Skocz do zawartości

[ośka] jak wymienić ośkę?

Brzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od razu przepraszam jak nie ten dział, ale nowy jestem:).
Mam problem, mianowicie muszę wymienić koło a niestety nie mam budżetu na nowe i w piwnicy znalazłem dobre koło tyle że moja ośka jest na szybko złączkę, a to koło które znalazłem jest na nakrętki i moje pytanie: Czy da się do tego koła zamontować tę ośkę na szybko złączkę i czy to będzie działać? :)
Z góry dzięki Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli oba koła są na wiankach to możesz zamieniać jak chcesz. Tylko ośka na szybkozamykacz jest w środku pusta. Poid moją sporą wagą wyginały się. Odkręć i przesmaruj, ewentualnie powymieniaj wianki. Tam nie da się nic zepsuć.

https://www.google.pl/search?q=o%C5%9Bka+rowerowa&rlz=1C1ASUT_plPL549PL549&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=bpGUU9jUNOnW0QWmp4DYBA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1600&bih=775

Ważna przy składaniu kolejność. Gdybyś wymieniał wianki to posmaruj smarem i włóż same kulki (przykleją się i nie wylecą) i włóż jedną mniej aby był luz.

Napisano

Oś na szybkozamykacz się wyginała? Chyba przy wolnobiegu ;)

Jeśli oś jest tej samej grubości i średnicy to nie ma problemu, tylko trzeba zaznaczyć sobie odległości konusów co by potem nie mieć problemu z wyśrodkowaniem koła.

Napisano

Dobra to już wiem jak wyciągnąć ośkę w kole na nakrętki, a jak to zrobić w kole na szybko złączki? :)

Napisano

Odświeżam.
Mam problem wykręciłem z koła ośkę z szybko złączkami i z strony na której nie ma kasety doszedłem do wianka, a z drugiej strony nie mogę odkręcić nakrętki bo automatycznie odkręca mi się od strony bez kasety. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Czy może muszę najpierw odkręcić kasetę ?

Napisano

Obawiam się, że kasetę musisz zdjąć...

Chyba, że odkręciłbyś to w odwrotnej kolejności, czyli najpierw od strony kasety, to MOŻE dasz radę ją wyjąć.

Napisano

Odwrotnie nie mam jak bo nawet jak skręcę to i tak mi się odkręci z strony gdzie kasety nie ma;/ A to i tak dobrze bo kasetę będę zakładał do nowego koła, chyba powinna pasować no nie ? :D

Napisano

Jeśli w obu masz bębenek i jest on tej samej wielkości, to czemu ma nie pasować? :)

Ale coś czuje, że z takimi zdolnościami, to oba koła wylądują u fachowca, albo po prostu kupisz nowe :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...