Anubis76 Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Witam Kupiłem 2 nowe dętki Continental MTB 26 x 1,75 - 2,5" z wentylem "samochodowym", dętki z czarnymi nakrętkami do opon continental race king 26x2,25 . Zauważylem że pompując koła do 3,6 bar po tygodniu uchodzi mi z obu kół ok 0,9 Bara. Ważę powyżej 110 kg nie wiem czy to ma znaczenie czy gumy są słabej jakości. Wcześniej miałem dętki tej samej firmy ale z żółtymi nakrędkami i takiego problemu nie było. Czy taki ubytek gdy w ciągu tygodnia robię tylko ok 60 km to dużo ? Śliniłem wentyle i powietrze nie uchodzi, czy powinienem zmienić dętki ? jeśli tak, jakie polecacie ? Czy można alternatywnie poprawić szczelność dętki stosując jakiś płyn ? Jako ciekawostkę powiem że mam 20 letni rower z oryginalymi dętkami i oponami gdzie za namową wlałem przed napompowaniem odrobinę tłustego mleka, dętki do dzisiaj trzymają znakomicie
Kiciok Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Cóż, u mnie na dętkach ritcheya jest to samo. Co jakiś czas trzeba dopompować. Ja mam dętki jakieś light-coś tam, więc nic dziwnego.
Carbon Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 W pierwszym tygodniu ciśnienie spadnie o 0,9 bara, w kolejnych tygodniach będzie to już zapewne mniejsza wartość, bowiem ciśnienie wewnątrrz będzie mniej napieralo na ścianki wewnętrzne. Może być tak, że jakbyś jeżdził na 2 barach to różnicy niebyłoby wręcz widać.
Anubis76 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Dzięki wielkie, uspokoiliście mnie trochę. Ta oponka ma bardzo niskie opory toczenia gdy jest mocniej podpompowana, z racji że sporo ważę i jeźdżę głównie po szosie i chodnikach/ścieżkach rowerowych wolę mocniej podpompować. Czy ktoś z was słyszał o preparatach polepszających szczelność dętek ? może to głupie a może nie. Dętki będę zmieniać z chwilą wymiany opon więc mają wytrzymać 2-3 sezony normalnej jazdy. Guma nie powinna sparcieć szczegulnie biorąc pod uwagę to co pisałem na temat eksperymentu z przed 20 lat z mlekiem
Kiciok Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 IMHO lepiej czasami dopomować, niż stosować specyfiki i w trasie przekonać się o jakichś skutkach ubocznych.
Anubis76 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Korzystał ktoś z preparatu " slime " ? jest to uszczelniacz w płynie chroniący przed kapciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.