Luks777 Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Cześć! Wczoraj podczas wycieczki do Brennej coś zaczęło stukać w przodzie. Dziś po rozkręceniu piasty okazało się, że kulki i konusy do wymiany. W pobliskim rowerowym kulki mieli, ale konusów już nie Przeglądam teraz alle oraz sklepy int i nie ma identycznego. Piasta jest na szybkozamykacz. JOY TECH ALLOY QR- rower merida Wymiary:- wysokość: 11,5 mm- średnica: 15 mm- średnica bieżni: 11,1 mm- średnica wewnętrzna: 8 mmKtóry z tych wymiarów może być nieznacznie większy/mniejszy? Jutro wybieram się do BB i wolałbym wybrać raz, a porządnie bym nie musiał jeździć wymieniać. Znalazłem np. taką: Wymiary: - wysokość: 12,5 mm - średnica: 15 mm - średnica bieżni: 12 mm - średnica wewnętrzna: 8 mm
emerel Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Witaj, wygląda na to, że mam dokładnie ten sam problem, też Merida (Speeder T2 z 2009r.), wżery na konusach. Do wymiarów podanych przez Ciebie dodam, że kapa ma 23,5mm średnicy.Jak sobie poradziłeś? pozdrawiam
Luks777 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Napisano 12 Czerwca 2014 Co ciekawe ciężko takiego konusa kupić osobno - pytałem w kilku rowerowych(widocznie tylko w necie jest to łatwiejsze, ale znowu przesyłka). Musiałem go wziąć razem z ośka - 12 zł. Akurat na tym była osłona, która zdjąłem. Wystarczy trochę poklepać w nią młotkiem. Najlepiej weź konusa + ośkę ze sobą i przejdź się po rowerowych. Szczególnie nie zapomnij o ośce. Jak się trafi ktoś kumaty to na pewno sobie poradzi Ten, który zdobyłem był ciut wyższy, ale nie przeszkadza to w niczym.
emerel Napisano 12 Czerwca 2014 Napisano 12 Czerwca 2014 Dzięki, faktycznie znalezienie odpowiedniej kompletnej osi było łatwiejsze. Mnie zmyliło to, że w tylnym kole mam piastę shimano serii 2200, a ta przednia też wyglądała na 2200, chociaż nie miała żadnych napisów. Z tego powodu szukałem konusów shimanowskich właśnie. Piasta jednak to chyba jakiś Joytech. W każdym razie konusy wymienione, wszystko działa jak powinno. Pozdrawiam!
Luks777 Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Napisano 13 Czerwca 2014 Czasem nawet niewiedza do czegoś się przyda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.