Skocz do zawartości

[dętka] tracę 0,9 bara na tydzień,dętka Continental 26" x 1.75-2.5

Anubis76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem 2 nowe dętki Continental MTB 26 x 1,75 - 2,5" z wentylem "samochodowym", dętki z czarnymi nakrętkami do opon continental race king 26x2,25 . Zauważylem że pompując koła do 3,6 bar po tygodniu uchodzi mi z obu kół ok 0,9 Bara.

Ważę powyżej 110 kg nie wiem czy to ma znaczenie czy gumy są słabej jakości. Wcześniej miałem dętki tej samej firmy ale z żółtymi nakrędkami i takiego problemu nie było. Czy taki ubytek gdy w ciągu tygodnia robię tylko ok 60 km to dużo ?

Śliniłem wentyle i powietrze nie uchodzi, czy powinienem zmienić dętki ? jeśli tak, jakie polecacie ?

Czy można alternatywnie poprawić szczelność dętki stosując jakiś płyn ?

Jako ciekawostkę powiem że mam 20 letni rower z oryginalymi dętkami i oponami gdzie za namową wlałem przed napompowaniem odrobinę tłustego mleka, dętki do dzisiaj trzymają znakomicie ;)

Napisano

W pierwszym tygodniu ciśnienie spadnie o 0,9 bara, w kolejnych tygodniach będzie to już zapewne mniejsza wartość, bowiem ciśnienie wewnątrrz będzie mniej napieralo na ścianki wewnętrzne. Może być tak, że jakbyś jeżdził na 2 barach to różnicy niebyłoby wręcz widać.

Napisano

Dzięki wielkie, uspokoiliście mnie trochę. Ta oponka ma bardzo niskie opory toczenia gdy jest mocniej podpompowana, z racji  że sporo ważę i jeźdżę głównie po szosie i chodnikach/ścieżkach rowerowych wolę mocniej podpompować.

Czy ktoś z was słyszał o preparatach polepszających szczelność dętek ? może to głupie a może nie. Dętki będę zmieniać z chwilą wymiany opon więc mają wytrzymać 2-3 sezony normalnej jazdy. Guma nie powinna sparcieć szczegulnie biorąc pod uwagę to co pisałem na temat eksperymentu z przed 20 lat z mlekiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...