Skocz do zawartości

[rama] Nie trzymanie średnicy wewnętrznej podsiodłówki

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest nowa rama z podsiodłówką rzekomo 27,2 mm, a w rzeczywistości 27,7-27,8 mm. Kupiona z papierami itp. i na pewno można ją odesłać w ramach niezgodności z umową, pewnie też można dostać zwrot kasy. Ale jeśli przykładowy posiadacz tej ramy wolałby ją zatrzymać (bo była tania, jest lekka i dostępna w poszukiwanym rozmiarze), to musi się zastanowić, co zrobić, żeby nie zapoczątkować pęknięć pod zaciskiem. Gdyby to była moja rama, to z puszki po piwie (albo blachy alu np. 0,25 mm) zrobiłbym tuleję. Kolega jednak wolałby bardziej estetyczne rozwiązania. Macie jakieś pomysły?

(dzial Ramy, bo problem dotyczy ramy a nie sztycy).

• Mod Team
Napisano

Chyba nie ma nic rozsądniejszego niż redukcja z cienkiej blachy.

Są sztyce 28,6 (niestety Zoom) i tutaj można by się zastanowić ile ścianki pozostanie po zeszlifowaniu ok.0,4mm na stronę.

Napisano

Mam podobny problem z ramą producenta .......nomen omen kraju precyzji i jakości,czyli Szwajcarii.

Do czasu zakończenia żmudnych negocjacji używam czegoś takiego :

SA2shDE.jpg

Pochodzi z wnętrza elektromagnesu francuskiego rozrusznika starszego typu np D6RA XXX D7R XX itd.

Materiał - mośiądz,grubość ścianki ok 0,4mm,po przecięciu wymiar idealny,korekcja średnicy - miniszlifierka i dobry film do oglądnięcia w trakcie.

Nawet ma eleganckie przetłoczenie,żeby się oprzeć o krawędż podsiodłówki.

Pasuje jak w ryj na sztycę 27,2 i nie skoroduje szybko..

Napisano

Miałem na myśli zeszlifowanie sztycy do wymiaru 27,8.

Niestety ale sztycy 27,2 nie "zeszlifujesz" do tego rozmiaru, to nie w tę stronę:) 

Tomek fajne, ale czy nie za krótkie?

Napisano

Są sztyce 28,6 (niestety Zoom) i tutaj można by się zastanowić ile ścianki pozostanie po zeszlifowaniu ok.0,4mm na stronę.

michuuu miał na myśli zeszlifowanie sztycy 28,6 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...