adamura88 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Cześć, Jakiś czas temu zakupiłem używany rower Cube Acid 2012". Po jakimś czasie zauważyłem, że przednia tarcza jest trochę pogięta - ociera o zaciski mimo prób regulacji. W związku z tym chciałbym ją zmienić. Korzystając z okazji pomyślałem o tarczy 180mm ( w miejsce 160 mm SM-RT 30). Dlaczego 180? Głównie to chyba chodzi o wygląd:P Siła hamowania jest dla mnie jak najbardziej akceptowalna ( poprzedni właściciel chyba wymienił klocki, gdyż przy mojej wadze 85kg bez żadnego problemu rower staje na kole, a czytając tematy ludzie raczej skarżą się na siłę hamowania ). Wybrałem sobie model SM-RT 64, gdyż można go dostać w cenie ~ 60 zł za 180 mm. Jakie są wasze opinie? Amortyzator - RS Recon TK Silver 100mm Hamulce - Shimano M446 Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Krzywą tarcze można wyprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Czytałem trochę na ten temat. Można naprostować, pytanie na jak długo. Czy potem tarcza nie wraca do swojego położenia? Poza tym, powiedzmy, że nie mam warunków, żeby to zrobić samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ja bym wymienił nie jest to jakaś wielka kwota za tarcze a wymienia się to raczej rzadko, nie bawił bym się w jakieś prostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ok, to teraz pytanie na jaką. Tak jak pisałem wcześniej, chętnie widziałbym jakąś większą Czy SM-RT 64 będzie podatna na gięcie przy rozmiarze 180? Recon powinien nie łapać luzów przy takiej tarczy, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 poza tym, powiedzmy, że nie mam warunków, żeby to zrobić samodzielnie. potrzebny jest Ci klucz płaski/gruby długi śrubokręt/cokolwiek żeby skutecznie nagiąć tarczę, i trochę cierpliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Czy SM-RT 64 będzie podatna na gięcie Samo się nie wygnie więc nie powinno się z nią nic dziać podczas normalnej eksploatacji. Sam się zastanawiam właśnie nad tarczami SLX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ok, a jeszcze jedno pytanie, potrzebuję adaptera ze 160 na 180? Jak tak to jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ska Napisano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Potrzebujesz adapter PM+PM 180 mm Jeśli mowa o przodzie, bo jak się się mylę ten amor ma mocowanie pm ? Edytowane 9 Czerwca 2014 przez ska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Tak z przodu to pm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Podsumowując, wszystko czego potrzebuję to: tarcza : http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-slx-sm-rt64-180mm-i4317775510.html adapter: http://allegro.pl/adapter-hamulca-przod-shimano-sm-ma-f180-p-p2-i4234956188.html i klucz do CL: http://allegro.pl/sciagacz-klucz-do-kaset-fr-5g-park-tool-i4262642113.html ? Edytowane 11 Czerwca 2014 przez adamura88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 2/3 linków padło Tarczy nie widzę, klucz do CL taki sam jak do kaset, chyba ze masz oś 20mm to tam jest inny, taki jak do suportu chyba. Jak masz w widelcu PM to adapter jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Może nie tyle padło, co wkradła się spacja na końcu, wystarczy usunąć. Jeżeli chodzi o klucz to właśnie nie jestem pewien czy to taki. Wklejam jeszcze raz. http://allegro.pl/sciagacz-klucz-do-kaset-fr-5g-park-tool-i4262642113.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Droższego to już nie było ? ale ogólnie taki, do kaset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Generalnie chciałem od jednego sprzedawcy, ale widzę, że jednak warto to podzielić na parę paczek:P Czym się różni klucz do kaset od klucz do kaset? http://allegro.pl/klucz-do-kaset-shimano-hg-od-ss-fv-i4306970713.html http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-shimano-i4315607360.html Edytowane 12 Czerwca 2014 przez adamura88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Czym się różni klucz do kaset od klucz do kaset? Klucz do kaset i klucz do kaset może różnić się jakością wykonania i ceną. Ale aukcje które podajesz to klucz do kaset i klucz do wolnobiegu. A to są już dwie różne rzeczy. Może na pierwszy rzut oka na zdjęciach niczym się nie różnią , ale zapewniam cię że to są dwa różne klucze. Nigdy nie ściągałem CL , ale z tego co wiem to tam pasuje tylko klucz do kaset. Także odpuść sobie ten do wolnobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANT84 Napisano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nie chem się czepiać ale chyba rozmowa zmierza w innym kierunku niż temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Czym się różni klucz do kaset od klucz do kaset? A nie widać ? na obrazkach widać wyraźnie, tym do kaset wolnobiegu nie odkręcisz ( tego z pełną osią, kasety z resztą tęż nie), za to tym do wolnobiegu odkręcisz oba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Ok, czyli do odkręcenia CL mogą być oba, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Tak, mogą być oba bo lockringi śa takie same, ale od piasty zależy czy będzie pasować czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Puklus kluczem do wolnobiwgu nie odkręcisz nakrętki od kasety bo jest za duży ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ok, sprawa z kluczem wyjaśniona. Czy tarcze SM-RT67 są wykonane w ICE-TECH? Czy istnieją odpowiedniki bez tejże technologii? (Wg. tego http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/slx/product.-code-SM-RT67.-type-.br_mountain.html są dwa warianty) http://rowerek.pl/Products/Show/127503/Tarcza_hamulca_Shimano_SLX_SM_RT64_180_mm czy http://rowerek.pl/Products/Show/484804/Tarcza_hamulca_Shimano_SLX_SM_RT67_180_mm_ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Nie , slx nie jest wykonany w ice technologies ale wg. mnie to zbędny bajer . Weź te RT 67. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 To dobrze, że nie ma:) Pytałem, bo w niektórych źródłach pojawiało się, że ma, a podobno to skraca żywotność. Zamówilem RT67. Temat do zamknięcia. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Puklus kluczem do wolnobiwgu nie odkręcisz nakrętki od kasety bo jest za duży ;-) Nie ucz ojca dzieci robić ... ja od 10 lat używam klucza do wolnobiegu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi