Skocz do zawartości

[łańcuch] Baza wiedzy o wytrzymałości łańcuchów rowerowych

KartofeL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pomysł żeby stworzyć bazę danych wytrzymałości łańcuchów rowerowych. Po zebraniu odpowiedniej (dużej) ilości informacji wyniki będą miarodajne.

Potrzebne są tylko dane kolarzy o ich łańcuchach.

Bardzo proszę o nie prowadzenie zbędnych dyskusji w tym temacie.

Pomysł jest taki, żeby zebrać dane o wydłużeniu łańcucha w procentach przy przebiegach: 1000 km, 2500 km, 5000 km i może 10000 km

Przy podawaniu danych bardzo proszę o skorzystanie z poniższego wzoru:

Marka łańcucha:

Model łańcucha:

Przebieg łańcucha: (proszę mi tu nie podawać np. 3592 km, bo żeby dane dały nam miarodajny pogląd zużycia łańcuchów przebiegi muszą być takie same dla wszystkich łańcuchów, czyli 1000 km, 2500 km, 5000 km, 10000 km)

Wydłużenie łańcucha w %: (dokładność 0,01%)

Data zakupu łańcucha: (miesiąc i rok)

Typ roweru: (MTB, Cross, Szosa, Przełajówka, Turystyczny itp.)

Typ łańcucha: (7s / 8s / 9s / 10s /  11s)

Typ napędu: (7s / 8s / 9s / 10s /  11s)

Średnia kadencja: (średnia kadencja, z jaką najczęściej jeździcie, jak ktoś nie ma pomiaru kadencji to proszę o podanie czy jazda siłowa, umiarkowana czy lekka)

Informacje dodatkowe: (np. czy łańcuch już przeskakiwał, czy zębatki korby/kasety/wolnobiegu były już zużyte itp.)

Bardzo proszę o stosowanie tej metody pomiaru wydłużenia łańcucha:

lancuch-dokladna.jpg

http://roweracja.pl/2013/08/jak-sprawdzic-zuzycie-lancucha-suwmiarka-metoda-dokladna

Dane do wzoru należy podstawić w milimetrach.

Tylko podczas stosowania jednej metody pomiaru dane będą miarodajne.

Jak posługiwać się suwmiarką:

Zebrane dane zostaną uśrednione i wrzucone do tabelki lub wykresu lub tabelki i wykresu - jeszcze zobaczymy. Może będzie się dało posortować wyniki wg typu roweru.

• Mod Team

Moze co z tego bedzie ;) :

Marka - Accent

model - 881 pro

przebieg <1000km ( 700)

wydłużenie - 0.89% z obliczeń suwmiarką, i z tego co pamiętam z obliczeń do całości łańcucha to było ok 2.3% ale mogłem sie pomylić. Nie mam obecnie nowego by to sprawdzić. d11(13.4mm)- d9(10.85mm) = 2.55

data zakupu - 2008 (chyba)

typ roweru - MTB XC

typ łańcucha - 8s

typ napędu - 9s

typ jazdy - kadencyjna ( szybka)

informacje dodatkowe - ładny, niklowany, cichy a zarazem beznadziejny.

Marka - Wipperman

model - Connex 800

przebieg >5000km

wydłużenie - 0.89% z obliczeń suwmiarką, (chyba nie umiem mierzyć tym urządzeniem :D ) i z tego co pamiętam z obliczeń do całości łańcucha to było ok 0.5% ale mogłem sie pomylić. Nie mam obecnie nowego by to sprawdzić. d11(13.3mm)-d9(10.75mm) = 2.55

data zakupu - 2008 (chyba)

typ roweru - MTB XC/Enduro

typ łańcucha - 8s

typ napędu - 9s

typ jazdy - kadencyjna ( szybka)

informacje dodatkowe - tani, wytrzymyały.

Coś ten wzór jakiś taki średni mi sie wydaje.

Wzór jest ok, tylko nie podstawiasz do wzoru wymiaru w milimetrach, a w centymetrach.
d11 nie ma 13,4 mm tylko 134 mm
Już na logikę 11 ogniw nie może mieć 13,4mm = 1,34 cm tylko 134 mm =13,4 cm (w tym konkretnym przypadku).
Prosiłbym Cię o nieedytowanie Twojego postu, będzie instrukcją dla innych.

