Skocz do zawartości

[ok. 1000pln] jaki rower poradzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jestem tutaj nowy i chciałbym się poradzić z pewnością bardziej doświadczonych i mądrzejszych bike'owiczów :) ale przejdźmy do rzeczy.

Do wczoraj jeździłem typową "marketówką" jakiś vortex hill 220 chyba tak to sie zwało - jeździć jeździł bez biegów (manetki zesztywniały) ale jednak służył :) lecz został skradziony.

Teraz jeśli już mam okazję wolę się poradzić i kupić "z głową" jednak roweru potrzebuje szybko więc zależy mi bardzo na czasie. Rowerem dojeżdzam do pracy na co dzień oraz weekendowe wypady - wiadomo czasem się zjeżdża z asfaltu więc jak najbardziej MTB chyba będzie pasował.

-tak wiem, z taką kasą nie poszaleje ale na pewno jeśli się przesiadam z tego co miałem teraz to różnica będzie a cudów też nie potrzebuję.

-wzrost 178, waga ok. 80kg

-nawet nie koniecznie nówka - jeśli dobrze utrzymana używka też mnie zadowoli

pozdrawiam.

Napisano

Mam starszą wersję takiej Meridki na prawie identycznych podzespołach. Nie polecam. Jak ktoś nie ma porównania to może zdawać mu się, że to dobry rower. Prawda jest jednak taka, że to montowane na najsłabszych, tanich podzespołach, których na swojej stronie wstydzi się nawet Shimano. Doprowadzenie tego roweru do stanu, w którym można powiedzieć, że jest przyzwoity kosztowało mnie dwa sezony i koło tysiąca PLNów :)

Obecnie raczej brałbym SCUD 26 alivio z Allegro. Osprzęt 3 klasy wyższy za te same pieniądze.

Napisano

Właśnie co się tyczy allegro - jest problem z serwisem? gdyby było trzeba coś powiedzmy podregulować, czy poprawić to troche lipa za każdym razem bawić się w przesyłkę.

Bo rozumiem że gdybym podjechał sobie do Tychów do sklepu rowerowego a nawet kilku to takiego Scuda chyba w ofercie tam nie znajdę?

Napisano
gdyby było trzeba coś powiedzmy podregulować, czy poprawić to troche lipa za każdym razem bawić się w przesyłkę.

Za jakim każdym razem? Gwarancja nie obejmuje podregulowywania - obejmuje tylko ewidentne wady fabryczne. Czy kupisz w necie, czy stacjonarnie to i tak za serwisowanie roweru musisz tak samo płacić (jeśli nie nauczysz się robić tego samemu - to serio nie jest trudne, wiele osób zaczęło od zera posiłkując się tylko youtubem). Co najwyżej pierwszy serwis może być za darmo. Choć u niektórych producentów nie dość, że nie jest za darmo, to jeszcze jest obowiązkowy i w cenie wyższej, niż cena rynkowa :)

Generalnie więc serwisowanie będzie dokładnie takie samo (idziesz do wybranego lokalnego serwisu i wyrzucasz kasę na ladę). Jedyne co lepsze przy zakupie stacjonarnym, to to że jeśli jesteś pechowcem i coś strzeli, będzie ewidentnie felerne, to stacjonarnie ci łatwiej będzie to załatwić, niż wysyłkowo (bo możesz pójść, a nie wysyłać części/roweru).

Napisano

Tadeus - jeszcze jedno pytanko będzie do Ciebie - już się praktycznie zdecydowałem na tego Scuda tylko jedna rzecz mnie zastanawia - w innym temacie poleciłeś go także komuś tylko na kołach 28" i tak przeglądając oba rozmiary na allegro zauważyłem że przy tych 28 pisze że amor jest blokowany, przy 26 już nie. Wydaje mi się że to tylko "niedoinformowanie" ze strony sprzedającego bo cała reszta prócz kół jest w tym wypadku (chyba) identyczna ale może wiesz lepiej :)

Napisano

No i ten spartacus już troszke zaczyna kusić choćby dlatego że mają dużo tańszą przesyłkę i już różnica w cenie robi sie mniejsza;p rozumiem że reszta jest w nich praktycznie taka sama?

Napisano

Dzięki master za porady i pomoc :P zamówiłem spartacusa - tylko 45zł różnicy w stosunku do scuda przez spore różnice w cenie przesyłki więc chyba warto - tylko czekać i się cieszyć:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...