Skocz do zawartości

[koła] - Alexrims DP20 + Novatec 041/042

andrzejl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czas zmienić koła w moim MTB (ileż razy można koło centrować....). Zdecydowałem na takie z łożyskami maszynowymi. Kopałem sobie po sklepach i na allegro, ustawiłem sobie pułap na 500 zł i znalazłem to czyli obręcze Alexrims DP20  z piastami Novatec 041/042:

http://allegro.pl/kola-26-alexrims-dp20-novatec-041-042-disc-8-9-10s-i4281081557.html

Czy mógłbym prosić o opinię/ocenę tego zestawu ? Gdybym dał go do złożenia to raczej nie miał bym szans takiej ceny złapać. Jeżeli jestem w stanie na maszynach dostać coś lepszego to bardzo proszę o podesłanie info. 

Koła do XC, żadne szalone DH. Najczęściej dojazdówka asfalt i potem podjazd i zjazd :-) ! - jak komuś jest znana trasa na z Żywca na Skrzyczne od strony miejscowości Ostre to będzie wiedział jaki typ trasy mi biega. Rowerek ma tylko amorek z przodu, rama 21 cali, moja waga 88 kg, 

Z góry dzięki za rady/opinie/propozycje :)

Napisano

hmmm... naprawdę nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy zestaw jest warty zachodu. Jeszcze sobie trochę kopałem bo w sumie jeżdżę teraz na tarczach centerlock i się zastanawiam jeszcze nad tym zestawem. 

http://allegro.pl/lekkie-kola-xc-dt-swiss-xr3500-slx-1608gram-i4313266087.html

Tarcze by mi zostały  bo są jeszcze ok  wiec byłoby przynajmniej 100 zł w kieszeni. 

Napiszcie proszę czy warto przechodzic na maszyny od Novatec czy kupić z kulkami SLX

Napisano

Nic tańszego raczej nie kupisz. Nie sugeruj się też za bardzo opiniami bo one bywają bardzo różne tak jak i sama jazda, styl, miejsce, waga rowerzysty. Osobiście jestem fanem piast na kulkach i Center Locka więc wiesz co bym wybrał.

Napisano

Jeżdżę na kołach skleconych przez niejakiego Bodzia (wystawia na alledrogo). Rożnica, taka że mam obręcze Dartmoor Fortress + szprychy cnSpoke. Po kliku sezonach mogę stwierdzić, ze zestaw na tych piastach może nie jest lekki ale jest wręcz pancerny. Przy mojej wadzie 100+ nadal chodzą jak złe. W moim przypadku uprawiam XC/Enduro, im bardziej techniczny teren tym fajniej :) często topiłem te koła w bagnach, torfach, nawet w morzu

Napisano

Dzięki Gromosmok, pisałem do sprzedającego bo to od tego samego zestaw o który pytałem w tytule tematu, cytuję:

"Obręcze DP20 są szersze (masywniejsze), przez co te koła są wytrzymalsze (również dzięki temu, że mają po 36 szprych) "

To już tylko 45 zł różnicy a zawsze mocniejsze koła. 

Zależy mi na tym by mieć zestaw na min. dwa sezony z którym nie będę miał problemów, w sezonie max 2-3 tyś.km.  Przestudiowałem duuużo wątków i wszystko przemawia za maszynami. Najbardziej oczekiwałbym od kogoś opinii jak się sprawdzają w terenie ale te DT Swiss  na piastach SLX mnie kuszą no i stówka w kieszeni bo tarcz nie muszę zmieniać...

Napisano

Niedawno od 1bemar1 kupiłem kółka właśnie na tych Novatecach o które pytasz. U mnie trochę inne bręcze były, wtedy jeszcze miałem vk i zdecydowałem się na Alexrims DM24. Moja waga około 100kg i muszę przyznać że za tą cenę to ciężko kupić coś lepszego. Już przetestowane w średnim terenie i nawet zaliczyłem nienajciekawszą wywrotkę i jak na razie kółka całe. Ja od siebie polecam piasty , obręcze ( alexrims ) i na pewno sprzedającego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...