Skocz do zawartości

[sztyca] 31,6 z duzym offsetem

mario80r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem posiadaczem rowerku authora solution 29" z ramą 17". Wzrost 181cm. Teoretycznie wszystko jest ok bo przy ramie 19 cali to już wisiałem wiadomo na czym :) Niestety podczas pierwszych prób w sklepie i małej jeździe wydawało się wszystko ok ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów juz po zakupie musiałem wycofać maksymalnie siodełko na offsecie (mam 20mm) no i się okazało że jeszcze mi brakuje  tak ze 2 cm.

Czy znacie jakieś modele rur godne uwagi w przestepnej cenie tak do 150zł z większym offsetem.

Propozycje / linki

Naprawde przeszukałem wiele sklepów do wielu pisałem ale nie są w stanie mi pomóc. Sklep w którym kupowałem coś niby się stara robić nawet namierzył rower też authora który ma idealna dla mnie rurę (podmieniliśmy i było super) ale mi jej nie sprzeda bo to orginalna część od roweru do sprzedania a serwis nie prowadzi podobno sprzedaży tych sztyc osobno.

No i jest problem bo ciągle podciągam się do tyłu i wisze na skraju siodełka. Trudno tak się jeździ po 40km i wiecej.

pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

Tak na moje oko korekta rozmiaru ramy przez "gigantyczny" offset to najgorszy pomysł jaki można wykonać ... 

Sztyca z offsetem lub bez służy do korekcji ustawienia siodła aby dopasować pozycję kolana ( korekta ze względu na długość kości udowej).

Jedyne co możesz  takiej sytuacji zrobić "po taniości" to wydłużyć mostek ... wpłynie to na prowadzenie roweru ale nie rozwali ci kolan .

Generalnie też nie wiem co to za pomysł przy wzroście 181 cm wsiadać na ramę w rozmiarze 17 cali ... wybrałeś zły rower.

Pozdro

Sprzedawca stanął na wysokości zadania i sprzedał Ci za krótki rower. A ty dałeś się zrobić w balona co w sumie nie dziwi bo większość kupujących zwraca uwagę na wysokość roweru a kompletnie olewa jego długość.

Teraz to już tylko to co proponuje @ Rzeźniol.

tak tylko właśnie mi brakuje 2 cm by cofnąć kolana za linię osi pedałów. Stąd chęć siedzenia bardziej do tyłu. a wydłużenie mostku kierownicy tego mi nie załatwi.

Teraz z doświadczenia wiem że najlepiej rower z kołami 27,5" i ramą 19 i wtedy najlepiej mi się wszystko układa podczas jazdy.

Jak się przymierzałem do ramy 19 to praktycznie na niej wisiałem stojąc na płaskim  i przy lekkich górkach i chęci zeskoczenia z roweru okrakiem to by nie było przyjemne. a nie ma ramy 18".

Mój przekrok to 79cm to jak się weźmie charakterystyki ram z różnych firm to rama 19" wydaje się być za duża. (takie moje myślenie - jako niedoświadczonego)

pozdrawiam

Czy aby dobrze mierzysz ten parametr ustawienia siodła ?

co masz na myśli bo trochę nie rozumiem pytania ;)

bo jeśli chodzi o ustaiwenie kolan względem osi pedałów to standardowo korba w poziomie siadam na siodle tak jak siodło pozwala i pion od kolana do osi pedałów. I brakuje minimalnie pewnie nie pełne 2cm ale zauważyłem że zdecydowanie lepiej mi się jeździ i nie odczuwam nic w kolanach jak się mocniej wycofam.

pozdrawiam

Wygląda na to że dobrze sprawdzasz ustawienie ... jednak offset większy niż 20 mm przy nodze 79 cm to dla mnie jakieś takie dziwne zjawisko.

