adriansocho Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jest nowa rama z podsiodłówką rzekomo 27,2 mm, a w rzeczywistości 27,7-27,8 mm. Kupiona z papierami itp. i na pewno można ją odesłać w ramach niezgodności z umową, pewnie też można dostać zwrot kasy. Ale jeśli przykładowy posiadacz tej ramy wolałby ją zatrzymać (bo była tania, jest lekka i dostępna w poszukiwanym rozmiarze), to musi się zastanowić, co zrobić, żeby nie zapoczątkować pęknięć pod zaciskiem. Gdyby to była moja rama, to z puszki po piwie (albo blachy alu np. 0,25 mm) zrobiłbym tuleję. Kolega jednak wolałby bardziej estetyczne rozwiązania. Macie jakieś pomysły? (dzial Ramy, bo problem dotyczy ramy a nie sztycy).
Mod Team michuuu Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2014 Chyba nie ma nic rozsądniejszego niż redukcja z cienkiej blachy. Są sztyce 28,6 (niestety Zoom) i tutaj można by się zastanowić ile ścianki pozostanie po zeszlifowaniu ok.0,4mm na stronę.
adriansocho Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Na inną sztycę to za późno, bo już idzie karbonowa z krajów wschodu. A adapterek 27,2 -> 28,6 chyba nie da się tak łatwo zeszlifować, aby zostało 0,3 mm ścianki...
Mod Team michuuu Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2014 Miałem na myśli zeszlifowanie sztycy do wymiaru 27,8.
Tomek21001 Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Mam podobny problem z ramą producenta .......nomen omen kraju precyzji i jakości,czyli Szwajcarii. Do czasu zakończenia żmudnych negocjacji używam czegoś takiego : Pochodzi z wnętrza elektromagnesu francuskiego rozrusznika starszego typu np D6RA XXX D7R XX itd. Materiał - mośiądz,grubość ścianki ok 0,4mm,po przecięciu wymiar idealny,korekcja średnicy - miniszlifierka i dobry film do oglądnięcia w trakcie. Nawet ma eleganckie przetłoczenie,żeby się oprzeć o krawędż podsiodłówki. Pasuje jak w ryj na sztycę 27,2 i nie skoroduje szybko..
adriansocho Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Miałem na myśli zeszlifowanie sztycy do wymiaru 27,8. Niestety ale sztycy 27,2 nie "zeszlifujesz" do tego rozmiaru, to nie w tę stronę Tomek fajne, ale czy nie za krótkie?
Gromosmok Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Są sztyce 28,6 (niestety Zoom) i tutaj można by się zastanowić ile ścianki pozostanie po zeszlifowaniu ok.0,4mm na stronę. michuuu miał na myśli zeszlifowanie sztycy 28,6
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.