Skocz do zawartości

[piasta przód] Konus - jaki kupić

Luks777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Wczoraj podczas wycieczki do Brennej coś zaczęło stukać w przodzie. Dziś po rozkręceniu piasty okazało się, że kulki i konusy do wymiany. W pobliskim rowerowym kulki mieli, ale konusów już nie :w00t: Przeglądam teraz alle oraz sklepy int i nie ma identycznego.

Piasta jest na szybkozamykacz. JOY TECH ALLOY QR- rower merida

Wymiary:
- wysokość: 11,5 mm
- średnica: 15 mm
- średnica bieżni: 11,1 mm
- średnica wewnętrzna: 8 mm
Który z tych wymiarów może być nieznacznie większy/mniejszy? Jutro wybieram się do BB i wolałbym wybrać raz, a porządnie bym nie musiał jeździć wymieniać.

Znalazłem np. taką:

Wymiary:

- wysokość: 12,5 mm
- średnica: 15 mm
- średnica bieżni: 12 mm
- średnica wewnętrzna: 8 mm

Napisano

Witaj,

wygląda na to, że mam dokładnie ten sam problem, też Merida (Speeder T2 z 2009r.), wżery na konusach. Do wymiarów podanych przez Ciebie dodam, że kapa ma 23,5mm średnicy.
Jak sobie poradziłeś?

pozdrawiam

Napisano

Co ciekawe ciężko takiego konusa kupić osobno - pytałem w kilku rowerowych(widocznie tylko w necie jest to łatwiejsze, ale znowu przesyłka). Musiałem go wziąć razem z ośka - 12 zł. Akurat na tym była osłona, która zdjąłem. Wystarczy trochę poklepać w nią młotkiem.

Najlepiej weź konusa + ośkę ze sobą i przejdź się po rowerowych. Szczególnie nie zapomnij o ośce. Jak się trafi ktoś kumaty to na pewno sobie poradzi ;) Ten, który zdobyłem był ciut wyższy, ale nie przeszkadza to w niczym.

Napisano

Dzięki, faktycznie znalezienie odpowiedniej kompletnej osi było łatwiejsze.

Mnie zmyliło to, że w tylnym kole mam piastę shimano serii 2200, a ta przednia też wyglądała na 2200, chociaż nie miała żadnych napisów. Z tego powodu szukałem konusów shimanowskich właśnie. Piasta jednak to chyba jakiś Joytech. W każdym razie konusy wymienione, wszystko działa jak powinno.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...