Może za mało w życiu widziałem :)

32 mm ma np FSA:

http://www.fullspeedahead.com/products/234/K-Force-SB32-seatpost---Old-Graphic

Pozdro 

tak się dziś zastanowiłem  że jeszcze spróbuję przerobić prostą rurę na przegiętą ( na maszynie z odpowiednim promieniem) 2 gięcia i będzie dobrze ;) tylko czy to aluminium wytrzyma gięcie (co prawda małe ale zawsze.)

pozdrawiam

Aluminium wytrzyma wiele ale przed obróbką cieplną. I do tego dochodzą jeszcze takie sprawy jak to czy było ciągnięte czy wypychane, na zimno czy na ciepło, jaki stop itp, itd. Może wytrzyma a może trzaśnie a ja osobiście chciałbym mieć pewność co do rzeczy, która znajduje się bezpośrednio pode mną...

rzezniol dzięki za propozycję - jednak dość droga 120E to zdecydowanie za dużo.

zgadzam się z Tobą ugupu- ale coś muszę wymyśleć. Ostatecznie kupię rurę stalową i na tokarce przecienię w miejscu wejcia w ramę by obnizyć ciężar a pozostałą część wygnę na odpowiednią odległość. Ale to ostateczność, póki co cały czas szukam rozwiązania  tradycyjnego czyli kupić sztycę z odpowiednim przesunięciem.

pozdrawiam

no nie wiem jak bardzo mam inną nogę ale od marca mam przejechane prawie 800km i to mnie coraz bardziej drażni. chyba że jeszcze co innego powinienem ustawić. Ale siodełko i tak mam wyżej niż mierzone na piętę (indywidualne upodobanie) ale nie [rostuję nogi w kolanie.

:) bez przesady :)

ja zawsze ustawiam wysokość siodła na piętę a potem podnosze  o ok 5-10 mm. Ja kręcę bardziej nogami do dołu czyli pracują bardziej łydki.  Nigdy nie prostuje nogi w kolanach i nigdy mnie nie bolały przy takich ustawieniach.  A uzyskuję dzięki temu lepsze prędkości.

Dziś jak mi się uda to postaram się zrobić zdjęcie jak siedze na rowerze i może ocenicie co jest nie tak bo może całkowicie niepotrzebnie skupiam się na sztycy.

Jedyne co możesz takiej sytuacji zrobić "po taniości" to wydłużyć mostek

zacząłem się też poważnie nad tym zastanawiać o ile mi to poprawi komfort jazdy. No może i by sie przydało by ręce poszły  tak ze 2cm do przodu a mostek mam 80mm więc jest pole do popisu.

Generalnie też nie wiem co to za pomysł przy wzroście 181 cm wsiadać na ramę w rozmiarze 17 cali

Czy uważasz że powinienem kupić 19"? Wtedy  stojąc na ziemi bym na nim wisiał. Tak mi się przypomniało jak jeździęłm (na samej jeździe próbnej przed zakupem)na ramie 19" przy kołach 29" i owszem zdecydowanie było przyjemniej ale jak stanąłem na ziemi to się lekko przeraziłem gdzie mam ramę.

Sklep prowadzi facet od ponad 20 lat mało przyjemny ale nie można powiedzieć że nie zna się na rzeczy (ustawia rowery jednej z grup lokalnych trtialtlonistów i MTB), dlatego też kupowałem u niego a nie w innym sklepie i dlatego też mnie dziwi, że mi coś nie pasuje w tym rowerze. Ale to może ostatecznie jest moja wina -   że gdzieś coś źle ustawiłem sobie.

pozdrawiam

Witam ponownie

Jak pisałem wcześniej wykonałem zdjęcia

1. [link]  - ustawienie wysokości siodełka

2. [link ]- siedzę wg tego co mi pozwala siodełko

3. [link ]- cofnięty do tyłu na siłę do pozycji komfortowej (siedzenie na krawędzi siodełka)

No i pewnie usłyszę że rama za krótka ;) ?