Już nie przesadzaj, sam się nad tym głowiłem na początku :P

Pytanie jeszcze czy dobrze obsłużyłeś suwmiarkę, bo d11 za każdym razem podajesz ze zbyt małą dokładnością, zerknij do filmiku, który dołączyłem w pierwszym poście (jak go nie widzisz to odpal w oknie incognito lub innej przeglądarce - bo pewnie masz jakiegoś adblocka)

Dane uzupełniające kolegi Puklus:

Marka - Accent

model - 881 pro

przebieg <1000km ( 700)

wydłużenie - 0.39% ( { [ d11 (134 mm) - d9 (108,5 mm) = 25,5] / 25,4 ] = 1,0039 } - 1 = 0,0039 ) * 100 = 0,39%

Marka - Wipperman

model - Connex 800

przebieg >5000km

wydłużenie - 0,39%

Akurat przypadkowo wyszło to samo, ale to właśnie przez to, że d11 ma zbyt małą dokładność pomiaru  i nie do końca wiadomo czy dobrze obsługujesz suwmiarkę (chodzi o informacje w milimetrach po przecinku, czyli z noniusza suwmiarki).

• Mod Team

No to jak wytłumaczysz fakt, ze jeden jest dłuższy od drugiego ? Wg mnie trafna jest tylko metoda pomiaru całości. Jak kupujemy nowy łańcuch rozkuwamy na tyle ogniw ile ma być, mierzymy zużyty i nowy i obliczamy procent.

Odkąd pamiętam mowie by connexy kupować do napędów 8 rzędowych ale ludzie zawsze są mądrzejsi, wszak mieszkamy w kraju raju :D wystarczy przemnożyć wynik przez 5 i różnica wyniesie ok 2 ogniwa na ok 1000km ... później zarzucę swoim connexem i i innymi jakie mam.

Jak obiecałem tak zrobiłem:

530b9620ce5dc27fgen.jpg

Dłuższy - accent 881 - ok 700km

krótszy connex 800 - ok 5000km i teraz sobie porównajcie, różnica w cenie ok 10zł.

Dlatego uważam ze ta metoda...co najmniej ma wady, taki sam % wyszedł przy tych łańcuchach co widać a różnica 1 ogniwa.

Metoda jest OK i jest dokładna, wydaje mi się, że niedokładnie pomierzyłeś / odczytałeś suwmiarkę.

Jak będziesz mieć chwilę to zrób zdjęcia suwmiarki dla d11 i d9 obydwu łańcuchów (staraj się ramiona suwmiarki trzymać mniej więcej na środku tulei łańcucha i mocno "rozciągnij" suwmiarkę założoną na łańcuchu).

Twoja metoda nie zda egzaminu z tego względu że każdy wymienia łańcuch przy innym przebiegu, zmierzyć można szybko przy 1000 km, 2500 km, 5000 km, a wymiana wypadnie np przy 3952 km albo 6438 km.

Miarodajny wynik osiągniemy tylko przy takich samych przebiegach łańcuchów (akurat ten Twój Accent nie nadaje się do niczego - to można stwierdzić od razu :P )

Podaję przykład dla mojego łańcucha (moja suwmiarka ma dokładność 0,05 mm są też takie z dokładnością 0,02 mm, które byłyby jeszcze lepsze dla nas):

d11 = 133,75 mm

d9 = 108,20 mm

Wydłużenie - 0,59 %

@Tobo (post niżej :P )

Zgadza się, ale rozwiążmy w pierw wszystkie kwestie, ustalmy metodę pomiarową, a później poprosimy moderatora o posprzątanie.

Marka łańcucha: Shimano

Model łańcucha: CN-HG53

Przebieg łańcucha: 2500 km

Wydłużenie łańcucha w %: 0,20 %

Data zakupu łańcucha: Styczeń 2013

Typ roweru: MTB 29er

Typ łańcucha: 9s

Typ napędu: 9s

Średnia kadencja: lekka jazda - wysoka kadencja

Informacje dodatkowe: nic nie przeskakuje, bo nie ma prawa póki co, trzeba dbać bo rdza go lubi i suszyć po myciu

A teraz Panowie mi powiedzcie czy to jest w ogóle możliwe, bo znam opinie o łańcuchach, a pracuję jako inżynier i umiem obsługiwać suwmiarkę :teehee: Nie zdjąłem łańcucha, ale po zmierzeniu 10 ogniw mogę stwierdzić, że jest ponad 1%...

Sęk w tym że nie da się dokładnie zmierzyć 10 ogniw - nigdy idealnie nie trafisz w środek tulei ( d11 we wzorze to nie jest wymiar 11 ogniw - jest to wymiar 11 ogniw pomniejszony o wymiar jednej tulei)

Ta metoda którą podałem daje dokładny wymiar dwóch ogniw (d11 - d9)

10 ogniw łańcucha ma 5 cali czyli 127 mm - dwa ogniwa mają 1 cal czyli 25,4 mm - stąd we wzorze dzielenie przez 25,4.

Być może dokładność suwmiarki 0,05 mm jest zbyt niska i wymagana byłaby suwmiarka o dokładności 0,02 mm dla lepszych rezultatów.

