ZoLT Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Mam obrecze, niedawno zalozone, ok miesiac temu, razem z piasta i szprchami wydalem 500 zl, obrecze Sun rims Mach IV i okazaly sie totalnym dziadostwem, wjezdzajac na kraweznik, PRZEZ OPONE uderzylem o kant tego kraweznika i oczywiscie obrecvz wgniecona, co za slabizna... Jestem totalnie zdenerwowany bo musze wymienic na tyle a nie mam pieniedzy i chce teraz cos naprawde mocnego bo nie chce takich sytuacji... Mam 3 obrecze o ktorych mysle... Alexrims DM24, Alexrims Supra MT lub Alexrims Supra V - wszystkie sa na tej stronce http://www.markus.wroc.pl/sklep/index.php?kid=16 . Zastanawiam mnie tylko jedno, Sun rimsy ktore posiadam waza cos ponad 400 g, a taka supra V ok 800... wiem ze moze to co powiem niektorych troche zgorszy, ale mam na tych dopiero co zalozone nowe szprychy na tyle i na tych obreczach nie wiem czy 200 KM przejechane i woallbym moze je zostawic... musza byc konieczne czarne ale obawiam sie ze przy tej wadze obreczy bedzie koniecznosc zmiany szprych Jesli ktos ma jeszcze inne prozpozycje to chcialbym aby cos doradzil, obrecz musi byc czarna wraz ze szprychami... wielkim specjalista nie jestem wiec prosilbym o pomoc 500 zl wyrzucone w bloto
spider2000 Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Może to nie "totalne dziadostwo" obręczy, lecz sposób jazdy lub napompowanie opon sprawiło ten uraz? Powiedzmy sobie szczerze, żeby przez opone uderzyć obręczą o krawężnik to trezba szybko jechać i/lub mieć za słabo napompowane opony i poprostu przypieposzyć w krawężnik nawet nie podbijając koła... normalnie takie rzeczy sie nie dzieją.
Żbik Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Opisujesz przypadek, gdzie wina leży tylko i wyłącznie po Twojej stronie, a masz pretensje do jakości sprzętu. Skoro uderzając kołem w krawężnik "PRZEZ OPONĘ" wgiąłeś obręcz (nie wiem jak udalo Ci się to zrobić w tylnym kole...) to oznacza, że miałeś za mało powietrza w tylnym kole i opona (+dętka) nie zamortyzowała uderzenia. Dodatkowo, musiałeś mieć dość mocno dociążony tył roweru (pewnie siedziałeś na siodle), że uderzenie o kant krawężnika było na tyle mocne, że wgiąłeś obręcz. I na koniec, co się dziwić, że dość łatwo uszkodzić Mach IV. To bardzo delikatne obręcze, dla lekkich bikerów, do zastosowań w wyścigach XC. Żadne szaleństwa nie wchodzą na nich w grę... Zastanów się teraz czy zależy Ci na wytrzymałości czy na masie, bo zazwyczaj te 2 aspekty nie idą w parze...
Habibek Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Aleksrims TD16, to obręcz dla Ciebie, jeśli jeździsz dużo XC i ważysz nie więcej jak 85 kg. Mam te obręcze pod tarcze na 36 szprych i żaden dzwon jeszcze im nie zaszkodził. ok 110zł sztuka. Pozdr.
Żbik Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Przecież TD16 to obręcz tylko pod tarcze... A ZoLT szuka obręczy pod v-ki... Poza tym TD16 kosztują 56zł/szt
ZoLT Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Napisano 24 Czerwca 2006 Hmm... to bylo tak, jechalem szybko, z siodelka wstalem ale nie zdazylem podbic DO KONCA tylniego kola, centralnie PRZEZ OPONE walnela w kat kraweznika... lubie agresywna jazde i do zwyklego XC nie wystarczy mi obrecz zapewne... bo wlasnie widac po tym co sie stalo... te kolo walnelo pod lekkim katem, a opona napompowana na jakies 3 atmosfery... nie wiem jak to sie stalo no ale... ehh... Co myslicie o jakis z tych 3 obreczach ktore dalem? No i jednak wole chyba ciezsza ale mocniejsza, bo wkoncu co mi z tej lekkiej MACH IV jak rozwalilem ja w bardzo szybkim czasie...
Habibek Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Przecież TD16 to obręcz tylko pod tarcze... A ZoLT szuka obręczy pod v-ki... Poza tym TD16 kosztują 56zł/szt To, że to obręcze pod tarcze, to wiem i owszem nie zauważyłem,że chodzi o obręcze pod V-ki ale jeśli idzie o cenę, to podaj mi proszę miejsce gdzie moge je nabyć po 56 zł, trzepnąłbym na tym niezły biznes i zakupił ze dwie dla siebie. Pozdr i czekam na info
ZoLT Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Napisano 24 Czerwca 2006 To, że to obręcze pod tarcze, to wiem i owszem nie zauważyłem,że chodzi o obręcze pod V-ki ale jeśli idzie o cenę, to podaj mi proszę miejsce gdzie moge je nabyć po 56 zł, trzepnąłbym na tym niezły biznes i zakupił ze dwie dla siebie. Pozdr i czekam na info http://www.markus.wroc.pl/sklep/index.php?kid=16 - tutaj sa po 56 zl
Żbik Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Spojrz Kolego na pierwszy post w tym temacie i adres internetowego sklepu w nim zawarty...
Habibek Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 ...ja to mam dziś naprawdę zryte wybaczcie dam se spokój na dziś z forum
ZoLT Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Napisano 24 Czerwca 2006 No ale powracajac do tematu, pomoze mi ktos odnosnie tego co napisalem w pierwszym poscie... ?
Sławek Napisano 26 Czerwca 2006 Napisano 26 Czerwca 2006 Mach IV to sa naprawdę dobre obręcze, jeździłem na nich 3 sezony, przejechały ponad 30 wyścigów XC i nie było z nimi zadnych problemów. Do tej pory jezdzi na nich moj kolega. Przezyły tez spore gleby i NIC sie z nimi nie działo. Sa to lekkie obrecze i na takim sprzecie trzeba po prostu umiec jezdzic a nie walic po kraweznikach. Jak przywalisz w kraweznik to kazda obrecz sie wygnie, nie ma bata. Spróbuj popracoac nad technika jazdy a nie zwalaj winy na obrecze.
YOGI Napisano 14 Września 2006 Napisano 14 Września 2006 Ludzie, pompujcie opony na stacjach benzynowych do odpowiednich ciśnień, żeby nie było niespodzianek przy podjazdach na krawężniki...:/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.