Fatality1989 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam Na początku zaznaczę że jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne przy rowerach. A teraz do tematu. Tak więc posiadam rower Kellys Magic Master 2013 dokładnie ten: http://rower-sport.pl/pl_PL/p/KELLYS-MAGIC-MASTER-2013/1634 Posiada on hamulce KLS Helix 7 tarczowe, a mój problem zaczął się kilka dni temu. Nie wiem od czego sam zupełnie z siebie tylni hamulec (nawet ciężko to opisać) nie tyle że piszczy co strasznie trze i jakby stukało a tylne koło jakby miało zaraz odlecieć. Dzieje się tak tylko w momencie kiedy jadę rozpędzony i powiedzmy wcisnę klamkę hamulca do połowy tak aby nie zahamować całkowicie tylko wiecie jak chcę zwolnić. Przód działa ok. Tylko z tyłem mi się coś takiego dzieje. Na koniec tylko dodam że raz na jakiś czas podczas jazdy zahamuje idealnie lub robi to bardzo delikatnie ale większość razy jakieś 90% robi tak jak opisałem. Hamulec jednak działa normalnie gdy wcisnę go na maksa, tzn. zahamuje idealnie. Tarcz niby wyczyściłem nie ma na niej nic w środku między klockami też nic nie widać. naprawdę proszę o pomoc. Mieszkam na wiosce i do każdego serwisu mam daleko, dlatego pierwsze chciałbym zapytać tu czy może ktoś wie coś na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Być może sprężynka rozpierająca klocki wygięła się - jest to kawałek filigranowej blaszki, która mogła się zdeformować. Końce sprężynki być może nie przylegają do klocków i zaczepiają o tarczę w momencie hamowania. Pozostaje zdjąć koło i wyciągnąć klocki. Jeśli klocki nie są rozpierane sprężynką tylko ciągnięte przez magnes to być może tłoczki nie wysuwają się równolegle do tarczy. Przydałoby się też sprawdzić czy wszystkie śruby są dokręcone i czy zacisk jest ustawiony prawidłowo względem tarczy. Być może klocki są przegrzane, trzeba je wyczyścić na powierzchni (usunąć szklistą pierwszą warstwę okładziy, za pomocą papieru ściernego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 [...] co strasznie trze i jakby stukało a tylne koło jakby miało zaraz odlecieć [...] Przychodzi mi jeszcze na myśl że może tarcza jest skrzywiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatality1989 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 przyznam że mogło coś takiego być z tą tarczą skrzywioną. W sumie zaczęło mi się to robić w sobotę gdy zawiozłem rower do dziewczyny. Przedtem jechałem do pracy na 4 godziny i rower leżał w aucie a było strasznie gorąco. Chyba że wówczas jak jechałem tarcz rozgrzana i gdy rower leżał w bagażniku mogła się zdeformować. Ale z drugiej strony ja nic nie widzę żeby była zdeformowana jak na nią patrzę. A da się to jakoś naprawić? Czy może się to wytrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Wyprostować się da jakby co. Zakręć kołem w powietrzu i będziesz widział czy jest krzywo czy nie. Ja bym odkręcił zacisk i sprawdził czy tłoczki równo pracują i się ładnie chowają. Tylko nie dopuść żeby Ci się zeszły, bo mogą już tak zostać - najlepiej włóż śrubokręt pomiędzy i nie zaciskaj zbyt mocno. Potem przykręć regulując - może się tak stać, ze sama regulacja wystarczy, bo się zacisk przesunął, wpada w wibracje i niesie po ramie. Regulacja jest banalna. Przykręć lekko, zaciśnij hamulec na tarczy i dokręć, a zacisk sam ustawi się jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatality1989 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 admin sorki za błąd i dzięki za poprawienie tematu. Dobra lecimy dalej z tematem. @seraph dzięki za info mam nadzieję że z tym sobie poradzę gdyby nie będę pisać fajnie jakby ktoś wrzucił jakiś linki do jakieś instrukcji jak to odkręcić bo jak już pisałem jestem laikiem w tych tematach a mam jeszcze jedną prośbę bo szukam szukam i nigdzie nie mogę znaleźć. Mógłby mi ktoś wrzucić jakieś zdjęcie lub filmik z instrukcją jak mam wyregulować te tłoki? Będę wielce wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 https://www.youtube.com/watch?v=yqL4DB0B5X4&hd=1 Z grubsza tak się reguluje. Tłoczki popychają klocki i jak nie masz pojęcia o tym to może lepiej nie wyjmuj, bo i tak nic z tym nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatality1989 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 ok dzięki za link ale czy ta regulacja pomoże w moim przypadku? Bo mi hamulec nie ociera podczas jazdy i hamuje idealnie. Dopiero gdy jadę i wcisnę klamkę do połowy tak aby zwolnić ale nie hamować zaczyna się zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Spróbować warto, bo na pewno nie zaszkodzi, a tak jak pisałem możesz mieć zwichrowany zacisk i przy hamowaniu wpada w drgania. Jeśli to nie pomoże to trzeba szukać głębiej. Nie chce też być złym prorokiem, ale kiedyś ktoś opisywał podobny problem z hamulcami Tektro Draco i nie udało mu się zaradzić (a ja takie mam i nie narzekam tak na marginesie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatality1989 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 walczyłem z tym trochę jest lepiej ale nadal to robi niestety póki co do serwisu nie mam opcji teraz tak bardzo to nie przeszkadza (w sensie że nie robi tego tak głośno) ale trzeba wyczuć i nauczyć się nowego hamowania póki co temat uznaję za zamknięty - nierozwiązany, chyba że ktoś będzie miał jakieś dodatkowe sugestie z informacjami dla zielonych krok po kroku jak wykonać jakąś inną bardziej skomplikowaną poradę (najlepiej ze zdjęciami lub filmem instruktażowym) to przyznam szczerze że nie pogardzę. za wszystkie odpowiedzi udzielone i te które mam nadzieję że jeszcze się pojawią serdeczne DZIĘKUJĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.