meszka Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Chodzi o hamulce shimano BR M-615. Kupiłem nowy rower i przy jeździe hamulce "szurają", ocierają, słychać jednostajny szum. Czy to hamulce do regulacji, czy nowe tak się zachowują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 mogą być nie dotarte klocki lub źle ustawiony zacisk. Pooglądaj hamulce (dokładniej mówiąc zacisk) i kręcąc kołem przypatrz się z której strony trze. Ogólniej mówić jeżeli szpara jest niewielka z jednej strony, a z drugiej jej nie ma to może być kwestia niedotartych klocków. Jeżeli przerwa z jednej jest duża a z drugiej minimalna/0 to kwestia innego ustawienia hamulca. Odkrec go nieznacznie i kręcąc kołem naciśnij na klamkę. Zacisk powinien sie przestawić tak aby tarcza była na środku. Potem tylko przykreć w takiej pozycji w jakiej zacisk się zatrzymał po zahamowaniu koła i gotowe.A przynajmniej ja tak robię i to całkiem działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 To nie jest kwestia niedotarcia. Nie ma też sensu oglądać zacisku. Musisz wyregulować zacisk tak ja napisał kolega wyżej - odkręć śruby zacisku o jeden obrót, zaciśnij klamkę, przykręć i gotowe. Jak się nie uda za pierwszym razem to próbuj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Tą metodą to sie nigdy nie uda .... należy poluzować śruby mocujące zacisk do widelca i ustawić zacisk tak aby odstęp obu klocków od tarczy był taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi