Skocz do zawartości

[łańcuch] Baza wiedzy o wytrzymałości łańcuchów rowerowych

KartofeL

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Chodzi mi o to, że moją metodą, tudzież zmierzenie miarką stu ogniw, możesz zrobić kiedy chcesz czyli w podanych przeze mnie przebiegach (1000, 2500, 5000, 10000).

Tak, ale jeżeli weźmiesz nowy i go zmierzysz raz dokładnie, wymiar będziesz już znał. Następnie tylko porównywanie tej wartości do innych wartości zmierzonych w czasie. Mierzenie na możliwie największej ilości ogniw daje najmniejszy błąd pomiarowy.

Racja, nie chodzi mi tu o mierzenie jednego ogniwa, tylko o to że 100 ogniw ma 127 mm i wydaje mi się, że przy tej długości pomiar miarką będzie wystarczający dla naszych celów.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby 101 ogniw zmierzyć lub 112.

Chodzi mi tylko o to że długość nowego łańcucha jest znana bez jego kupowania.

• Mod Team

Najważniejszy jest sposób pomairy ... jak wiadomo nie można wsadzić ogniwa w przyrząd i go zmierzyć, bo każde ogniwo ma "ząbki" z odcinania i one sa różne, a jak wspominałem tutaj różnica dziesiątki jest istotna.

Najdokładniej domową metodą by było dla łańcucha na spinkę ( kończącego sie wewnętrznymi ogniwami z obu ston) jest powieszenie go na np gwoździu, włożenie drugiego, możliwie pasującego średnicą do otworu, lekkie naciągniecie i zmierzenie odległości miedzy gwoździami ( sworzniami czy czymkolwiek na czym łańcuch zawiśnie), lub tęż analogiczna metoda na płasko, na stole chociażby czy podłodze.

Chodzi mi tylko o to że długość nowego łańcucha jest znana bez jego kupowania.

Tak czy inaczej pomiaru używanego trzeba dokonać. Mierzyłem suwmiarką twoim sposobem i co zauważyłem:

- pomiar dość trudny w pojedynkę, bez imadła

- ciężko ustawić suwmiarkę tak by nie zjechała i pomiar był w miarę wiarygodny a nie tylko orientacyjny +/- 0.5mm

- luźne rolki wcale nie ułatwiają zadania, podobnie jak ostro zakończone wypustki w moim przypadku ( nie pamiętam fachowej nazwy :D )

Faktycznie, to że moja metoda jednak nie zda egzaminu już nawet ja przyznałem.

Twój pomysł z gwoździami jest bardzo trafiony. Myślę, że większość jakieś 2 gwoździe gdzieś znajdzie.

To co, Twoja metoda pomiarowa i do tego następujący wzór:

s - długość starego ł. [mm]

n - liczba ogniw zmierzonych starego ł.

[s / (n * 12,7 mm) - 1] * 100%

Marka łańcucha: SRAM

Model łańcucha: PC-10

Przebieg łańcucha: <1000 km (700)

Wydłużenie łańcucha w %: 1,96%

Data zakupu łańcucha: Marzec 2013

Typ roweru: Trekking

Typ łańcucha: 7

Typ napędu: 7

Średnia kadencja: Początkowo twarde przełożenia, potem przejście na wysoką kadencję

Informacje dodatkowe: wolnobieg tz21 bez większych śladów zużycia, problemu przyjął łańcuch shimano cn-ug51, kierowca 102kg

Marka łańcucha: Shimano

Model łańcucha: cn ug 51

Przebieg łańcucha: 1000km

Wydłużenie łańcucha w %: 1,18%

Data zakupu łańcucha: lipiec 2013

Typ roweru: Trekking

Typ łańcucha: 7

Typ napędu: 7

Średnia kadencja: 80-90

Informacje dodatkowe: kierowca 102kg

• 2 miesiące temu...

