rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Witam, po objechaniu kilku sklepów z rowerami, przymierzenia się do kilku modeli i krótkiej jeździe próbnej wybrałem 3 rowery które najbardziej mi pasowały http://www.unibike.pl/fusion29.html http://rowery-cube.pl/kolekcja-2014.php CUBE AIM SL 29 Northtec Cayon 29'' AL 2014 (nie mogłem wstawić odnośnika do strony) Prosiłbym was o doradzenie który z nich jest najlepszy w porównaniu ceny do osprzętu. Z góry dziękuje za pomoc.
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jak dla mnie Northtec. Ma słabszą przednią przerzutkę, ale pozostałe akurat na tej części też oszczędzają. A wyróżnia się korbą na octalink, czyli czymś, w co jeżdżąc dużo i tak byś musiał z czasem zainwestować. Nie wiem, o którego Cube chodzi, bo dałeś linka do całej kolekcji, ale ten najbardziej zbliżony ceną nie ma hamulców tarczowych, więc już sporo odstaje. Zresztą, to było do przewidzenia, bo ta marka z podanych jest najbardziej "światowa". Tak czy inaczej za tę cenę można znaleźć coś lepszego, jeśli nie musisz brać koniecznie któregoś z tych trzech i nie jesteś zbytnio przywiązany do "solidnych marek", które w tym przedziale cenowym produkują dokładnie to samo, co te niby mniej znane (tylko za kilka stów drożej).
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Póki co jestem w fazie szukania roweru, na pewno koła 29'' bo jest mi na nich wygodnie także nie jestem przywiązany do żadnej z marek. Jeśli masz coś innego do polecenia to z chęcią zobaczę Twoją propozycję. Model przy Cube został sprecyzowany, dzięki za uwagę że jest link do całej kolekcji.
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Wiele to nie zmienia, Cube'a nie warto. Ile masz wzrostu? To podstawa, jeśli mamy szukać czegoś innego.
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Wzrostu mam 183cm dokładnie waga 80kg.
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Poszukam czegoś wieczorem, jeśli nikt do tego czasu nie pomoże. Na pewno warto szukać modeli z lat poprzednich lub ewentualnie negocjować ceny. Kupowanie "z katalogu" często równa się przepłaceniu. Możesz np. znaleźć wszystkie sklepy z tym Northec'iem w Warszawie i sprawdzić, który zaoferuje najniższą cenę.
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Czy może dołożyć parę stówek i kupić Unibike Evo 29?
PjeseczeQ Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Kupowanie "z katalogu" często równa się przepłaceniu. Marchew też kupujesz tylko w promocji, bo inaczej się przepłaca... ?
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jak cię stać to rób co chcesz, mówiąc delikatnie - nic ci do tego jak kupuje marchew. Jak ktoś lubi, to może robić różne głupoty, na przykład kupować za 1700zł rower na osprzęcie Acera. Ale jak ten ktoś mnie nie pyta o zdanie, to nic mi do tego - nie moje pieniądze wyrzucone w błoto. Z twoim awatarem powinieneś to chyba rozumieć. Poza tym - jak nie masz nic do powiedzenia na temat, to po co w ogóle się odzywasz? Tym bardziej, że ja nie mam ochoty z tobą rozmawiać. rabbenn, jak możesz to oczywiście warto wziąć droższy. tu masz temat o przedziale do 2500, może znajdziesz coś ciekawego - http://www.forumrowerowe.org/topic/161407-2500-mtb-29er-kross-cube-kellys-northec/ Wydaje się, że i w tej cenie lepiej wypada Northec (Cayon DR), ale różnice nie są jakieś wielkie. Chociaż korba w Evo jest chyba na kwadrat, a to nie powinno występować w rowerze za 2 tys, a w tej cenie jest już moim zdaniem dyskwalifikujące.
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Załóżmy że wziąłbym tego Northteca Cayon DR, czy jest to dobra baza do rozbudowy na przyszłe lata? Czy może lepsza opcja będzie któryś z Unibike'ów? Jeśli tak, to co podlegalo by pierwszorzednej wymianie?
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o Northeca to cóż, działać będzie to dobrze. Jest tak samo dobrą bazą rozwojową, jak inne rowery w podobnej cenie - byle pasowała Ci rama. Wymiana części jest kwestią indywidualną, jeden będzie chciał lepszy amortyzator, inny hamulce, jeszcze inny napęd XT. Na pewno w obu przypadkach warto na wstępie dać lepszy łańcuch, np. Campagnolo C9. Jeśli wziąłbyś Evo, to tak jak mówiłem, każdy zauważy słabą sztywność korby na kwadrat i ta pewnie poszłoby do wymiany. Zależy też jakie podejście będziesz miał do tematu - albo sam zobaczysz, że coś nie działa jak powinno i wymienisz tę jedną część, albo wpadniesz w manię odchudzania, a wtedy do wymiany idzie już wszystko po kolei - tak niestety chyba kończy większość No i myśląc o rozbudowie może jednak lepiej wziąć tańszy - rama będzie bardzo podobna, w kieszeni zostanie Ci kilka stówek na ewentualne dostosowanie.
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 To decyzja zapadła, jutro jadę po UB Fusion 29er :-) To może jeszcze będziesz tak miły i powiesz mi jakiej korby mam szukać? Łańcuch zamówię jutro i powiem żeby od razu mi go zamienił na miejscu przy kupnie roweru. A czy taka ingerencja w sprzęt nie powoduje utraty gwarancji?
rafalzi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Sam szukam korby i nie jestem zdecydowany. Opcja pierwsza to tani octalink - http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m430-octalink-czarna-175mm-i4317843183.html (cena bez suportu), opcja druga droższa Hollowtech II -http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-175mm-44x32x22-i4303242993.html , ale tu już masz oś zintegrowaną. Dobre sklepy rowerowe umożliwiają dopłatę do jakiejś części, jeśli na wstępie Ci coś nie pasuje. Dobrze jest to połączyć z negocjacją ceny - przy cenie korby z pierwszego linku, może zrobią Ci to nawet sprzedając rower w cenie katalogowej. W końcu taki zabieg będzie się równał zniżce ok. 100 zł. Chyba, że nie masz talentu do negocjacji - niech Ci przynajmniej tę korbę zamontują
rabbenn Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Jutro udam się do sklepów gdzie mają być dostarczone bo nigdzie nie ma ich w moim rozmiarze ramy a jak go nie będzie to jadę po Northteca. Przy negocjacji raczej problemu nie będzie także mam nadzieję że weekend spędzę już z nowym sprzętem [emoji3] Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam [emoji6]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.