Mod Team adamos Napisano 25 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Mam podobne zdanie jak przedmówca. Szosę przerabiałem i sprzedałem. Po co się na siłę ograniczać?Na przełaju jest raz - wygodniej, a dwa - ciekawiej. Zjeżdzam sobie tam, gdzie szosą wcześniej nie mogłem. A jak chce się jakąś dalszą wycieczkę, w krótszym czasie odbyć, to szybka zmiana opon i jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Chciałbym jednak spróbować. Większość "życia" jeździłem na rowerach crossowych. Teraz bez porównania więcej używam MTB, a do crossowego założyłem sztywny widelec i od czasu do czasu jeżdżę po asfalcie. Chciałbym jednak spróbować szosówki. Niewykluczone, że pójdę podobną drogą jak Wy i z czasem przejdę na przełajówkę. Biorę pod uwagę jeszcze ten rower (o ile jest dostępny bo jeszcze nie sprawdzałem): http://www.rowerymerida.pl/produkt720/ride-cf-94-rower-merida.html Czytałem kilka testów i wypadł całkiem dobrze. Dodatkowy plus jest taki, że miałbym na niego niezły rabat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Merida na 105 - max 5-5,2 tys.To nie ta liga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Rozmiarówka Canyona - dziwactwo,potrzebujesz górnej rury L i podsiodłówki z M. Jeżeli Canyon to trzeba się liczyć z opcją wymiany rozmiaru po zakupie albo wycieczką do Niemiec. Właśnie -co do rozmiarówki Canyona - tak przypuszczałem. Z Canyona zrezygnuję (tak samo jak zrezygnowałem z tej marki w MTB i kupiłem coś innego). Co do Meridy, to oczywiście zdaję sobie sprawę,że to nie ta półka, ale też cena byłaby zdecydowanie niższa od pozostałych. Jeszcze Felt wchodziłby w grę: http://www.bike-discount.de/en/buy/z5-127243/wg_id-111 Wydaje mi się, że rozmiar 56 pasowałby idelanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Felt - nie potargujesz,chyba,że vat. Korba i hamulce spoza grupy.Akurat o fsa goss. mam dobre zdanie,dość twarde blaty,posłużą. Koła - najniższy możliwy model. Górska wybitnie kaseta BB30 - niech się wypowiedzą fachowcy od wkładów,ale to chyba ten najbardziej ryzykowny patent. W porównaniu do Rose,Canyona - bida aż piszczy. Rama - jak najbardziej. W sumie drogawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saletrapotasowa Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 · Ukryte przez Puklus, 26 Czerwca 2014 - Brak powodu Ukryte przez Puklus, 26 Czerwca 2014 - Brak powodu Siema, ja kupiłem dopiero swój pierwszy rower wyczynowy i polecam osobiście kupowanie sprzętu przez younity.pl warto tam pogrzebać - polecam serdecznie Odnośnik do komentarza
Darek14 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy. A czy mógłbyś wypowiedzieć się na temat tego roweru? http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,72562,16921,detail.html Cena 5100 zł, dostępność w ciągu 10 dni. Czy rozmiar 55 cm byłby odpowiedni (czy nie będzie za długi - nie mam możliwości się przymierzyć). Jest to rower z gatunku "komfortowych", stąd wyższa główka ramy. Taka sama rama jest w Lapierre i Ghost (wspólna grupa kapitałowa). Przyznam się, że trochę dość już mam szukania i chętnie bym już nabył rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazyPete Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 A ja bym polecał ci tego Felta. Ma bardzo chwalone ramy. Sam kupiłem niedawno szosę tego producenta z niemieckiego sklepu, dali mi nawet 10% rabatu (namiar na pw jak coś). Jedynym mankamentem tego Felta jest BB30, które mnie osobiście nie przekonuje, ale jeśli tobie nie robi to różnicy to jak najbardziej polecam. Rose może ma lepszy osprzęt, ale jego rama jest totalnie bezpłciowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Haibike : -rama pewnie ciut gorsza od Felta -korba i