Te 1% to coś Ci nie tak wyszło, bo łańcuch dobry, przebieg nieduży, kadencja wysoka, a 1% wydłużenia kwalifikuje go już do wymiany, bardziej jestem skłonny uwierzyć w 0,20% ze wzoru.

Marka łańcucha: SRAM

Model łańcucha: PC-850

Przebieg łańcucha: ~2500 km

Wydłużenie łańcucha w %: 0,59 %

Data zakupu łańcucha: Kwiecień 2013

Typ roweru: cross

Typ łańcucha: 8s

Typ napędu: 7s

Średnia kadencja: lekka jazda - wysoka kadencja

Informacje dodatkowe: nie przeskakuje, raz się zerwał (!)

Rower n1.

Model łańcucha: CN-HG40

Przebieg łańcucha: 500 km.

Wydłużenie łańcucha w %: 0.00

Data zakupu łańcucha: maj 2014r

Typ roweru: Trekingowy

Typ łańcucha: 7

Typ napędu: 7

Średnia kadencja: mieszana od mocnych przełożeń do lekkich (przewaga lekkich)

Informacje dodatkowe: wolnobieg i łańcuch założone razem nowe, po 500km 3 najmniejsze koronki wolnobiegu podtarte, łańcuch zaczyna sporadycznie przeskakiwać.

Rower nr 2

Model łańcucha: CN-HG40

Przebieg łańcucha: 100 km.

Wydłużenie łańcucha w %: 0.003

Data zakupu łańcucha: maj 2014r

Typ roweru: Trekingowy

Typ łańcucha: 8

Typ napędu: 8

Średnia kadencja: Średnie przełożenia spokojna jazda 40 latka.

Informacje dodatkowe: nowy rower.

Podam dla przykładu wymiary tego samego łańcucha mierzone suwmiarką z dokładnością do 0,05 mm.

Rower nr 1 d11 133.2, d9 107.8

Rower nr2 d11 132.4, d9 106.9 

Jak dla mnie trochę to dziwne. Najgorsze że wolnobieg zżera tak szybko w rowerze nr.1.

Oraz informacja, ze nie jest to metoda naukowa :) nie oszukujmy sie, za duzo jest zmiennych typu wady materialowe, srodowisko, uzytkowanie (smarowanie, deszcz, upal, kurz, rodzaj smaru itp itd) zeby wyniki byly super dokladne, mozna przyjac ze jest to metoda orientacyjna, ktora nie powinna dyskwalifikowac tego konkretnego lancucha.

Podpisuje sie pod tym. W warunkach piwniczno garażowych wyjdą z tego kwiatki.

Może by tak rozwinąć metodę Puklusa. Fota z podziałką na setnym ogniwie ?

Błąd też duzy ale daje pewne pojęcie i możliwość interpretacji ;-)

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReZ8MX76v3xDUZU5VzO-wBcsSzHVOwdvthnc0N8twy0ykFvrCQ

• Mod Team

Każdy z nas kiedyś kupi nowy łańcuch, nie ważne czy badziewny ug51 czy "ol majti" C9, będą takie same jeżeli chodzi o długość. Najlepiej będzie jak każdy teraz czy kiedyś, porówna swoje zużyte do nowego.

Reszta opisu może być jak w 1 poście. Można by także dorzucić swoje 4 grosze, jak kto potrafi to podać szerokość ogniw, jakość powłok, kulturę pracy, warty zakupu czy nie warty ... to oczywiście tylko komentarze.

Jak wolicie. Przyznaję, że moja metoda ma swoje wady: przydałaby się suwmiarka o dokładności 0,02 mm, no i nie każdy sobie dobrze radzi z suwmiarką.

Natomiast metoda Puklusa ma te wady, że nie będzie się dało zrobić tabeli porównawczej/wykresu bo każdy kupuje łańcuch przy innym przebiegu starego łańcucha.

W takim razie co? Zdjęcie porównawcze starego i nowego łańcucha, czy pomiar taśmą mierniczą stu ogniw (do tego nie potrzeba nowego łańcucha bo znany jest wymiar, a przy takiej długości wynik byłby w miarę dokładny, chyba).

Puklus jak coś spokojnie możesz edytować mój pierwszy post, albo go wywalić i wstawić swój.

• Mod Team

bo każdy kupuje łańcuch przy innym przebiegu starego łańcucha.

Ale że nie rozumiem. Czy wezmę pomiar twoją metoda ... w czasie X czyli dowolnym, czy w tym samym czasie przyrównam go do nowego to oba wyniki mają być zbliżone ... I tak łańcuch się zużył w danym czasie, każdemu się zużywa inaczej inne ma przebiegi ale pomiar obiema wartościami ma dać takie same wyniki, obarczone błędem.

