Jamson91 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Witam, posiadam rower Kross Gold Grand rocznik 2000. Jest w nim założony sztywny widelec, myślałem o wymianie na jakiś amortyzowany i tutaj moje pytanie, czy do tego roweru w ogóle można założyć widelec amortyzowany? Czy będzie dało się na nim jeździć? Czy można dostać amortyzatory 1 cal z rurą sterową bez gwintu? Pozdrawiam, Chojnacki Rafał.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2014 Są takie, np suntour XCM, XCT, RST GIla, Spinner grind, i pewnie jeszcze kilka innych. Weź pod uwagę że max skok jaki powinieneś tam wstawić to 60mm.
tobo Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Korzystasz z tego roweru w terenie? Mniej, bardziej wymagającym?
Jamson91 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Korzystam, teren nie jest super wymagający. Jednak taki amortyzator na pewno zwiększyłby komfort jazdy.
tobo Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Jeśli nie oczekujesz od roweru super zachowania w czasie jazdy (bardzo strome podjazdy, super zwrotność) to widelec może mieć nawet trochę większy skok niż sugerowane 60 mm. Przy zakupie musisz uwzględnić ewentualnie zmianę hamulca - nowe widelce mają często mocowanie tylko do tarczowego.
Jamson91 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedzi Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy po zmianie starego, sztywnego widelca na jakiś amortyzowany geometria roweru nie zmieni się drastycznie, na tyle że rura sterowa może po prostu się wyłamać albo pęknie mi główka ramy?
Darek14 Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 A ile konkretnie centymetrów ma rura sterowa?
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2014 Musisz sobie zmierzyć ile masz od środka osi roweru do miski łożyska steru. To sie zwie wysokością widelca. Przy widelcach amortyzowanych często podają tą liczbę. Podniesienie główki o 2cm, może już znacząco zmienić prowadzanie roweru, na ... bardziej "leniwe".
Jamson91 Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 A jeszcze jedno pytanie. W tym rowerze oczywiście zastosowane są stery nakręcane na gwint. Widziałem w internecie takie adaptery które wkłada się w rurę sterową, normalnie jak to robi się w sterach gwintowanych ale adapter ten pozwala na zamocowanie mostka typu a-head. Planuję również zmienić kierownice i chciałbym coś takie sobie zamontować. Co o tym myślicie?
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2014 Że trochę cie to wyniesie. Ale jak chcesz to dobra opcja.
Jamson91 Napisano 8 Września 2014 Autor Napisano 8 Września 2014 Sorrki, że trochę odkopuję temat ale znalazłem na allegro taki amortyzator http://allegro.pl/amortyzator-26-1-rst-capa-t-czarny-widelec-wwa-i4506589369.html myślicie że nada się do mojego roweru?
ska Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Amortyzator za dwie stówy do roweru za dwie stówy ten amortyzator ma rure sterową 1 cal a u ciebie jest stary ster więc powinno grać
Sagitt77 Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Miałem taki amortyzator i prawie nie pracował pod moją wagą (75 kg). Tępy, zupełnie nie czuły, realny skok może 2 cm. Nie warto...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.