hamulce spoza grupy 105 (chociaż tak naprawdę to bez znaczenia,różnią się kilkoma gramami,wyglądają tak samo,działają podobnie) - ciężka górska kaseta Tiagry -ciężkie podstawowe koła Mavica,ale da się na tym jeżdzić,o niebo lepsze niż w Felcie. -sztyca alu,a wskazana w szosie węglowa Ogólnie,mniej renomowana rama,za to lepsze graty. Wybór nie jest oczywisty. Rozmiar wydaje się odpowiedni,ale zawsze najlepiej się chociaż przysiąść,nie mówiąć o porządnej jezdzie testowej. Jak się upierasz na Roubaix i w grę wchodzi używka to popatrz na to: Roubaix upgrade : - koła Zipp303 -nowe Conti Gp 4000s II 25mm -nowe Siodło Spec Phenom pod kolor ramy -nowa korba 105 -nowy łańcuch Ultegra Stan-prawie ideał,rysy trzeba szukać. Rozmiar 58,podsiodłówka 54,5,górna poziomo 56-56,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Felt - nie potargujesz,chyba,że vat. Korba i hamulce spoza grupy.Akurat o fsa goss. mam dobre zdanie,dość twarde blaty,posłużą. Koła - najniższy możliwy model. Górska wybitnie kaseta BB30 - niech się wypowiedzą fachowcy od wkładów,ale to chyba ten najbardziej ryzykowny patent. W porównaniu do Rose,Canyona - bida aż piszczy. Rama - jak najbardziej. W sumie drogawo. Ryzyko takie samo jak przy wszystkich nowoczesnych rozwiązaniach. Słabe uszczelnienie, mała trwałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Jak się upierasz na Roubaix i w grę wchodzi używka to popatrz na to: Używany również wchodziłby w grę, ale rozmiar 58 będzie za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Niekoniecznie. Przy 189 wzrostu sztyca wysunięta 25cm,więc tu problemu na pewno nie ma. Mostek jest 110 albo 115 a górna wydaje się na styk,szczerze mówiąc wolałbym ciut dłuższą. Na ramie nalepka 58,2 podsiodłówki a w rzeczywistości 54,5.....nijak to się ma do faktów. Trzeba się przymierzyc do jakiegoś Roubaix i tyle. Z zakupem na spokojnie. Tym bardziej,że o tej porze roku sprzedawcy nie są zbyt skłonni do konkretnych negocjacji,jeszcze miesiąc,półtora i zaczną rozmawiać inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 dla 182 cm wzrostu speca należy wziąć w rozmiarze 56. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Tyle, że ja nie chciałem już dłużej czekać (życie jest z krótkie) i dosyć już miałem swojego zastanawiania się co lepsze, a co gorsze i rower zamówiłem. Ma być w ciągu dwóch tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Pochwal się,co wybrałeś.strzelam : Gianta TCR albo Defy'ego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Giant odpadł ze względu na politykę reklamacyjną polskiego dystrybutora. Faworytem był Roubaix, ale -jak pisałem wcześniej- praktycznie żaden z wariantów tego modelu nie jest dostępny, Wstyd dla dystrybutora, Niedługo podobno ma być zaprezentowana kolekcja 2015, ale pewnie trochę potrwa nim trafi do nas. A nie miałem już ochoty czekać. Zamówiłem Ridleya Fenixa C30 model 2015 roku, Co prawda wolałbym C20, ale na razie nie są dostępne, a potem, w pierwszej kolejności, będą dostępne białe - ten kolor w moim przypadku absolutnie nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ciekawy - geny offroadowe ma we krwi. Będzie raczej sztywny,sztyca 31,6 i Ridley - tu nie ma kompromisów. Campa ? Stylowo in plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Campa nie, jest na nowym 11-biegowym Shimano 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 21 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Tyle, że ja nie chciałem już dłużej czekać (życie jest z krótkie) i dosyć już miałem swojego zastanawiania się co lepsze, a co gorsze i rower zamówiłem. Ma być w ciągu dwóch tygodni. I jak nowy nabytek się spisuje? Jakieś fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.