Pozdrawiam

no dobrze ale jak wklepać jakikolwiek kalkulator przybliżający dobór ramy to mi pokazuje albo 17" albo 18"

W obecnej ramie na wysokości (stojąc okrakiem i podnosząc przednie koło)  mam zapas około 5cm.

A zawsze uważałem że jestem dość proporcjonalny :P i nigdy z niczym tak nie miałem problemów.

pozdrawiam

Może mam zaburzenia, albo w mojej okolicy ludzie mają dłuższe nogi, ale mam 182cm, nogę 88cm, i przy ramie 19" mam spoooro zapasu :)
Stąd powątpiewanie.

Jak dla mnie to siedzisz i tak za bardzo na "czubki" siodła.

u mnie pion się sprawdza w innej pozycji, też mam wyżej siodło niż mówią zasady.

Ty ... a co to za siodło ?  

Tak na foto szacuje ze nie jest do końca fabryczne z tego modelu ... nie wymieniałeś tak czasem na "wygodne", które jest zbyt szerokie i wymusza przesuniecie twojego tyłka do przodu ? 

Co do rozmiaru ... jak producent dany model proponuje w rozmiarze 17 potem 19 ....

19 Jest ci jednak za duże ze względu na przekrok, to może dobrym rozwiązaniem by było poszukanie  innego modelu i/lub innego producenta roweru ?

Jeżeli masz takie parametry jak podajesz to 17`ka może być zwyczajnie zbyt krótka, ja przy 180 cm mam nogę 84 cm i nie wyobrażam sobie swojej osoby na ramie 17 cali.

Pozdro

Siodło jest oryginalne tylko ostatnio jeździłem do pracy 25km w jedną stronę bez pieluchy czyli w jeansach - na oklep mnie męczy  wiec jest założony żelek - w trasę jeżdżę bez niego bo z pieluchą. Ale do zdjęć usiadłem na sztywno wciskając się w siodło na tyle na ile pozwala aż blokują mi się uda na siodle. A kolano i tak jest za osią SPD. Jeśli uważacie że to zakłóca wynik to powtórzę sesję bez tego. 

W sklepie zakładałem inne siodła twarde i miękkie i z różnym noskiem, ale odległości prętów pod siodłem jak i wyprofilowania środka siodła do sztycy wyglądało że była taka sama.

PS

tak czytam jakie macie długości nogi do wzrostu że jeszcze raz się zmierzyłem.

No i mi wychodzi 79-80cm

Dla pewności napiszę w prost jak to robię żeby nie było że inaczej to mierzę

Wkładam sobie linijkę między nogi ;p i miarą od podłogi do górnej części linijki.

[link] film obrazujący o co mi chodzi.

Pozdrawiam

Długość nogi najlepiej zmierzyć od dużej książki przy pionowej ścianie ...:)

Książka zazwyczaj ma katy proste i jak jednym bokiem pojedziesz po ścianie i drugi bok zatrzyma się na kroczu to mamy to od tej krawędzi do podłogi mamy długość nogi ...

Patent z poziomicą jest dla jednej osoby jest lekko kłopotliwy.

W tym wszystkim mocno mnie zastanawia fakt że twój Solution ma ten sam kąt rury podsiodłowej co mój Reaction ...

Ja mam dłuższą nogę i mimo to mieszczę się na sztycy bez offsetu ...

Pozdro

[link] film obrazujący o co mi chodzi.

No i dobrze mierzysz.Ja wkładam grubą książkę.

Niestety  rama ma za krótką górną rurę,jak dla Ciebie.Są rowery 17",które posiadają górną rurę takiej wielkości co rowery 19".

Dla przykładu,Romet Rambler(2009r)17",Romet Mosquito 18",Kross(2008r)19".Na wszystkich modelach jeździ mi się jednakowo dobrze,jednak najlepiej na tym 17",ma długą górną rurę. Mam 177 cm,długość nóg,taka jak u Ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...