Podstawowy czynnik rozciągający łańcuch to waga rowerzysty i teren po którym się jeździ. Ja deptając na pedał przy wadze 110 kg pod sporą górkę w lesie słyszę jak wyciska się z niego resztka oleju  :thumbsup:. Olej cieknie jak woda z wykręcanego mokrego ręcznika  :verymad:. Jadę sobie wczoraj na nowym łańcuchu Deore, przebieg 8 km i łańcuch nie wytrzymał presji i żyłka mu pękła. zamówiłem łańcuch XTR. zobaczymy co będzie.

Obawiam się, że moja waga jest powiedzmy odpowiednia do wzrostu 192cm. No co innego jak bym miał 162cm. i tą wagę

Obawiam się że tak 20kg za dużo ;) okolice 90kg były by odpowiednie.

Wniosek jest raczej taki, że coś było nie halo z samym łańcuchem, użytkowaniem. Nie zdarza się to często. Co do wagi to szczuplejsi mają często czym depnąć i mocy na tyle a jednak dają radę. Przy czym nie każdy stosuje Campe.

Ni ma bata by 70kg szczypiorek zrobił na korcie tyle niutonów co 110 kilowy osilek ;)

Skoro już tak dokładnie opisujecie swoje przygody z łańcuchami, to:

-w szosówce używam łańcuchów shimano 5701. To już mój 3. taki łańcuch na tym napędzie. Średnio wytrzymuje taki łańcuch ok 5-6 tyś km. Kadencja z ostatniego pół roku: ok. 91 obr/min. Waga rowerzysty ok 69-71 kg (wzrost 178 cm), waga roweru ok 8,5 kg. Próbowałem też łańcuch ultegry 6701 i wytrzymał podobny dystans - może z 500 km więcej - coś bez znaczenia… wybieram ten tańszy 5701.

- w rowerze mtb, tzw. złomku na którym kręcę tylko z rodziną, na miasto i czasem do lasu/parku łańcuch kmc z 51 (chyba ten, 7rz) wytrzymał jakieś 1000 km i był wyciągnięty na maksa. Ale to jest bardzo tanie i starcza mi niemal na sezon. Kadencja nie znana, ale raczej niska, waga rowerzysty 69-71kg, czasem zdarzy się ktoś znacznie cięższy, kto korzysta z tego roweru. Waga roweru ok. 15 kg. 

Chciałbym spróbować do szosówki lekkie łańcuchy kmc x10 sl. Właśnie składam lekkie koła na góry i myślę o tym, żeby wypróbować te bardzo lekkie łańcuchy. Zdaję sobię sprawę, że to nie będzie "opłacalne", ale może być dość przyjemne w górach z lekimi kołami i gumami (można nawet ugrać 0,5kg, co w górach będzie pewnie odczuwalne). 

Mam pytanie: czu ktoś z Was używał kmc x10 sl i jak się ma wytrzymałość tych łańcuchów przy wyższej kadencji i umiarkowanej wadze rowerzysty?

pozdr

Wat to moment razy obroty.

Moment to siła razy ramie (z grubsza bo to moment siły a w pierwszym wzorze obrotowy).

Maksymalny moment dla kolarza to jego ciężar razy długość korby (wyrażone w niutonach i metrach).

Tyle że dla 110kg osiłka maksymalny moment będzie dla kilku może kilkunastu obrotów na minutę.

A to co rwie łańcuch (siła napięcia łańcucha) bierze się z momentu siły zredukowanego do momentu siły na przedniej tarczy.

łańcuch zerwałem na szczęście dopiero po podjechaniu pod górę, jak było już w miarę płasko i usiadłem na siodło. przez parę metrów było go słychać jak coś cyka, i już czułem że zaraz poleci.

Co do wagi 110 i słusznego wzrostu to jeszcze zależy czy gość jest dobrze zbudowany czy jest raczej wąskiej postury. Ja jestem raczej dobrze zbudowany, raczej nie gruby, no może o 5kg.  :whistling:

Już tu kiedyś był przykład pewnego pana, byłego gubernatora stanu Kalifornia który przy wzroście 188cm miał masę 108kg a startowa 106kg. 10 pkt. za podanie jego nazwiska, dla ułatwienia podam, że grał terminatora ;) jeśli jesteś jego postury to się marnujesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...