Skocz do zawartości

[amortyzator] zamiast sztywnego widelca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower Kross Gold Grand rocznik 2000. Jest w nim założony sztywny widelec, myślałem o wymianie na jakiś amortyzowany i tutaj moje pytanie, czy do tego roweru w ogóle można założyć widelec amortyzowany? Czy będzie dało się na nim jeździć? Czy można dostać amortyzatory 1 cal z rurą sterową bez gwintu?

Pozdrawiam,

Chojnacki Rafał.

• Mod Team
Napisano

Są takie, np suntour XCM, XCT, RST GIla, Spinner grind, i pewnie jeszcze kilka innych. Weź pod uwagę że max skok jaki powinieneś tam wstawić to 60mm.

Napisano

Jeśli nie oczekujesz od roweru super zachowania w czasie jazdy (bardzo strome podjazdy, super zwrotność) to widelec może mieć nawet trochę większy skok niż sugerowane 60 mm. 

Przy zakupie musisz uwzględnić ewentualnie zmianę hamulca - nowe widelce mają często mocowanie tylko do tarczowego.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :) Ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy po zmianie starego, sztywnego widelca na jakiś amortyzowany geometria roweru nie zmieni się drastycznie, na tyle że rura sterowa może po prostu się wyłamać albo pęknie mi główka ramy?

• Mod Team
Napisano

Musisz sobie zmierzyć ile masz od środka osi roweru do miski łożyska steru. To sie zwie wysokością widelca. Przy widelcach amortyzowanych często podają tą liczbę. Podniesienie główki o 2cm, może już znacząco zmienić prowadzanie roweru, na ... bardziej "leniwe".

Napisano

A jeszcze jedno pytanie. W tym rowerze oczywiście zastosowane są stery nakręcane na gwint. Widziałem w internecie takie adaptery które wkłada się w rurę sterową, normalnie jak to robi się w sterach gwintowanych ale adapter ten pozwala na zamocowanie mostka typu a-head. Planuję również zmienić kierownice i chciałbym coś takie sobie zamontować. Co o tym myślicie?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Amortyzator za dwie stówy do roweru za dwie stówy :) ten amortyzator ma rure sterową 1 cal a u ciebie jest stary ster więc powinno grać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...