Skocz do zawartości

[łatki] skuteczność, jak zakładać, jakie kupować?

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie chcesz używać czegoś takiego jak to urządzonko powyżej, to musisz dętkę założyć do koła i napompować żeby był dobry ścisk. Wtedy się dobrze wulkanizuje i tak jak napisał sznib łatka jest wtopiona w dętkę. A jesli niektórzy sobie tak lepią w palcach to się nie dziwię, że nie trzyma bo niby jakim cudem?

Dokładnie. W praktyce wygląda to tak, że wyciąga się kawałek dętki w miejscu przebicia, bo najłatwiej zlokalizować po prostu szkło, dziurę albo kolec w oponie. Najlepiej póki jeszcze syczy :). Czyści się fragment dętki papierkiem ściernym, smaruje klejem, nakłada łatkę, trzyma się o zgrozo w palcach kilka minut, a później wsadza się całość w oponę i pompuje do niezbyt przesadnego ciśnienia. I można jechać dalej. Łatka sama się dociśnie do opony i się zwulkanizuje. Całość przy wprawie trwa tyle samo czasu, co zmiana dętki.

Zawsze tak robiłem, nawet czasem w szosówce i nie było opcji, żeby łatka klejona klejem z zestawu później puściła. Samoprzylepne to zupełnie inna bajka, w skrócie się do niczego nie nadają, bo często się odklejają.

#respect dla tego pana, szacunek dla urządzonka :D

Kupiłem łatki na klej dziś i założyłem, trzyma o wiele mocniej, a przy okazji głupi ja zlokalizowałem kolec wbity w oponę, dosyć duży kurka. Teraz wszystko układa się w całość. Jechałem na tej górce, przewróciłem się tam, a rower przewrócił się w krzaki z kolcami, bo sam się o nie poharatałem. Od środka w ogóle nie było go czuć, a zewnętrznej strony opony nie sprawdzałem, więc co dawałem nową łatkę, to była kolejna dzirka przez ten sam szpikulec.

Teraz jest wszystko w porządku, dziękuję za pomoc :)

@Maciek Rutecki - dałem łatkę na pustą dziś, ale napompowałem jak zawsze, na 4-4,5bar. Szczególnie tylną oponę (bo to z nią problem) pompuję mocniej, na to ciśnienie, bo i mocniej się hamuje na szutrze i ziemi, i jak się skacze to lepsze lądowanie. Przednia jest słabiej napompowana, na 3,4bar.

Pzdr

Tak z ciekawości to jeżeli można spytac to przez jaki okres czasu zrobiłeś to 20000km?

Ten to 4 sezon ;)

Opony w teren to były Kenda Nevegal i dętki Kendy. Kilka snake'ów i parę razy wróciłem z cierniami w oponie, po wyjęciu z opony sssss. Na asfalty mam jakieś CST semislick i masakra ktoś rozsypał na drodze rowerowej ścinki drutu około 1mm i długości od 5 do 10mm. pełno tego miałem w oponach i mimo szukania centymetr po centymetrze co jakiś czas rano w garażu brak powietrza i kolejny drucik znaleziony. Mam nadzieję że to nie złośliwość tylko niedbalstwo kolesi z telekomunikacji...

A lepienie dętki?

Jak jak wielu: w trasie czyszczenie, klej, 2-5minut suszenia kleju, łatka i do opony żeby docisnąć do opony. W domu spokojnie jak wyżej tylko że na 10-15minut przed wsadzeniem do opony przyciskam czymś ciężkim...

Jeszcze taki jeden tip:

Dobrze aby środek loga producenta opony było na wentylu. Wtedy łatwiej szukać szkła, kolca, druta w oponie znając mniej więcej położenie dziury w dętce względem wentyla. Czasami szkło tak się zamaskuje w oponie że z zewnątrz nie widać a od środka wychodzi tylko gdy się opona ugina... Tak też ze dwie dziury ekstra miałem, a dzięki temu patentowi uniknąłem kolejnych...

Ja jeszcze rozumiem zakleić dętkę w podróży, spoko... warto mieć zapasową dętkę (podstawa) plus ewentualnie łatki i klej... Ale jeździć z taką poklejoną dętką? Wolałbym wydać 20zł i mieć nową dętkę...

Dla mnie klejenie w podróży to ostrateczność, wolę zmienić i załatać na spokojnie w domu. Ale wyrzucać dętkę z powodu jednej dziurki? Patrząc na tylko jedną dętkę, którą ostatnio łatałem, to już stówkę na tym zaoszczędziłem. :P

bardzo prosty i skuteczny sposób to łatka ze starej dętki, przetarta dętka i łatka papierem ściernym tak ok 80, 100, nałożony na obydwie powierzchnie cienko zwykły butapren, odczekać ok 4 - 6 minut połączyć docisnąć zmontować pompować i jechać pewne i sprawdzone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...