Na razie ten temat sie ... rozwija. Później jak się zbierze coś, to ten temat poleci w kosz i zrobi sie nowy ;)

Chodzi mi o to, że moją metodą, tudzież zmierzenie miarką stu ogniw, możesz zrobić kiedy chcesz czyli w podanych przeze mnie przebiegach (1000, 2500, 5000, 10000).

Twoją metodą nowy łańcuch kupuje się dopiero jak stary już do niczego się nie nadaję, więc Jasiu kupi przy 3500 km a Krzysiu przy 7500. Nowy łańcuch kupuje się po to by od razu go założyć więc stary łańcuch można przyrównać tylko bezpośrednio po zakupie nowego.

I teraz jak będziemy mieć różne wartości wydłużeń dla stałego przebiegu np 5000 km to możemy wyliczyć średnie wydłużenie po 5000 km.

Ale jak będziemy mieć wydłużenie dla różnych przebiegów (Twoja metoda) to już takiej średniej nie możemy wyliczyć (łańcuch nie koniecznie wyciąga się liniowo wnioskuję stąd, że stal nie wyciąga się liniowo)

warto by dodać też czym dany łańcuch jest smarowany oraz w jakich warunkach użytkowany rower (szosa/teren,zima/lato, sucho/mokro itp). Temat może dać spore pojęcie o trwałości łańcuchów ale jest sporo zmiennych. Ludzie mają tak liczniki ustawione czasami że tylko z tego mogą wyjść rozbieżności.. Do tego błędy pomiaru itp.

Według mnie to się nie uda, jest po prostu za dużo zmiennych. Dowiemy się tego, co już wiemy (a wiemy mniej więcej które łańcuchy rozciągają się najmniej).

Średnia kadencja w żaden sposób nie mówi o stylu jazdy, przynajmniej jeśli nie uściśli się kryteriów pomiaru. Jak moja dziewczyna kręci sobie powoli, turystycznie na płaskim, z niskim przełożeniem, to znaczy, że jeździ siłowo czy wręcz przeciwnie? Bo kadencja niska.

Już bardziej przydatna byłaby informacja o najczęściej używanym przełożeniu, ale tu dochodzą kolejne zmienne, jak opory opon. I w sumie to musiałaby być dłuższa obserwacja, ile tak naprawdę jeździ się na jakim przełożeniu. Z innych kwestii przychodzi mi na myśl SPD - tego nikt nie sprawdzał, bo sprawdzić się dokładnie nie da, ale wiadomo, że łańcuch z zapinanymi pedałami pracuje trochę inaczej - naprężenie jest bardziej stałe, a mniej "skokowe" (nie wiem jak to wpływa na łańcuch).

Biorąc to wszystko (i mnóstwo innych rzeczy) pod uwagę, wychodzi na to, że próba musiałaby być tu liczona w setkach, żeby dać miarodajne rezultaty. A niektóre problemy zostaną nierozwiązane - choćby to, że przeciętny użytkownik Campagnolo jest kolarzem trochę inaczej jeżdżącym niż użytkownicy niskich grup Shimano i nawet uśrednione pomiary z dużej próby będą błędne. Z tej prostej przyczyny, że inny tester = inny wynik.

Chodzi mi o to, że moją metodą, tudzież zmierzenie miarką stu ogniw, możesz zrobić kiedy chcesz czyli w podanych przeze mnie przebiegach (1000, 2500, 5000, 10000).

Twoją metodą nowy łańcuch kupuje się dopiero jak stary już do niczego się nie nadaję, więc Jasiu kupi przy 3500 km a Krzysiu przy 7500. Nowy łańcuch kupuje się po to by od razu go założyć więc stary łańcuch można przyrównać tylko bezpośrednio po zakupie nowego.

I teraz jak będziemy mieć różne wartości wydłużeń dla stałego przebiegu np 5000 km to możemy wyliczyć średnie wydłużenie po 5000 km.

Ale jak będziemy mieć wydłużenie dla różnych przebiegów (Twoja metoda) to już takiej średniej nie możemy wyliczyć (łańcuch nie koniecznie wyciąga się liniowo wnioskuję stąd, że stal nie wyciąga się liniowo)

Ale metoda porównania łańcuchów mamy też fajna bazę.

Przyjmując, że górną sensowną granicą jest 1% to mamy odwrotną tabelę i średnia ile km można zrobić na danym łańcuchu.

Rafalzi jak będziemy mieć dostatecznie dużo danych i je uśrednimy, będzie to w miarę miarodajne.

Na tym forum jednak przeważa liczba kolarzy ambitnych i sportowych i w większości to oni podają dane o łańcuchach, Twoja dziewczyna prawdopodobnie nie wie nawet jaki ma łańcuchu nie mówiąc o tym że prawdopodobnie nie zwraca uwagi na jego przebieg.

Jaca911 bardzo dobry pomysł. Że też sam na niego nie wpadłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...