniejszych sklepów w Katowicach gość mi powiedział że sporo ludzi tak robi i że trochę już sprzedali korb z tarczami do 48. Na asfalcie zawsze mi brakowało przełożeń - mam nadzieję że teraz będę zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.