Skocz do zawartości

[Korba]Jak to odkrecic...

Aziraal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może masz słaby klucz, albo mało siły.

A może brakuje długiej rury na przedłużenie. Koła od samochodu też czasami trzeba tak odkręcać :) 

Napisano

To mocie kumie taki masywny wihajster z gwintem co sie go do wkreca do korby kluczem 16-ką chyba najdalej jak wlezie (bo jak słabo wkrecisz to gwint zerwiesz). Potem to takie ustrojstwo co przypomina srube (ale nie nakretke, jeno śrube) wkrecasz w ten wihajster do środka, tak soby sie zaparl na oskę, a jak sie już zapre na dobre to dokrecasz go jeszcze bardziej wspomnianym kluczem 16-ką coby zdjąć korbe. Jak już poczujesz, że korba sie rusza kręcisz ją jeszcze bardziej, aż sama odpadnie. Potem wykrecasz ten wihajster z korby kluczem 16-ka i gotowe.

Aha. Nie zapomnij najpierw wykręcić śruby mocujacej ta jakby nasadką na klucz oczkowy (to takie bez gwintu), bo całą robotę spier****sz. I zapewne - klucz rownież, a wierz mi - to bardzo mądre i dobrze przemyślane urządzenie ;-)

Pozdrawiam, M.

Napisano

Tak mi doradzacie zebym mocniej krecil i tak zrobilem tylko w tym problem ze zrobilem sam gwint na prostej srubie, dobra jak mi nie pomoze pewna znajoma osoba to pojde do serwisu

Napisano

Wykrec srube z oski (z tego co widzę na zdjęciu jest już wykrecona). Potem wkrec w korbe to czarne (i tylko to czarne bez tego srebrnego środka). Potem wkrec srebrny klucz w to czarne i dokrecajac na maxa odkrec korbe

Napisano

Dziękuje za  wytłumaczenie ale jak tak zrobiłem z drugą korbą na kwadrat to tylko zrobiłem dodatkowy gwint na końcu... nie wiem czy jest sens pchać ten klucz na siłe i spieprzyć korbę i klucz.

Ile tak mniej więcej podgrzewać korbe aby metal się rozszerzył i wyciągnąć korbe ?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...