3nadel Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Cześć. W 1000 km zajechałem swój suport na octalink (BB-ES25) w Unibike Flite 29. Czas na wymianę. Postanowiłem zainwestować w cały mechanizm korbowy. Początkowo chciałem XT, ale po przeczytaniu kilku tematów doszedłem do wniosku, że SLX również się nada. Teraz tak - czytałem, że w SLXie jest słaby suport. Sam ujeżdżałem przed dwoma laty Deorki M590 i po 3000 już zaczęło coś strzelać, zaś po 6000 było to nie do wytrzymania, dlatego wierzę w tą opinię. Dlatego też prosiłbym Was o dobór suporty do tych korb: http://allegro.pl/korba-slx-nowa-i4319147035.html Dlaczego konkretnie te? Ponieważ nie widzę nigdzie indziej 3-rzędówki z blatem 44T, a tyle własnie mam i wydaje mi się to odpowiednia ilość do mojego stylu jazdy (na 42 pewnie bym stracił, a 48T to raczej za dużo do 29era). Czytałem też o suportach do których można dokupić same łożyska (nie uśmiecha mi się oddawanie suportu od Shimano do tokarza w celu pogłębienia misek) i taki też chętnie bym zakupił. Coś porządnego Panowie. Ważę ponad 90 kg, śmigam w SPD po górkach oraz na asfaltach z prędkościami ponad 30 km/h, więc musi być to wytrzymałe (nie musi natomiast być lekkie).
Darek1990 Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 3 blaty do 29"? A rozważałeś 2? Ile masz teraz biegów z tyłu?
3nadel Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Mam cały napęd 3x9 więc... wymiana manetki od razu, bo to tylko Alivio. Po za tym 40 zębów mi nie wystarczy, musiałbym jeździć na 8/9 po płaskim, a ja uwielbiam zestrojenie 4-5-6-7, są wprost idealne dla mnie właśnie przy 44 zębach z przodu. Jak bym mógł skonfigurować sobie korbę 44-32(34) to spoko, bo młynka i tak nie używam zbyt wiele (choć już się przydał), ale to nie miało by dla mnie większego sensu. W tej chwili chodzi mi o możliwie wytrzymały mechanizm korbowy. Liczę, ze te SLXy serio nie odbiegają od XT po wymianie suportu na porządny (tak pisaliście w różnych tematach)? Panowie, co powiecie o tym: http://ctbike.pl/swiss-comp-zestaw-lozysk-bsa-czarny.html Można w tym zmieniać łożyska w razie potrzeby bez problemu?
beskid Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Mylisz pojęcia. Sama korba i jej blaty to jedno a suport to drugie. Wiadomo, że najtrwalsze są blaty stalowe a takich nie dostaniesz w korbach z osiami zintegrowanymi. Potem to i owszem bo można do tej SLX'a wstawić blaty stalowe z Alivio. Suporty Shimano wcale nie są takie złe jak się sądzi zresztą jak zajechałeś po 1kkm takie coś jak BB-ES25 to nie mamy o czym rozmawiać. Przebiegi natomiast na tych zintegrowanych jakie miałeś są dość dobre więc nie spodziewaj się cudów. I jeszcze jedno na korbie z blatem 42T w zasadzie nic nie tracisz.
3nadel Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Nie mylę pojęć, spokojnie, wiem że blat to co innego niż suport. Z wymianą blatu się po prostu liczę, natomiast suport chciałbym mieć "na trochę", a wymieniać w nim tylko łożyska. Alivio nie wchodzi w grę, musi być ogień. BTW, czyli nie przejadę 10 kkm na korbie i suporcie mieszczących się w 600 zł? To nie fajnie... Nic nie tracę mówisz? Myślę, że te 2 km/h mi odejdą przy takiej wymianie. Kiedyś wskoczyłem z 44 na 48 (przy 26 calach) i różnice były odczuwalne.
beskid Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Alivio to miałem na myśli wyminę blatów jak stare ewentualnie padną. Część osób tak robi bo im za szybko kompozytowe zębatki znikają i to w sprzęcie z grube tys. Co do suportów w korbach zintegrowanych to wiadomo jaka jest mniej więcej ich żywotność. Nie chcesz Shimano to kup Accenta. Tu się łatwiej i taniej wymienia same łożyska. Cztery zęby to nie dwa. Jak lata przelatałem na korbie z blatem 42T i to z kasetą 7 rz a co tu mówić o kasecie z większym stopniowaniem jak 9-10ka. Poza tym już coraz gorzej z dostaniem korb 3 blatowych na 44 zęby. Siłą rzeczy ci co zeszli niżej te dwa zęby nie czują dramatu. Ale puki jest opcja taką kupić to bym się nie zastanawiał.
3nadel Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Oki beskid, więc dzięki za opinię. Ale powiedzcie mi jeszcze o tych suportach z przedziału 200 zł, warto? http://allegro.pl/ultralekki-suport-ceramiczny-aerozine-srebrny-i4268316616.html
beskid Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Na moją maszynę nie żałuję kasy a nawet jak trzeba szastam ale jeszcze nie mam żle w głowie aby za suport dawać tyle kasy. Bierz Accent'a i nie wydziwiaj bo łożyska jak coś kosztują parę zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.