Skocz do zawartości

Ostre koło

atrepner14a

Rekomendowane odpowiedzi

Ostrym kołem nazywamy napęd roweru w którym występuje tylko jeden bieg (występuje tylko w rowerach jednobiegowych), a tylna zębatka jest sztywno przymocowana do piasty. Takie rozwiązanie wymusza na rowerzyście ciągłe pedałowanie - obrót koła, to obrót pedała i na odwrót, ale za to umożliwia tzw. "stójkę" - stanie na rowerze; oraz jazdę do tyłu. Łatwo się na nim przewrócić, duże problemy występują, gdy noga spadnie z pedała, nie mówiąc co się stanie, gdy coś wpadnie nam w łańcuch. Z tych właśnie powodów jazda jednośladem z takim rozwiązaniem wymaga dużej wprawy.
Inną cechą odróżniającą ostre koło od roweru z kasetą/wolnobiegiem jest brak hamulca na tylnym kole.

Taki napęd występuje w rowerach torowych. Uwielbiają go kolarze szosowi, gdyż wyrabia nawyk ciągłego pedałowania. Jeżeli chodzi o zwykłe życie, to często używają go kurierzy (w Polsce jeszcze czegoś takiego nie widziałem). Akrobaci wykonują na nim tzw. stójki, o których już wspomniałem.

800px-Fixed_gear_bike_mielec_mechanizm.J

Zalety:
- wyrabia nawyk ciągłego pedałowania;
- ułatwia wykonanie akrobacji;
- lekkość;
- niska cena;
- duża żywotność - mało części, które mogą się szybko zepsuć;
- szybkość;
- według wielu osób jazda na nim sprawia ogromną przyjemność;

Wady:
- problem, gdy noga spadnie z pedałów, z tego powodu zaleca się stosowanie zatrzasków;
- trudności przy hamowaniu, zwłaszcza awaryjnym;
- gdy coś wpadnie w łańcuch, to może być niebezpiecznie;
- pokonywanie łuków nachylając się, może skutkować zahaczeniem o powierzchnię;
- wymagana wprawa;

Więcej na: http://www.młodykolarz.pl/

• Mod Team

2b regulaminu.

Temat został usunięty.

Prawdopodobna przyczyna usunięcia:
- pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu
- podobny temat już istnieje
- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.

Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...