andrzejl Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Witam Czas zmienić koła w moim MTB (ileż razy można koło centrować....). Zdecydowałem na takie z łożyskami maszynowymi. Kopałem sobie po sklepach i na allegro, ustawiłem sobie pułap na 500 zł i znalazłem to czyli obręcze Alexrims DP20 z piastami Novatec 041/042: http://allegro.pl/kola-26-alexrims-dp20-novatec-041-042-disc-8-9-10s-i4281081557.html Czy mógłbym prosić o opinię/ocenę tego zestawu ? Gdybym dał go do złożenia to raczej nie miał bym szans takiej ceny złapać. Jeżeli jestem w stanie na maszynach dostać coś lepszego to bardzo proszę o podesłanie info. Koła do XC, żadne szalone DH. Najczęściej dojazdówka asfalt i potem podjazd i zjazd :-) ! - jak komuś jest znana trasa na z Żywca na Skrzyczne od strony miejscowości Ostre to będzie wiedział jaki typ trasy mi biega. Rowerek ma tylko amorek z przodu, rama 21 cali, moja waga 88 kg, Z góry dzięki za rady/opinie/propozycje
andrzejl Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 hmmm... naprawdę nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy zestaw jest warty zachodu. Jeszcze sobie trochę kopałem bo w sumie jeżdżę teraz na tarczach centerlock i się zastanawiam jeszcze nad tym zestawem. http://allegro.pl/lekkie-kola-xc-dt-swiss-xr3500-slx-1608gram-i4313266087.html Tarcze by mi zostały bo są jeszcze ok wiec byłoby przynajmniej 100 zł w kieszeni. Napiszcie proszę czy warto przechodzic na maszyny od Novatec czy kupić z kulkami SLX
beskid Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Nic tańszego raczej nie kupisz. Nie sugeruj się też za bardzo opiniami bo one bywają bardzo różne tak jak i sama jazda, styl, miejsce, waga rowerzysty. Osobiście jestem fanem piast na kulkach i Center Locka więc wiesz co bym wybrał.
ishi Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jeżdżę na kołach skleconych przez niejakiego Bodzia (wystawia na alledrogo). Rożnica, taka że mam obręcze Dartmoor Fortress + szprychy cnSpoke. Po kliku sezonach mogę stwierdzić, ze zestaw na tych piastach może nie jest lekki ale jest wręcz pancerny. Przy mojej wadzie 100+ nadal chodzą jak złe. W moim przypadku uprawiam XC/Enduro, im bardziej techniczny teren tym fajniej często topiłem te koła w bagnach, torfach, nawet w morzu
beskid Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 No to jednak spora różnica bo to obręcz dedykowana w kierunku "kolarstwa grawitacyjnego". Był bym zdziwiony gdyby nie była pancerna.
Gromosmok Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 A może te koła: http://allegro.pl/kola-26-alexrims-td24-novatec-041-042-disc-8-9-10s-i4312502950.html:
andrzejl Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Dzięki Gromosmok, pisałem do sprzedającego bo to od tego samego zestaw o który pytałem w tytule tematu, cytuję: "Obręcze DP20 są szersze (masywniejsze), przez co te koła są wytrzymalsze (również dzięki temu, że mają po 36 szprych) " To już tylko 45 zł różnicy a zawsze mocniejsze koła. Zależy mi na tym by mieć zestaw na min. dwa sezony z którym nie będę miał problemów, w sezonie max 2-3 tyś.km. Przestudiowałem duuużo wątków i wszystko przemawia za maszynami. Najbardziej oczekiwałbym od kogoś opinii jak się sprawdzają w terenie ale te DT Swiss na piastach SLX mnie kuszą no i stówka w kieszeni bo tarcz nie muszę zmieniać...
Budzik1502 Napisano 12 Czerwca 2014 Napisano 12 Czerwca 2014 Niedawno od 1bemar1 kupiłem kółka właśnie na tych Novatecach o które pytasz. U mnie trochę inne bręcze były, wtedy jeszcze miałem vk i zdecydowałem się na Alexrims DM24. Moja waga około 100kg i muszę przyznać że za tą cenę to ciężko kupić coś lepszego. Już przetestowane w średnim terenie i nawet zaliczyłem nienajciekawszą wywrotkę i jak na razie kółka całe. Ja od siebie polecam piasty , obręcze ( alexrims ) i na pewno sprzedającego.
andrzejl Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 Super, dzięki za info. Jakby jeszcze ktoś coś fajnego znalazł dla mnie albo miał jakieś info z góry dzięki
przemeklomza Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 osobiście jeżdżę na DP20, przejechane ok.3000 km, na obręczach ten przebieg nie zrobił żadnego wrażenia, teren 50/50 szosa, teren, moja waga to 85 kg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.