Skocz do zawartości

[Kask, okulary, strój] Jak i co wybrać?

Jever

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako początkujący kompletuję rzeczy do jazdy na rowerze. Obecnie stoję przed wyborem kasku i okularów. A mianowicie: jaki "sprzęt" polecacie w cenie do ~~150zł, w ostateczności 200? I czy kupno pasujących rzeczy przez internet jest realne?

I odnośnie odzieży: czy opłaca się kupować specjalistyczny strój przy mojej aktywności (20 km+, ale mam zamiar stopniowo zwiększać-niedawno kupiłem odpiwiedni rower)?

Dobre i niedrogie kaski ma MET, najpierw kup kas a potem szukaj do niego okularów, które po założeniu nie spowodują uciskanie po bokach i na nos. Co do ciuchów to polecam spodenki z wkładką (pampersem), koszulka też najlepiej kolarska bo lepiej oddycha i odprowadza pot, ale nie muszą być to od razu z górnej półki, jednak odradzam te z lidla.

W

Dziękuję za odpowiedź.

A odnośnie kupna przez internet?

Czasem zdarza się, że jedynie w sklepie internetowym można dostać to czego poszukuje się. W moim przypadku, gdy nie znam marki, jej rozmiarówki, określonego modelu, jego kroju, to zamawiam dwa rozmiary, koszulki, czy spodenki, kaski, rękawiczki. Należy liczyć się z tym, że trzeba będzie ponieść koszt przesyłki zwrotnej, choć niektóre sklepy zwracają koszt przesyłki wraz z kwotą za zwrócony towar, niektóre umożliwiają wysłanie przesyłki zwrotnej na koszt odbiorcy.

Spodenki lepiej kupić w stacjonarnym sklepie rowerowym, ponieważ muszą dobrze pasować - bez marszczenia, uciskania itd. Mogę Ci polecić odzież firmy Accent, dostępną w Dobrych Sklepach Rowerowych - dobra jakość i cena do wytrzymania. Koszulkę możesz kupić w necie jeśli zmierzysz odpowiednią długość dla siebie - długość pleców i szerokość koszulki. Ja akurat kupiłem kilka koszulek używanych na allegro od sprzedawcy iweta4. Okulary też mogę Ci polecić Accenta ale lepiej przymierzyć w sklepie żeby dobrze osłaniały oczy.

Spodenki lepiej kupić w stacjonarnym sklepie rowerowym, ponieważ muszą dobrze pasować - bez marszczenia, uciskania itd.

To samo zrobi pytający przymierzając w domu:)

Jeżeli jest możliwość przymierzenia na miejscu też najlepiej sprawdzić na miejscu... Nauczyłem się, aby zawsze później porównać cenę tej samej rzeczy, którą wybrałem, z innymi dostawcami, Zawsze można potargować się... Obniżą lub nie obniżą, a źródeł wybranego ubioru mamy kilka.

A odnośnie dopasowania okularów do kasku: to nie jest tak, że większość powinna pasować do siebie?

Z kaskami rowerowymi bywa najczęściej tak, że mają różny system mocowania na głowie. Przynajmniej tak jest z moim kaskiem. Specyficzne mocowanie wyklucza większość okularów, choć to co wyklucza w moim przypadku wszystkie okulary rowerowe to nasada nosa - dlatego jeżdżę bez okularów..

Jak przymierzać okulary to z kaskiem na głowie.

.... A mianowicie: jaki "sprzęt" polecacie w cenie do ~~150zł, w ostateczności 200? I czy kupno pasujących rzeczy przez internet jest realne?

I odnośnie odzieży: czy opłaca się kupować specjalistyczny strój przy mojej aktywności (20 km+, ale mam zamiar stopniowo zwiększać-niedawno kupiłem odpiwiedni rower)?

Odpowiem od końca - 20km + to już jest powód do ochrony - kask, okulary, rękawiczki. A dla wygody odpowiednie spodnie i koszulka. Na ogół, jak się spodoba, a zwykle się podoba - jeździ się coraz więcej. Znam kilkunastu rowerzystów kupujących przez neta, tylko część rzeczy wymieniają potem na inny model czy rozmiar. Co konkretnego polecenia, to tak jak zacząłem, te trzy rzeczy są najważniejsze dla bezpieczeństwa, dlatego najlepiej od nich zacząć. http://sporto.com.pl/pl/p/LAZER-BEAM-Kask-rowerowy-MTB/3488 To kask, który wybieraliśmy ostatnio koledze na jego pierwsze 2 tys. km. A okulary to prosta sprawa. Mają się podobać i chronić oczy, wszystko zależy od budżetu.

• 4 tygodnie później...

Dzięki, ale kask, koszulkę, spodenki i rękawice już mam - kupiłem w 4f (przy okazji trafiłem na promocję ;p) i po 2 trasach jestem bardzo zadowolony. Interesują mnie jeszcze okulary - o radę zapytałem w innym temacie (http://www.forumrowerowe.org/topic/165978-okulary-4f-b-skin-czy-inne-dla-poczatkujacego/?do=findComment&comment=1535698).

Dzięki wszystkim za pomoc.

Myślę że temat do zamknięcia.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...