atrepner14a Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Ostrym kołem nazywamy napęd roweru w którym występuje tylko jeden bieg (występuje tylko w rowerach jednobiegowych), a tylna zębatka jest sztywno przymocowana do piasty. Takie rozwiązanie wymusza na rowerzyście ciągłe pedałowanie - obrót koła, to obrót pedała i na odwrót, ale za to umożliwia tzw. "stójkę" - stanie na rowerze; oraz jazdę do tyłu. Łatwo się na nim przewrócić, duże problemy występują, gdy noga spadnie z pedała, nie mówiąc co się stanie, gdy coś wpadnie nam w łańcuch. Z tych właśnie powodów jazda jednośladem z takim rozwiązaniem wymaga dużej wprawy.Inną cechą odróżniającą ostre koło od roweru z kasetą/wolnobiegiem jest brak hamulca na tylnym kole.Taki napęd występuje w rowerach torowych. Uwielbiają go kolarze szosowi, gdyż wyrabia nawyk ciągłego pedałowania. Jeżeli chodzi o zwykłe życie, to często używają go kurierzy (w Polsce jeszcze czegoś takiego nie widziałem). Akrobaci wykonują na nim tzw. stójki, o których już wspomniałem. Zalety:- wyrabia nawyk ciągłego pedałowania;- ułatwia wykonanie akrobacji;- lekkość;- niska cena;- duża żywotność - mało części, które mogą się szybko zepsuć;- szybkość;- według wielu osób jazda na nim sprawia ogromną przyjemność;Wady:- problem, gdy noga spadnie z pedałów, z tego powodu zaleca się stosowanie zatrzasków;- trudności przy hamowaniu, zwłaszcza awaryjnym;- gdy coś wpadnie w łańcuch, to może być niebezpiecznie;- pokonywanie łuków nachylając się, może skutkować zahaczeniem o powierzchnię;- wymagana wprawa; Więcej na: http://www.młodykolarz.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 2b regulaminu. Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.